Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη φέτος αλλά οι αφίξεις των πολιτικών στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για ευχές ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά! Το ξεκαθαρίζω, περισσότερες από ποτέ στα χρόνια των Μνημονίων γιατί πιο πριν υπήρχε… συνωστισμός.

Θα ξεκινήσω από αυτήν του Πρωθυπουργού, όχι μόνο λόγω αξιώματος αλλά και γιατί ήταν η πρώτη του επίσκεψη στην αίθουσα από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τους δημοσιογράφους περίπου 15 λεπτά.

Κατά την είσοδό του, τούς ευχήθηκε «καλές γιορτές και να έχουν δουλειά» και μετά την παρέμβαση ενός δημοσιογράφου, προσδιόρισε την ευχή και στις πληρωμές τους. Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Ερωτηθείς για το αν φοβάται ότι θα υπάρξει ντόμινο κλειστών ΜΜΕ εμφανίστηκε προβληματισμένος, αν και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Μαρινόπουλου, διευκρινίζοντας πως σε αυτό θα πρέπει να συνδράμουν και οι εργοδότες.

Τι είπε για εκλογές…

Με αφορμή το ταξίδι του στην Κρήτη ο Τσίπρας ρωτήθηκε για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. «Δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε εκλογές, δεν είναι το χόμπι μας» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Προσδοκία της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τα τέλη Ιανουαρίου με στόχο την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο.

…οικονομία και Κυπριακό

Προτεραιότητα του Τσίπρα για το 2017, όπως τουλάχιστον εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους, είναι η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και η μετακίνησή της προς την πραγματική οικονομία, «να ασχοληθούμε με την πραγματική οικονομία και να δούμε πώς θα σταματήσουμε “να κόβουμε” και να μεγαλώσει η πίτα». Συνταγματική αναθεώρηση και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ήταν δύο τομείς που ανέφερε ως βασικές προτεραιότητες.

Για το Κυπριακό, αν και ρωτήθηκε επίμονα, απέφυγε να κάνει προβλέψεις. Απαντώντας για τη στάση της κυβέρνησης σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Κύπρο, είπε πως «θα πάρουμε θέση, δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες».

Οι συνεπενδύσεις

Να μείνω στον Τσίπρα για να σας πω ότι σήμερα θα συναντήσει την Κορίνα Κρέτσου που δεν έχει καμία σχέση με τον γενικό γραμματέα Eνημέρωσης (και φίλο του Νίκου Παππά) Λευτέρη Κρέτσο! Γιατί είναι Ρουμάνα και μάλιστα επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds), ενώ θα συμμετάσχει σε εορταστική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.