Σήμερα σας μεταφέρω κάποιες πληροφορίες για εκπαιδευτικά θέματα που μπορεί να συζητηθούν το επόμενο διάστημα. Οπως μαθαίνω, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια του αμερικανικού παράγοντα να τελειώνει το θέμα με την αναγνώριση πτυχίων των αμερικανικών κολεγίων στην Ελλάδα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον –όπως εξάλλου ζητά και το ΔΝΤ –προσπαθούν να εξαιρέσουν τα αμερικανικών συμφερόντων ιδιωτικά σχολεία της χώρας από τον πολυσυζητημένο νόμο Φίλη που επιβάλλει περιορισμούς στις απολύσεις εκπαιδευτικών και ελέγχει τις απογευματινές δραστηριότητες.

Θυμίζω ότι για το θέμα εκκρεμεί και η αλλαγή σύνθεσης του συμβουλίου που θα εξετάζει απολύσεις, όπως έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Ζητούν εξαίρεση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου λοιπόν, προ ημερών και με μεσολάβηση της αμερικανικής πρεσβείας έγινε συνάντηση μεταξύ του Κώστα Γαβρόγλου και εκπροσώπων των μεγάλων αμερικανικών ιδρυμάτων, που συμβαίνει να είναι και από τα πιο ακριβά ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Οι σχολάρχες τους ζήτησαν εξαίρεση από τον νόμο, με την αιτιολογία ότι λειτουργούν με μορφή ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Επιπλέον οι Αμερικανοί πιέζουν, ενόψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης για την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των κολεγίων, να αναγνωρίζονται αυτομάτως και τα δικά τους πτυχία και όχι μόνο πτυχία ευρωπαϊκών ΑΕΙ που χορηγούνται κατόπιν συμφωνιών με ελληνικά κολέγια.

Τι θα κάνει ο Γαβρόγλου δεν το ξέρω ακόμα, τηλεφώνησα όμως στον πρόεδρο των ιδιωτικών σχολείων Χαράλαμπο Κυραϊλίδη και τον ρώτησα τι θα κάνει εκείνος αν υπάρξουν εξαιρέσεις από τον νόμο.

Θα ζητήσει συνάντηση με τον πρεσβευτή της Ρωσίας, μου είπε με χιούμορ.