Είναι ιδιαίτερα εργατικές, με έντονα τα στοιχεία της δημιουργικότητας, της επικοινωνίας, της αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων αλλά και της ηθικής. Με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αφού περίπου οι 8 στις 10 διαθέτουν πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή και μεταπτυχιακό τίτλο, με τις 7 στις 10 να έχουν οικογένεια και παιδιά και 68% εξ αυτών να είναι και μέτοχοι των εταιρειών στις οποίες κατέχουν κάποια ανώτατη διευθυντική θέση, οι γυναίκες κατακτούν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο τον χώρο των επιχειρήσεων, ανεβαίνοντας πολλές φορές σκαλί σκαλί στην κορυφή.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα της ICAP και τη Γυναίκα Ανώτατο Στέλεχος, η οποία διενεργείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με την έρευνα η πλειονότητα των γυναικών ανώτατων στελεχών εργάζεται πέραν του καθιερωμένου οκτάωρου ωραρίου, ενώ 50% παραμένουν στο γραφείο τους πάνω από 10 ώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 6% εργάζεται λιγότερες από 8 ώρες. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ευρήματα δεν προκαλεί εντύπωση ότι η επιμονή κατέλαβε τα 2/3 των απαντήσεων στην ερώτηση της έρευνας που αφορά τα κυριότερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις γυναίκες ανώτατα στελέχη. Σημαντικό επίσης είναι και το χαρακτηριστικό της δημιουργικότητας, αφού 4 στις 10 θεωρούν ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του χαρακτήρα τους. Επιπλέον, το 36% είναι επικοινωνιακές και έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τυχόν κρίσεις στον εργασιακό τους χώρο.

Η προσωπική ανάπτυξη αποτελεί τη σημαντικότερη ανταμοιβή για τις γυναίκες. Σχεδόν 3 στις 4 επέλεξαν τη συγκεκριμένη απάντηση ενώ πιο χαμηλά, αλλά με μεγάλο ποσοστό (58%), ακολούθησαν η καταξίωση και η αναγνώριση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι μόλις 16% των ερωτηθεισών επέλεξαν τις οικονομικές απολαβές, στοιχείο το οποίο καταρρίπτει το στερεότυπο ότι οι οικονομικές απολαβές αποτελούν το μεγαλύτερο κίνητρο για μια επιτυχημένη καριέρα.

Η ισχυρή επιθυμία για επιτυχία και πραγματοποίηση καριέρας αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα που συνέβαλε στην επαγγελματική καταξίωση των γυναικών ανώτατων στελεχών, σύμφωνα με το 82% του δείγματος. Εντούτοις, ο δρόμος προς την κορυφή της επαγγελματικής ιεραρχίας δεν υπήρξε εύκολος. Πάνω από τις μισές γυναίκες (54%) απάντησαν ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις τους αποτέλεσαν εμπόδιο στην καριέρα. Παρότι το παραπάνω εύρημα ήταν αναμενόμενο, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό (46%) αντιμετώπισε προκαταλήψεις λόγω φύλου. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες είχαν να αντιμετωπίσουν μια εταιρική κουλτούρα που δεν συνέβαλλε στην επαγγελματική τους ανέλιξη (45%) και αυτό διότι πολλοί εργοδότες πιστεύουν ακόμη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να αφιερώσουν στην εργασία τους τον χρόνο και την ενέργεια που απαιτείται στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες, εξαιτίας των οικογενειακών τους υποχρεώσεων.

Η έρευνα προσπάθησε να αναδείξει σε ποιους τομείς θεωρούν ότι υπερτερούν ή υστερούν οι γυναίκες ανώτατα στελέχη έναντι των ανδρών. Πάνω από 8 στις 10 ερωτηθείσες θεωρούν ότι οι γυναίκες κατανοούν καλύτερα τους συναδέλφους τους. Οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες (73%) είναι υψηλότερες από τους άνδρες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι είναι και καλές ακροάτριες. Επίσης, 7 στις 10 πιστεύουν ότι η γυναίκα ανώτατο στέλεχος έχει αυξημένη διορατικότητα. Εντούτοις, η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι πιο διστακτικές στο να αναλαμβάνουν ρίσκο, καθώς μόλις 10% δήλωσαν ότι υπερτερούν, ενώ φαίνεται ότι είναι και λιγότερο φιλόδοξες (13%) και ανταγωνιστικές (16%) σε σχέση με τους άνδρες.