Ο πρωτόγνωρος εκνευρισμός που συνοδεύει την τελευταία περίοδο τη δημόσια εικόνα του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης αξιολόγησης στην Πειραιώς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέει τις εκρήξεις με το διπλό τείχος που έχει υψωθεί μπροστά στον Πρωθυπουργό εντός κι εκτός συνόρων. Κυρίως, όμως, τις αποδίδει στην αδυναμία Τσίπρα να οδηγήσει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε ένα ξέφωτο, στο οποίο θα μπορούσε να επιχειρήσει μια αναδιάταξη δυνάμεων και να εκπονήσει ένα σχέδιο μακράς πνοής –που, τουλάχιστον, θα υπερβαίνει το 2017.
Στη βάση αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ όπως και το γαλάζιο επιτελείο δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα κινήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου που θα δείχνουν σπασμωδικές ή, ακόμη, που θα ξεφεύγουν από το πλαίσιο της πολιτικής λογικής. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι η μονομερής κίνηση για την αναδιανομή των πλεονασμάτων μπορεί να αποδειχθεί ως το «μοιραίο λάθος» για την κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θεωρεί συμπτωματική τη νέα παρέμβαση Σόιμπλε, η οποία βάζει στο παιχνίδι των επικρίσεων για το «μέρισμα» Τσίπρα τα φτωχότερα μέλη της ευρωζώνης, πρωτίστως τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες συμμετέχουν στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, αν και διαθέτουν μικρότερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και παρέχουν χαμηλότερες συντάξεις στους δικούς τους πολίτες. Πρόκειται για χώρες που μπορούν να στήσουν αναχώματα στο Eurogroup, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, στηρίζοντας τις απαιτήσεις του Βερολίνου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και δημιουργώντας ένα σκηνικό ασφυξίας για την κυβέρνηση. «Γίνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο εμφανές ότι η απόφαση για τη διάθεση του πλεονάσματος στους συνταξιούχους αντιμετωπίζεται ως απόδειξη εγχώριου μικροκομματισμού. Εάν ο Τσίπρας είχε διαθέσει τα ίδια ποσά για το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα και την ενίσχυση ανέργων, οι αντιδράσεις θα ήταν διαφορετικές» σχολιάζει εξ απορρρήτων συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε ένα σκηνικό ασφυξίας, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Τσίπρα έχουν ήδη αναλυθεί διεξοδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, δυναμώνοντας και τον γαλάζιο εκλογικό συναγερμό, παρά τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Από το γαλάζιο επιτελείο, μάλιστα, έχουν οριστικοποιηθεί και οι αποφάσεις τους κόμματος απέναντι σε κάθε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του πολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού της Πειραιώς, μόνο ένα από τα πιθανά σενάρια στα οποία θα μπορούσε να καταφύγει η κυβέρνηση Τσίπρα δεν οδηγεί σε κάλπες –και η εκτίμηση έχει διευρύνει την ομάδα των επιτελικών στελεχών του κόμματος που διαβλέπουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το αργότερο μέσα στην άνοιξη.
Οι τέσσερις δρόμοι του Τσίπρα
Σύμφωνα με την εικόνα που σχηματοποιείται για τις πρωθυπουργικές κινήσεις και τη συνακόλουθη αντίδραση της Πειραιώς, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να επιλέξει τέσσερις δρόμους με την προσδοκία ότι θα ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο:
Αμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο ορίζοντας της συμφωνίας δεν ξεπερνά τα μέσα Φεβρουαρίου και είναι ο μόνος δρόμος που απομακρύνει τις κάλπες, πλην πολιτικού ατυχήματος. Ο στόχος της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να προσφέρει στο Μαξίμου ένα νέο αφήγημα, έστω κι αν η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση συνοδεύεται από μέτρα, ιδίως στα εργασιακά, με πρόσθετο πολιτικό κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που στελέχη της λεγόμενης φιλελεύθερης πτέρυγας, από την Ντόρα Μπακογιάννη έως τον Κωστή Χατζηδάκη, βλέπουν εκλογές και μετά τη συμφωνία –σε αντίθεση με την ομάδα των καραμανλικών, προεξάρχοντος του Κώστα Καραμανλή, που προεξοφλούν ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης παρατείνει τον βίο της κυβέρνησης τουλάχιστον έως το 2018. Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη η εκλογική πίεση θα συνεχιστεί χωρίς διακοπές, με κεντρικό επιχείρημα ότι «οι κάλπες δεν είναι πρόβλημα, αλλά η λύση του προβλήματος της χώρας». Το μήνυμα έχει ήδη μεταφερθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ και σε εταίρους και δανειστές.
Αδιέξοδο στην αξιολόγηση και προσφυγή στις κάλπες με χαρακτηριστικά «εκλογικού ρεσάλτου». Οι εκλογές θα γίνουν με «φουστανέλα» και «πατριωτικά εμβατήρια», όπως δηκτικά λένε από το γαλάζιο επιτελείο, καθώς και μέσα σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο οποίο θα επενδύσει το Μαξίμου. Το σενάριο συνδέεται περισσότερο με την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διασώσει πολιτικά ό,τι μπορεί να σωθεί για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Πειραιώς προεξοφλούν μια ευρεία γαλάζια νίκη, με ανοικτή και την προοπτική αυτοδυναμίας. Για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει ευρύτερες συσπειρώσεις, ακόμη και μέσα από προεκλογικές συνεργασίες, προβάλλοντας ως διακύβευμα την «πολιτική αλλαγή».
Δημοψήφισμα προ νέου αδιεξόδου και μιας ρήξης με τους δανειστές. Είναι το σενάριο που συγκεντρώνει, κατά την Πειραιώς, ελάχιστες πιθανότητες. Οχι μόνο γιατί το «δις εξαμαρτείν» λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά επειδή ένα νέο δημοψήφισμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «φάρσα» που θα βύθιζε ακόμη περισσότερο τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ωστόσο, εάν το Μαξίμου επιδιώξει μια επιστροφή στον Ιούλιο του 2015, η ΝΔ έχει αποφασίσει να πρωτοστατήσει σε πολιτική μάχη για αποχή από τις κάλπες ενός δημοψηφίσματος.
Επιχείρηση απεγκλωβισμού με νέο κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης συνεργασίας. Πρόκειται για εξέλιξη στην οποία –κατά την Πειραιώς –θα ποντάρουν κι εκτός συνόρων, στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας. Ο Κυριάκος Μηστοτάκης αμφιβάλλει εάν μια τέτοια λύση θα προσυπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα αποχωρήσει από το Μαξίμου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ΝΔ δεν θα δηλώσει παρούσα, υποδεικνύοντας ως μοναδική λύση για τη χώρα τις εθνικές εκλογές. Το γαλάζιο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να αναζητεί συνενόχους» έχει επίσης μεταφερθεί στους εταίρους και καθοδηγεί πλέον και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.