Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι πολλές μελέτες έχουν αναδείξει διάφορους κινδύνους που προέρχονται από την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του παχέος εντέρου, των νεφρών και του προστάτη. Αντιθέτως, η μείωση της κατανάλωσης αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Η συνιστώμενη πρόσληψη κόκκινου κρέατος ανέρχεται σε μία μερίδα εστιατορίου την εβδομάδα (1 μερίδα=150-200 γραμμάρια μαγειρεμένου κρέατος). Στην ηλικία σας, η κατανάλωση κρέατος σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως, συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών σας σε πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνη Β12.

Ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος είναι κάτι που – κατά γενική συμφωνία των επιστημόνων διεθνώς – ωφελεί, αλλά η πλήρης αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στην επάρκεια θρεπτικών συστατικών.