Ενα θρίλερ δίχως τέλος. Κάπως έτσι μοιάζουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τους εταίρους, αλλά το πεδίο της αντιπαράθεσης έχει κατέβει ένα σκαλί χαμηλότερα. Αντί η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχει βρεθεί να διαπραγματεύεται σκληρά για το ξεπάγωμα των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, εγχείρημα το οποίο προσκρούει σε αλλεπάλληλες και διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, με αφορμή τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.
Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ απαιτεί την υπογραφή επιστολής από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία θα συνταχθεί «σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών». Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής που αποτελεί το νέο αντικείμενο διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να αποδειχθεί ικανό να κάμψει τις ενστάσεις της Γερμανίας ώστε να δώσει την έγκρισή της για την επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος.
Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά του γνωστού διδύμου Τόμσεν – Ομπστφελντ, συγγραφέων του γνωστού πονήματος για την αναγκαιότητα νέας μείωσης αφορολογήτου και συντάξεων, ανεξάρτητα από το αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5% ή στο 3,5% του ΑΕΠ, άνοιξε χθες μέτωπο αντιπαράθεσης και με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε επιχειρηματολογήσει επί της ουσίας υπέρ των ελληνικών θέσεων και της κυβερνητικής άρνησης να λάβει πρόσθετα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Πολ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ με νέα ανάρτηση στο μπλογκ του ΔΝΤ και απαντώντας σε «ερωτήματα αναγνωστών» όπως έγραψαν, επιμένουν ότι η ενδεδειγμένη συνταγή είναι η νέα μείωση του αφορολογήτου και η νέα μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Κατά την άποψή τους, και τα δύο παραμένουν πολύ υψηλά.
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, όμως, δεν είναι το πρωτεύον ζήτημα αυτή την περίοδο για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση. Προηγουμένως θα πρέπει να έχει λυθεί ο γόρδιος δεσμός της επαναφοράς σε ισχύ των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος.
ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ. Οι πρώτες προσπάθειες απεμπλοκής έγιναν σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group το απόγευμα της Τρίτης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης φέρεται να έδωσε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούσαν οι ομόλογοί του για τον εφάπαξ χαρακτήρα της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, με 617 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016.
Από τους εκπροσώπους των χωρών της ευρωζώνης οι περισσότεροι φάνηκε, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, να αρκούνται σε αυτές τις εξηγήσεις ώστε να ξεμπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος.
Δεδομένου όμως ότι δεν υπήρχε ομοφωνία –Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία και Εσθονία δεν συμφώνησαν –ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, φέρεται να επιχείρησε έγκριση της απεμπλοκής διά της «σιωπηλής παραδοχής». Η Γερμανία εξέφρασε διαφωνία και φέρεται τώρα να απαιτεί κυβερνητική επιστολή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της.
«Περιμένουμε να δούμε τι θα μας ζητήσουν» έλεγε χθες κυβερνητική πηγή χωρίς να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, οι οποίες στο μεταξύ είχαν διαρρεύσει. Σύμφωνα με αυτές, η Γερμανία προκειμένου να άρει τις ενστάσεις της είχε απαιτήσει έως και δέσμευση της κυβέρνησης για αυτόματη περικοπή συντάξεων, με τη συνδρομή του κόφτη, τον Απρίλιο στο βαθμό που η Eurostat επικυρώσει χαμηλότερο από το προβλεπόμενο πλεόνασμα.
Σε ένα ακόμα χειρότερο σενάριο η Γερμανία ετοιμάζεται να συνδέσει την επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι «σύντομα θα δοθεί λύση η οποία θα ξεκλειδώσει τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η εφαρμογή των οποίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Η επιστολή αρχικά επρόκειτο να σταλεί χθες. Δεν αναμένεται να αποσταλεί σήμερα. Σήμερα περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών το «ερωτηματολόγιο» από τον ESM επί του οποίου θα πρέπει να απαντήσουν και να δεσμευθούν.