Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2016 – Μία ακόμα σελίδα στην ιστορία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της παρένθετης μητρότητας γράφτηκε πριν από δυο 24ωρα στην Ελλάδα. Ελληνίδα 67 ετών γέννησε το εγγόνι της, ως παρένθετη μητέρα καθώς η κόρη της αδυνατούσε λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η κυοφόρος είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία παρένθετη μητέρα και παράλληλα γιαγιά μωρού στον κόσμο, για το συγκεκριμένο νόσημα της κόρης. Η διαδικασία διεξήχθη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Πάντο, διευθυντή της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και την ομάδα του, και ο τοκετός πραγματοποιήθηκε στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, υπό την επίβλεψη ομάδας γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά πραγματοποιήθηκε μετά από άδεια που χορηγήθηκε από την αρμόδια δικαστική αρχή. Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, η κ. Όντου έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι 1,020 kg στην 31η εβδομάδα. Γεννήσασα και βρέφος χαίρουν άκρας υγείας.
O Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος ΙΣΑ,ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε σχετικά: «To σημαντικό αυτό ιατρικό επίτευγμα αναδεικνύει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Eλλήνων γιατρών οι οποίοι πρωτοπορούν παγκοσμίως. Ειδικά στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η χώρα μας έχει αναπτύξειμεγάλη δυναμική καθώς πολλά ζευγάρια από όλο τον κόσμο έγιναν γονείς με τη βοήθεια των Eλλήνων επιστημόνων. Η αξιόλογη αυτή δυναμική πρέπει να αξιοποιηθείστην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Θα ήθελα να συγχαρώ την ιατρική ομάδα του κ. Πάντου που έδωσε τη δυνατότητα σε μία ακόμα γυναίκα να πραγματοποιήσει το όνειρό της να γίνει μητέρα.»
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής της ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, υπογράμμισε: «Για εμάς, αυτό το περιστατικό ήταν μία ακόμη μεγάλη επιστημονική πρόκληση και ένα ακόμη σύνορο που θέλαμε να ξεπεράσουμε. Μοναδικές επιτυχίες όπως αυτή που σας παρουσιάσαμε σήμερα αποτελούν άλλωστε και το λόγο που η Ελλάδα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί την αφετηρία του ονείρου για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια από κάθε γωνιά της Γης».