Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανις Αμρί ταυτοποιήθηκε ως ο ύποπτος για εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγό στο Βερολίνο, ανακοίνωσε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στην Γερμανία, επικηρύσσοντας τον για 100.000 ευρώ.

Ο Ανίς Αμρί έχει ύψος 1.78 μέτρα, είναι βάρους 75 κιλών, έχει μαύρα μάτια και μαύρα γυαλιά, ανέφερε ο εισαγγελέας στην ανακοίνωση του.

“Ενδέχεται να είναι επικίνδυνος και οπλισμένος”, τόνισε, προσθέτοντας ότι θα δοθεί αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τον ύποπτο δράστη.

Παράλληλα μια πηγή ασφαλείας της Τυνησίας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές της χώρας ανέκριναν την οικογένεια του υπόπτου.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, ο Τυνήσιος «Ανίς Α», ο οποίος καταζητείται για την τρομοκρατική επίθεση του Βερολίνου, είχε φτάσει στην Ιταλία το 2012 και φέρεται να είχε αναχωρήσει για την Γερμανία το 2015.

Ο καταζητούμενος είναι είκοσι τεσσάρων ετών και, όπως διαρρέει, έχει χρησιμοποιήσει, έως τώρα, τέσσερα με πέντε πλαστά ονοματεπώνυμα.

Την είδηση της παραμονής του στην Ιταλία, τα περασμένα χρόνια, επιβεβαιώνει και η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria.

Στο μεταξύ, βρίσκονται ακόμη στο Βερολίνο οι γονείς της Φαμπρίτσια Ντι Λορέντσο, της Ιταλίδας τριάντα ενός ετών, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχασε την ζωή της κατά την τρομοκρατική επίθεση, στην γερμανική πρωτεύουσα.

Οι γονείς της, συντετριμμένοι, έχουν δηλώσει ότι «οι ελπίδες τους, ουσιαστικά, έχουν σβήσει» και ότι περιμένουν την επίσημη ολοκλήρωση της ανάλυσης του DΝΑ. ‘Αλλοι τρεις ιταλοί που είχαν τραυματισθεί ελαφρά, πήραν σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ, ο 24χρονος Τυνήσιος ήταν σε επαφή με ισλαμιστές στη Ρηνανία – Βεστφαλία και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας. Στον ύποπτο καταλογίζονται σχέσεις με δίκτυα σαλαφιστών (σ.σ. υπερσυντηρητικοί σουνίτες μουσουλμάνοι).

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «οι υπηρεσίες ασφαλείας αντάλλαξαν τα ευρήματά τους και τις πληροφορίες τους σχετικά με αυτό το πρόσωπο με το Κοινό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας τον Νοέμβριο του 2016».

«Ο Τυνήσιος ήταν ήδη στο μικροσκόπιο των αρχών λόγω υποψιών για προετοιμασία επίθεσης»

Mάλιστα ανέφερε πως ο άνδρας είχε ήδη μπει στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών, καθώς υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και τον Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Η δικαστική αστυνομία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας είχε ξεκινήσει έρευνα με τη συνδρομή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Γερμανίας εξαιτίας των υποψιών σχετικά με την προετοιμασία μιας σοβαρής εγκληματικής ενέργειας που αντιπροσώπευε κίνδυνο για την ασφάλεια του Κράτους» σημείωσε ο Ραλφ Γέγκερ.

«Είχε ζητήσει άσυλο, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε».

Πρόσθεσε πως ο ύποπτος είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτησή του είχε απορριφθεί τον Ιούλιο.

Όμως, κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοός τους.

Είχε μετακομίσει από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα. Σημείωσε ακόμη ότι ο ύποπτος χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα.

Τι λέει ο πατέρας του

Σε συνέντευξη του στον Mosaique Fm, έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Τυνησίας, ο πατέρας του Άνις Άμρι δήλωσε ότι ο γιος του είχε καταδικαστεί και εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Ιταλία για πυρπόληση ενός σχολείου. Προς το παρόν, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την είδηση.

Ο πατέρας του Άμρι πρόσθεσε παράλληλα ότι ο γιος του μετέβη στην Γερμανία πριν από ένα χρόνο και ότι μέχρι πρόσφατα ήταν σε επαφή με τα αδέλφια του.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Άμρι φέρεται να στρατολογήθηκε από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Γερμανία, ενώ δεν είχε γίνει δεκτό το αίτημά του για χορήγηση ασύλου ούτε στην Ιταλία, αλλά ούτε και στη Γερμανία.

Δεν είναι σαφές αν ο καταζητούμενος έφτασε στην Ιταλία το 2011 ή το 2012. Παράλληλα, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ούτε για πόσον καιρό παρέμεινε σε ιταλικό έδαφος ενώ κατά την πρώτη επαφή του με τις ιταλικές αρχές φέρεται να είχε δηλώσει ότι δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί.