Η χριστουγεννιάτικη αγορά της Πλατείας Μπράιτσαϊντ στο Βερολίνο έσφυζε από ζωή μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα. Πρόκειται για ένα από τα εμπορικότερα σημεία στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου δεσπόζει η εμβληματική Εκκλησία της Μνήμης, ένα γοτθικού ρυθμού κτίσμα με το κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καμπαναριό. Η εκκλησία διατηρείται έτσι, μισογκρεμισμένη και ερειπωμένη, για να θυμίζει σε Βερολινέζους και επισκέπτες τις τρομακτικές συνέπειες του φονικού πολέμου στην πόλη που επηρεάστηκε όσο καμία στην Ευρώπη από τη μεταπολεμική ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των νικητών.
Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της προηγούμενης Δευτέρας, η Πλατεία Μπράιτσαϊντ απέκτησε ακόμη ένα στοιχείο δραματικής φόρτισης, αφού η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά πάγωσε τη γερμανική κοινωνία και εξελίχθηκε σε πολιτική τραγωδία για την καγκελάριο Μέρκελ. Λίγη ώρα μόνο μετά το χτύπημα, ο Μάρκους Πρέτζελ του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, του ακροδεξιού κινήματος που αναμένεται να καταγράψει διπλάσιο ποσοστό στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, έγραψε στο twitter ότι «Οι νεκροί είναι της Μέρκελ». Οι πολιτικοί αντίπαλοι της καγκελαρίου αναμένεται να εκμεταλλευτούν τις επιθέσεις για να τις αναδείξουν ως σύμβολο αποτυχίας της πολιτικής της στο Προσφυγικό. Και αν σε κάτι συμφωνούν οι αναλυτές στο Βερολίνο, είναι πως η προεκλογική εκστρατεία του 2017 –που θα διεξαχθεί με όρους μετα-αλήθειας όπως όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις πλέον στη Δύση –θα έχει ως βασικό ζήτημα το Μεταναστευτικό. Και η Μέρκελ που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έβλεπε σταθεροποιημένα τα ποσοστά του κόμματός της στο 36%-37%, θα αναγκαστεί πια να στρέψει τη στρατηγική της στην υπεράσπιση της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων» στο Προσφυγικό αλλά και στην προσαρμογή της στα νέα δεδομένα.
Οπως σημειώνουν γερμανοί αναλυτές στα «ΝΕΑ», η Μέρκελ θα επιδιώξει να καθησυχάσει το εσωτερικό της ακροατήριο λαμβάνοντας μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας με αναβάθμιση του ρόλου των μυστικών υπηρεσιών στον εντοπισμό εξτρεμιστικών στοιχείων μέσα στους προσφυγικούς πληθυσμούς, αλλά και με άμεσες απελάσεις ατόμων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Παράλληλα, αναμένουν να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή πίεσης στις χώρες που εμπλέκονται με τη διαχείριση του Προσφυγικού. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα χρεώνεται –ίσως και άδικα πολλές φορές –την κωλυσιεργία στις διαδικασίες απονομής ασύλου και στις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Υπερβολή ή όχι, αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί στη Γερμανία. Κι επάνω σε αυτό το δεδομένο, η Μέρκελ θα δεχθεί σκληρή κριτική από αντιπάλους και συμμάχους.
Πυρά από παντού. Πρώτος και καλύτερος ο ηγέτης των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά το τρομοκρατικό χτύπημα υποστήριξε πως έφτασε η στιγμή να «επανασχεδιαστεί η γερμανική πολιτική στο Προσφυγικό και στα ζητήματα ασφαλείας. Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία που κατεβαίνει μαζί με το CDU στις ομοσπονδιακές εκλογές, έχει εκφράσει σφοδρότατες αντιδράσεις στην πολιτική Μέρκελ. Οπως εξηγούσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CSU στο βαυαρικό Κοινοβούλιο Τόμας Κρόιζερ σε μια επίσκεψη βουλευτών και δημοσιογράφων στο Μόναχο που διοργάνωσε το Ιδρυμα Hanns Seidel, «σε αντίθεση με το Βερολίνο, είμαστε της άποψης ότι οι προσπάθειες της προσφυγικής μας πολιτικής θα έχουν επιτυχία μόνο αν υπάρξει σαφέστατος περιορισμός της εισόδου». Οι Βαυαροί έχουν ξοδέψει 9 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τους πρόσφυγες και θεωρούν ότι το όριο μεταναστών που μπορεί να απορροφήσει η Γερμανία, είναι οι 200.000 ετησίως. Και μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία κοινής καθόδου στις ομοσπονδιακές εκλογές, θα ασκήσουν πίεση ώστε τα όρια να αποτυπωθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της συμμαχίας.
Το σύστημα του Δουβλίνου. Η λεκτική πίεση στην Ελλάδα θα συνεχίζεται όσο στη Γερμανία θα σκάνε ιστορίες όπως η δολοφονία της 23χρονης φοιτήτριας στο Φράιμπουργκ από τον αφγανό δράστη, που προηγουμένως είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα και αποφυλακίστηκε χάρη στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου. Γερμανοί αξιωματούχοι έριχναν δημοσίως τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση όλη την προηγούμενη εβδομάδα για τη μη έγκαιρη ειδοποίηση των γερμανικών Αρχών. Για την Ελλάδα η πίεση θα αυξηθεί επίσης τον προσεχή Μάρτιο όταν η χώρα θα επανέλθει στο μηχανισμό του Δουβλίνου, δηλαδή όταν θα αρχίσει να υποδέχεται και να εξετάζει το αίτημα ασύλου προσφύγων που είχαν πρωτοεισέλθει στη χώρα μας. Η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι αυτό θα ισχύει μόνο για όσους εισέλθουν στην Ευρώπη από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Δεν θα ισχύει δηλαδή για τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στην Ευρώπη. Ακόμη κι έτσι, η επαναφορά της Ελλάδας στο σύστημα του Δουβλίνου αποτυπώνει την πίεση των κρατών του Βορρά που θέλουν να διώχνουν κόσμο προς την Ελλάδα. Το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν μια κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που με δεδομένο τον κλειστό βαλκανικό διάδρομο θα εγκλώβιζε έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Ολοι οι αναλυτές προς το παρόν συγκλίνουν στο ότι καμία πλευρά δεν ωφελείται από την κατάρρευση της συμφωνίας. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προδικάσει το πώς οι γεωπολιτικές δυναμικές, με την Τουρκία σε μια συνεχή αστάθεια, θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.