Ο Σόιμπλε έχει παγιωμένη άποψη για την Ελλάδα. Και την αναπτύσσει κάθε φορά που ερωτάται ή θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη να την επαναλάβει. Το κάνει και στη συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι τσάιτ». Και δεν χαρίζεται στους επικριτές του. Για τον Τζιάνι Πιτέλα, ιταλό Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή που δήλωσε ότι η πρόσφατη κόντρα για τη βοήθεια στην Ελλάδα αποκαλύπτει «το κακό χέρι του Σόιμπλε», λέει ότι δεν τον εντυπωσιάζει. «Εζησα συχνά σοσιαλιστές να λένε ανοησίες» απαντά ο Σόιμπλε.

Στην ουσία της κόντρας, ο Σόιμπλε αντικρούει την προσέγγιση ότι ευθύνεται η Γερμανία γιατί με τις πολιτικές λιτότητας στρέφονται οι πολίτες στους λαϊκιστές.

Προτείνω μια διαφορετική οπτική γωνία: «Δεν μπορείτε να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς ούτε στους Γερμανούς ότι έχει οικονομικά νόημα να πληρώνουν απεριόριστα εις το διηνεκές για άλλες χώρες» λέει ο Σόιμπλε. Η βοήθεια είναι περιορισμένη, οδηγεί σε θετικές αλλαγές στις βοηθούμενες χώρες και δίνεται πάντα με όρους που πρέπει να τηρηθούν. «Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος έδειξαν ότι μετά την υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας η οικονομία είναι σε άνοδο, εν μέρει ταχύτατη» λέει ο Σόιμπλε. Πλην της Ελλάδας. «Η Ελλάδα είναι στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς τη βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ θα είχε κηρύξει προ πολλού στάση πληρωμών. Αυτό θα ήταν αισθητά χειρότερο για τους έλληνες πολίτες» συμπληρώνει. «Για αυτό και δεν συμμερίζομαι καθόλου τις απόψεις του έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα, όταν κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση πως θέλει να βλάψει τους έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας στοχεύουν στο να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της».

Τα μέτρα για το χρέος. Για το πάγωμα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον ESM παραπέμπει στους θεσμούς. «Ζητήσαμε να γνωμοδοτήσουν αν οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Η προσωρινή απάντηση είναι “όχι”. Αν δεν τηρούμε τους κανόνες, θα διαλυθεί η ευρωζώνη» συμπληρώνει ο Σόιμπλε.

Μήπως θα βοηθούσε αν έδειχνε περισσότερη κατανόηση για τις ανάγκες των πολιτών σε άλλες χώρες; «Κατανόηση δεν μπορεί να σημαίνει ότι αποδέχεται κάποιος αδιαμαρτύρητα τα πράγματα όταν κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση» λέει. «Κάποιοι ξεχνούν ότι τα χρήματα για τα προγράμματα βοήθειας δεν προέρχονται μόνο από τους γερμανούς και γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λετονία και η Σλοβακία, όπου συντάξεις και κοινωνικές παροχές είναι αισθητά χαμηλότερα από άλλες χώρες που δέχονται βοήθεια».