Αντικειμενικά μοιάζει με προετοιμασία του σκηνικού για μία –και καλά –ρήξη. Οπως αυτή του 2015. Ωστόσο για να μην κατηγορηθώ ως σπεκουλαδόρος θα περιοριστώ στο ότι κατά τις χθεσινές εορταστικές τους ευχές, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Βουλής, αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο στόλισαν τους… δανειστές. Ακόμα κι αν δεν τους κατονόμασαν.

Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την υποδοχή 60 ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων –να σημειώσω ότι τα παιδιά για δεύτερη ημέρα φιλοξενήθηκαν χθες από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ κάτι ανάλογο είχε πραγματοποιηθεί και πέρυσι.

«Τα μεγάλα πλεονάσματα

της ελληνικής ψυχής»

Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, από το Περιστύλιο της Βουλής τόνισε πως «όσοι κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα “με ιταμό τρόπο” στο όνομα των συμφωνιών θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις».

Βεβαίως, σε μία κίνηση μεγαλοψυχίας, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα απαντά σε όλους αυτούς με Χρόνια Πολλά και να είναι καλά στην ψυχή τους διότι… «όποιος δεν είναι καλά στην ψυχή του δεν μπορεί να λύσει και τα προβλήματα της χώρας του».

Η τελευταία ακριβώς φράση ερμηνεύτηκε ως αιχμή προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ομοίως και η αμέσως επόμενη, ότι δηλαδή «όσο μεγάλα πλεονάσματα κι αν έχουν κάποιες χώρες, σε καμία περίπτωση δεν θα πιάσουν τα πλεονάσματα ψυχής του ελληνικού λαού». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Τσίπρας δεν εννοούσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κι αναρωτιέμαι εγώ, αν όχι αυτόν, τότε ποιον εννοούσε;

«Εμείς δεν θα απαντάμε στέλνοντας απειλές»

Θα αφήσω όμως την πρωθυπουργική ασάφεια διότι λίγη ώρα αργότερα οι αιχμές του Προέδρου της Βουλής προς τους δανειστές ήταν πολύ περισσότερες και αρκετά πιο ξεκάθαρες. Από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, όπου μπήκε για να δώσει ευχές στους δημοσιογράφους, ο Νίκος Βούτσης μίλησε για τη μεγάλη μεταρρύθμιση που, όπως είπε, ετοιμάζει με τον νέο χρόνο η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και χαρακτήρισε «βλακείες και ανοησίες» τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις.

«Απαντούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολύ λίπος, κάποιοι τα στρώματά τους, ότι τώρα βγαίνουν οι λίρες, αυτά είναι βλακείες. Επαναλαμβάνω ότι είναι βλακείες όλα αυτά στα tweet, ότι χρειάζεται περισσότερο παρέμβαση επί του Ασφαλιστικού, του Συνταξιοδοτικού, ότι είναι ακόμη υψηλό και πρέπει να πέσει, θου φυλακήν τω στόματί μου… Τουλάχιστον επ’ αυτών όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν την ίδια αντίληψη και δεν υπάρχουν αντιδικίες σε αυτά τα ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η αξιολόγηση προχωρά «και ενδιάμεσα λέγονται και γράφονται διάφορα», για να τονίσει πως «καλό είναι τα μηνύματα να πηγαίνουν και να έρχονται για να διαπιστώνονται τα όρια της λογικής, εμείς δεν θα απαντάμε στέλνοντας απειλές με tweet και facebook».

Ειδικότερα αναφέρθηκε όμως και στην αναστάτωση που προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης για την παροχή του βοηθήματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς να έχει πάρει την έγκριση των θεσμών, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική και δολοφονική για τη χώρα» την απόρριψη του αιτήματος από τους δανειστές κάποιους μήνες νωρίτερα.

Χαρακτήρισε επίσης τις αντιδράσεις των δανειστών «προσχηματικές». «Ξέρουν πολύ καλά τις μειώσεις που έχουν υπάρξει, την ύφεση, το ΑΕΠ πού έχει φτάσει, δεν κατάλαβα, τι θέλουν δηλαδή; Τα Βαλκάνια να γίνουν μια ζώνη των 200-300 ευρώ, χωρίς κοινωνικές εγγυήσεις, χωρίς δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα και με χαμηλές υπηρεσίες;» διερωτήθηκε ο Νίκος Βούτσης.