Αρωμα Χριστουγέννων είχε η χθεσινή, τελευταία, συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν από το κλείσιμο της Βουλής για διακοπές. Με την ευρύτερη έννοια βεβαίως, διότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη» η κυβέρνηση όχι μόνο τήρησε στο ακέραιο, αλλά ενίσχυσε κιόλας, το «έθιμο» της κακής νομοθέτησης καθώς προχώρησε στην κατάθεση πολυάριθμων και άσχετων με το υπό συζήτηση νομοθέτημα τροπολογιών. Πολλές από αυτές χαρακτηρίστηκαν ως «αγιοβασιλιάτικες» από την αντιπολίτευση, η οποία «τα ‘ψαλε» στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ρουσφετολογικού χαρακτήρα διατάξεις, «κατάντια» και «όργιο» τροπολογιών. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας άτυπος διαγωνισμός γύρω από το ποια εκ των τελευταίων κυβερνήσεων έχει νομοθετήσει χειρότερα!
Ενδεικτική του κλίματος είναι η έκρηξη του ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι τροπολογίες είναι περισσότερες από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Για την ακρίβεια, το νομοσχέδιο αριθμούσε 17 άρθρα και οι τροπολογίες που κατατέθηκαν συνολικά ανήλθαν σε 46. Από αυτές, δεκτές έγιναν οι 38 –δηλαδή 18 υπουργικές και 20 βουλευτικές. «Αν τολμούσε η προηγούμενη κυβέρνηση να φέρει δύο τροπολογίες εκτός διαδικασίας, ανεβαίνατε πάνω στα έδρανα. Και τώρα “μούγκα στη στρούγκα”! Εχουν ευθύνη και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης. Αρκετά πια!» επισήμανε ο Μανιάτης, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «η Βουλή πρόκειται να γίνει “πλυντήριο” της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Η απάντηση ήρθε διά στόματος Γιώργου Σταθάκη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικαλέστηκε τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέθεσε στοιχεία, βάσει των οποίων στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2014, επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, είχαν κατατεθεί συνολικά 102 τροπολογίες. «Τα προηγούμενα χρόνια, τα στατιστικά δεδομένα είναι αμείλικτα εις βάρος σας για να εξεγείρεστε μ’ αυτούς τους τόνους. Η έντασή σας είναι υπερβολική» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ακόμη ότι υπήρξε τις τελευταίες μέρες σχετική προειδοποίηση ότι στο παρόν νομοσχέδιο θα υπάρξουν τροπολογίες, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι διαδικαστικές. Δηλαδή, όπως είπε, αφορούν θέματα που εκπορεύονται από το ότι κλείνει ο χρόνος στις 31/12 και υπάρχουν διάφορα υπουργεία στα οποία πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις. Παραλλήλως εξήγησε πως υπάρχουν και τρεις ακόμη σημαντικές τροπολογίες, οι οποίες αφορούν την υλοποίηση κάποιων από τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
«Αν κατάλαβα καλά από την τεκμηρίωσή σας, μας λέτε ότι δεν είστε χειρότεροι από τους κακούς προηγούμενους που είχαν ξεπουλήσει τα πάντα. Αρα, είναι μέτρο σύγκρισης για εσάς το ότι δεν είστε χειρότεροι από τους προηγούμενους;» σχολίασε δηκτικά ο Γιάννης Μανιάτης. Ακόμα πιο χαρακτηριστική είναι όμως η αγανάκτηση του γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου. Ο ηρακλειώτης βουλευτής, βλέποντας τον αριθμό των τροπολογιών να αυξάνεται, τις πέταξε στον αέρα, φωνάζοντας «τέλος αυτό το παιχνίδι, να ασκούν κυβερνητική πολιτική οι βουλευτές κατ’ εντολή των υπουργών!».
Για «θέατρο» κατηγόρησε πάντως τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε ο Νίκος Ξυδάκης, το κάνουν γιατί «διεκδικούν ένα μονόλεπτο στο YouTube».
Ιδιαιτέρως επικριτικό στον τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησης εμφανίστηκε ωστόσο και το ΚΚΕ. Η Διαμάντω Μανωλάκου, αφού καυτηρίασε την κυβερνητική πρακτική, ζήτησε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των τροπολογιών που γίνονται δεκτές. Υποστήριξε ακόμη ότι το κόμμα της θα ψηφίσει μόνο ορισμένες από τις «αγιοβασιλιάτικες» τροπολογίες, ακόμα κι αν δίνουν «ψίχουλα» στους εργαζομένους.
«Ναι» από όλους για τον ΦΠΑ
Ομόφωνα υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Στην ονομαστική ψηφοφορία, η οποία προκλήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θετική ψήφο έδωσαν και οι 259 βουλευτές που ήταν παρόντες από όλα τα κόμματα.