Βλέπουν (και θέλουν) το ΔΝΤ να φεύγει

Μπορεί ακόμη να κονταροχτυπιούνται ο Τόμσεν και ο Ομπστφελντ με την Κομισιόν στα blogs για τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να μην το έχει βάλει κάτω η Γερμανία θέλοντας και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο (σ.σ. και να μη μειώσει το χρέος και να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα), αλλά στην κυβέρνηση βλέπουν ότι το θέμα έχει λήξει: το ΔΝΤ δεν θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό τουλάχιστον διαμηνύουν τις τελευταίες ημέρες με ένταση και συστηματικότητα κυβερνητικοί κύκλοι, αλλά και άλλοι που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση και εκφράζουν τη γραμμή της. Η ανάλυση είναι περίπου η εξής: το ΔΝΤ ουσιαστικά δεν θέλει να μπει στο πρόγραμμα και οι τεχνοκράτες του δεν έχουν επιχειρήματα να το υποστηρίξουν, από τη στιγμή που δεν έγινε κάτι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, με την εκλογή Τραμπ, οι ισορροπίες θα αλλάξουν στο Ταμείο, καθώς οι ούτως ή άλλως απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα τρίτες χώρες θα περάσουν στο στρατόπεδο του Οχι.

Δεν λέω, έχουν βάση τα επιχειρήματα. Ωστόσο, να θυμίσω ότι μένει να πειστεί και ο Σόιμπλε και αυτό όπως έχει αποδειχθεί είναι πάντα δύσκολο εγχείρημα.

Εσπασε την παράδοση στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών

Εσπασε την παράδοση που θέλει τον πρόεδρο της Εθνικής να ηγείται και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ο Νίκος Καραμούζης. Ο πρόεδρος της Eurobank εξελέγη στη θέση του προέδρου της Ενωσης την Τετάρτη, με τις ευλογίες της κυβέρνησης όπως μου ψιθύρισε πηγή μου. Σημειώνω ότι μόνο μία φορά στο παρελθόν είχε μοιραστεί μια θητεία στην Ενωση μεταξύ του τότε προέδρου της Εθνικής και του Γιάννη Κωστόπουλου της Alpha Bank, αλλά γενικώς η θέση ήταν σχεδόν κατοχυρωμένη από την Εθνική. Τελευταία την κατείχε η Λούκα Κατσέλη. Μαθαίνω ότι το σπάσιμο της παράδοσης δεν έγινε απολύτως αθόρυβα και χωρίς γκρίνια, αλλά τελικώς υπήρξε συμβιβασμός. Θυμίζω ότι γύρω από την εκλογή του Τάκη Θωμόπουλου για τη θέση του προέδρου της Εθνικής παίχτηκε μεγάλο δράμα πριν από λίγο καιρό. Στην Ενωση, κατέλαβε τελικά μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων της.

ΚΟΥΙΖ: Για ποιον χτυπά η καμπάνα

Αλλαγές ακούγεται ότι μπορεί να γίνουν σε γενική γραμματεία παραγωγικού υπουργείου. Στην κυβέρνηση, όπως λένε οι κακές γλώσσες, δεν είναι και πολύ ικανοποιημένοι με την απόδοση ενός γενικού γραμματέα, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος υπουργού που πριν από τον ανασχηματισμό και τη μετακόμισή του σε άλλο παραγωγικό υπουργείο ήταν ο πολιτικός του προϊστάμενος. Οι ίδιες κατά τα άλλα καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο υπουργός δεν τον προστάτεψε όσο έπρεπε και ότι αιτία για την πιθανή απομάκρυνσή του είναι οι κακές σχέσεις που φαίνεται να έχει με κορυφαίο εκπρόσωπο των επιχειρηματιών, ο οποίος ασκεί επιρροή στην κυβέρνηση.

Οσο για τον αντικαταστάτη του, μάλλον θα είναι παλιός συνδικαλιστής από τον κλάδο των μικρομεσαίων.

Ο Γιώργος και η καυτή πατάτα του λιγνίτη

Εμαθα ότι ο Γιώργος Σταθάκης εξετάζει μεταξύ άλλων την ανάθεση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεγόρας και της Βεύης, προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τον λιγνίτη. Μιλώ για την απόφαση που απορρίπτει την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της Κομισιόν για κατάχρηση δεσπόζουσας και καταχρηστικής θέσης της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη. Σας θυμίζω ότι αυτό που συζητά η ελληνική πλευρά για αποκλειστική πρόσβαση ιδιωτών στα παραπάνω κοιτάσματα πηγαινοέρχεται στο τραπέζι από το 2009. Το σκεπτικό όλων των προηγούμενων υπουργών ήταν ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε ικανοποίηση των δικαστικών απαιτήσεων και κυρίως θα σώσει από το πωλητήριο τις μονάδες της ΔΕΗ. Κάτι σαν ένα διαχρονικό κατενάτσιο, με το οποίο οι κυβερνήσεις αγόραζαν λίγο χρόνο, κλωτσώντας το τενεκεδάκι παρακάτω. Ετσι και τώρα, ο Γιώργος παρέλαβε στα χέρια την έκθεση των νομικών υπηρεσιών που, ερμηνεύοντας την ευρω-απόφαση, θεωρούν ότι η παραχώρηση των ορυχείων συνιστά μονόδρομο, προκειμένου να μην επανέλθουν σενάρια Μικρής ΔΕΗ. Ελα όμως που ουδέποτε προχώρησαν τέτοιες λύσεις λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των κατοίκων των παραπάνω περιοχών, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν ρυπογόνες επενδύσεις στην περιοχή και τελικά μπλοκάρισαν τα σχέδια. Και να ήταν μόνο αυτό. Αλιεύω δηλώσεις του μέχρι πρότινος αναπληρωτή υπ. Περιβάλλονος Γιάννη Τσιρώνη από την Ελασσόνα ότι «ο λιγνίτης βρίσκεται κατηγορηματικά εκτός των ενεργειακών πλάνων της κυβέρνησης». Σαν να λέμε, μπρος γκρεμός (νέα ορυχεία) και πίσω ρέμα (πωλητήρια σε μονάδες) για τον Γιώργο Σταθάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως όλα δείχνουν, ο Γιώργος θα προστεθεί κι αυτός στη μακρά εκείνη λίστα υπουργών που παρέλαβαν την καυτή πατάτα της ΔΕΗ και την παρέδωσαν στον επόμενο.