Σε λίγους μήνες η γοητεία της πρωτοπορίας που ο μύθος της προσελκύει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκινά στην Αθήνα και στο Κάσελ. Η documenta 14 φαίνεται ότι θα ξαφνιάσει με την ποικιλία των εκθέσεών της το ειδικό κοινό των επισκεπτών που αναμένονται να δώσουν στην Αθήνα χαρακτήρα καλλιτεχνικής μητρόπολης. Ισως η ελληνική πρωτεύουσα περιβάλλεται από την εσωστρέφεια των κοινωνικών και οικονομικών δυσχερειών της ή από τη μαθησιακή δυσκολία που επιδεικνύει μεγάλο τμήμα της εγχώριας πνευματικής και καλλιτεχνικής μας αντιπροσωπείας προς διεθνείς θεσμούς τέχνης. Ωστόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, Ανταμ Σίμτσικ, σκοπεύει να αιφνιδιάσει με ένα πλούσιο πρόγραμμα νέων παραγωγών.

ΤΟ ΕΜΣΤ ΣΤΟ ΚΑΣΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά συλλογές ελληνικής τέχνης από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιαστούν στο κεντρικό κτίριο της documenta στο Κάσελ, στο Μουσείο Φριντεριτσιάνουμ. Πρόκειται για μια έκθεση που θα έχει την επίβλεψη της διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Κοσκινά και τη συνεργασία των κεντρικών επιμελητών της documenta 14.

Οι «καθρεφτισμοί» είναι το βασικό εύρημα του Ανταμ Σίμτσικ, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει στις συνεντεύξεις του, επιδιώκει τόσο η Αθήνα όσο και το Κάσελ να φιλοξενούν έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αντικατοπτρίζοντας τις μεταξύ τους σχέσεις. Στην Αθήνα το πρόγραμμα των δημόσιων εκδηλώσεων συνεχίζεται μετά τα Χριστούγεννα στο Πάρκο Ελευθερίας, καθώς και οι μεταμεσονύκτιες προβολές «Κείμενα» κάθε Δευτέρα στην ΕΤ2 έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 130 καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους στη διάρκεια των 100 ημερών της έκθεσης που ανοίγει στις αρχές Απριλίου στην Αθήνα. Κεντρικοί άξονες της θεματικής της φετινής διοργάνωσης θα είναι το προσφυγικό ζήτημα, η οικονομική κρίση, θέματα λογοκρισίας, όπως είπε η Ανι Κλερ Γκάισινγκερ, υπεύθυνη επικοινωνίας της documenta, στη διάρκεια δημοσιογραφικής παρουσίασης του προγράμματος.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. Οι χώροι που θα πρωταγωνιστήσουν με το εκθεσιακό τους περιεχόμενο είναι το κτίριο του ΕΜΣΤ, το Ωδείο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής, ενώ στον άξονα της Πειραιώς το Μουσείο Μπενάκη και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Επιμέρους σημειακές εγκαταστάσεις και άλλες εκδηλώσεις σε συνοικίες της Αθήνας θα αποτελούν από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο τμήματα της πολιτιστικής παραγωγής, για την οποία προετοιμάζονται οι διευθυντές και οι ομάδες των συνεργατών τους από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής. Τις εκδηλώσεις οργανώνουν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που θα τις παρουσιάσουν μεταξύ άλλων στην Κοκκινιά, στον Ελαιώνα, στην Πλατεία Βικτωρίας. Στην Πλατεία Κοτζιά ένας προσκεκλημένος καλλιτέχνης θα συνεργαστεί με την Κοινωνική Κουζίνα για να προετοιμάζει καθημερινά για τρεις μήνες γεύματα διαφορετικής σύνθεσης που θα προσφέρονται δωρεάν σε 70 άτομα. Ενώ μικρότεροι χώροι που αποτελούν σταθμούς για την ελληνική κουλτούρα, όπως το Ιδρυμα Τσαρούχη στο Μαρούσι, το δημοτικό σχολείο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στα Πευκάκια Λυκαβηττού, βρίσκονται μέσα στις επιλογές της επιμελητικής ομάδας της documenta 14, η οποία ανοίγει επίσημα στην Αθήνα στις 8 Απριλίου (έως τις 16 Ιουλίου) και στο Κάσελ από 10 Ιουνίου (έως τις 17 Σεπτεμβρίου).