Η καρδιά των γυναικών δεν είναι ίδια με την καρδιά των ανδρών. Το μέγεθός της είναι συγκριτικά μικρότερο και οι στεφανιαίες αρτηρίες της είναι λεπτότερες. Το γεγονός αυτό προδιαθέτει σε ευκολότερο σπασμό των αρτηριών, με συνέπεια το συχνότερο έμφραγμα εξαιτίας του ή την προεμφραγματική (ασταθή) στηθάγχη, δηλαδή τους πόνους στο στήθος που προηγούνται του εμφράγματος.
Αλλά και η μικροκυκλοφορία, δηλαδή οι λεπτές τριχοειδείς αρτηρίες της καρδιάς που δεν απεικονίζονται με την κλασική στεφανιογραφία, είναι περισσότερο επιβαρημένη στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, όταν υπάρχει στεφανιαία νόσος ή σακχαρώδης διαβήτης.
Το ευτύχημα στην όλη ιστορία είναι ότι η γυναικεία καρδιά προστατεύεται από τις ορμόνες της αναπαραγωγής και κυρίως τα οιστρογόνα μέχρι και την ηλικία των 45-50 ετών.
Από πλευράς ανατομίας οι λεπτές στεφανιαίες αρτηρίες δυσκολεύουν το έργο του καρδιολόγου ή των καρδιοχειρουργών κατά την εμφύτευση του stent (μπαλόνι) ή την εγχείριση bypass.
Οι ιδιαιτερότητες των γυναικών όσον αφορά την εκδήλωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου βρίσκονται στο ότι μία στις τρεις γυναίκες με έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν έχει το κλασικό σύμπτωμα του πόνου στο κέντρο του στήθους με αντανακλάσεις στον λαιμό, στο στομάχι, στα χέρια ή στους ώμους. Αντί του κλασικού συμπτώματος το έμφραγμα εκδηλώνεται με δυσφορία ή δύσπνοια, ασυνήθιστη κόπωση, κρύο και αναίτιο ιδρώτα και μεγάλη αδυναμία.
Το 2012 σε μια μεγάλη πολυκεντρική μελέτη με 6.400 ασθενείς που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC) βρέθηκε ότι σημαντικό ποσοστό (περίπου 20%) των γυναικών έπαθαν έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς να υπάρχουν στενώσεις (βουλώματα) στις στεφανιαίες αρτηρίες τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών ήταν περίπου 10%.
Οσον αφορά την προεμφραγματική (ασταθή) στηθάγχη χωρίς στενώσεις με φυσιολογική στεφανιογραφία, το ποσοστό έφθασε περίπου στο 30% για τις γυναίκες και 14% για τους άνδρες. Δηλαδή οι γυναίκες είχαν διπλάσια περίπου επιβάρυνση σχετικά με τους άνδρες, όσον αφορά το έμφραγμα και την ασταθή στηθάγχη έχοντας φυσιολογική κλασική στεφανιογραφία, πιθανόν λόγω σπασμού των στεφανιαίων αρτηριών.
Ομως, η προστασία που παρέχεται στις γυναίκες από τις ορμόνες της αναπαραγωγής μεταφράζεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες προσβάλλονται από εμφράγματα περίπου 15 χρόνια αργότερα από τους συνομηλίκους τους άνδρες.
Συμπερασματικά, οι ιδιαιτερότητες της γυναικείας καρδιάς είναι πολύ σημαντικές.