Εκκλήσεις για συνεργασία και ενότητα αλλά και «ιερές» μπηχτές που δεν αποκλείεται να έχουν στόχο και τους πολιτικούς περιέχει το φετινό χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Συνήθως ο Αρχιεπίσκοπος στα χριστουγεννιάτικα μηνύματά του επιλέγει να αναφέρεται στη σημασία της μεγάλης γιορτής για τη χριστιανοσύνη σχολιάζοντας σε έναν μικρό βαθμό και την επικαιρότητα.

Αυτή τη φορά όμως το μήνυμά του είναι ένα «κλικ» πιο αιχμηρό. Ουσιαστικά, την ίδια γραμμή ακολουθεί ο Ιερώνυμος στις παρεμβάσεις του εδώ και περίπου δύο μήνες από την περίοδο της σύγκρουσης με τον Νίκο Φίλη.

Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει μεταξύ άλλων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του πως «η ριζική αλλαγή συνεπώς αυτών που μας καταδυναστεύουν και η προοπτική εξόδου από την πολυεπίπεδη κρίση στην οποία είμαστε εγκλωβισμένοι, τόσο αληθεύει και εδραιώνεται, όσο κατευθύνεται πρωτίστως προς το εσωτερικό του ανθρώπου και όχι προς απρόσωπους θεσμούς, άψυχους αριθμούς και στείρα δημοσιονομικά μεγέθη».

Και συνεχίζει: «Αν δεν εγκαταλείψουμε τους εγωισμούς μας και την αλληλοϋπονόμευση και δεν προσανατολιστούμε στην ενότητα και τη μεταξύ μας συνεργασία, δεν πρόκειται να αναδυθεί ρεαλιστικά η προοπτική να μεταμορφώσουμε θετικά και τα θεσμικά μας προϊόντα, τα οποία ανακυκλώνουν σήμερα τη δίνη της κρίσης και δημιουργούν αποπνικτική ασφυξία, ιδίως στους πιο αδύνατους και εμπερίστατους».

Και πιο κάτω ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει πως ο σπαρασσόμενος κόσμος μας πάσχει και νοσεί «από τη βαριά ασθένεια του συλλογικού και ατομικού εγωισμού», προσθέτοντας ότι η Εκκλησία «ως μητέρα και τροφός του γένους των ανθρώπων δεν θα παύσει με κάθε τρόπο να διακηρύττει ότι το μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να μεταμορφώσει το παρόν συνδημιουργώντας με τον αναμενόμενο ενανθρωπήσαντα Κτίστη το μέλλον».