Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το επώνυμο Λουτσέσκου παραπέμπει αμέσως στον Μιρτσέα, τον 71χρονο σπουδαίο ρουμάνο προπονητή που εργάστηκε σε αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, με αποκορύφωμα τη θητεία του για 12 χρόνια στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2009.

Για το ελληνικό κοινό, το επώνυμο Λουτσέσκου παραπέμπει στον 47χρονο γιο του Ραζβάν, ο οποίος είναι στον πάγκο της Ξάνθης από το 2014 και φέτος θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Είναι προπονητής που είχε επιτυχία μόλις στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα, όταν την οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου (ηττήθηκε 3-1 από τον Ολυμπιακό) και καθιερώθηκε στη συνείδηση του φίλαθλου κοινού για την εργατικότητά του και την εξυπνάδα του. Ενας προπονητής που πριν αποφασίσει να έρθει στην Ξάνθη είχε εργαστεί σε συλλόγους της πατρίδας του, στο Κατάρ, αλλά και για μια διετία στην Εθνική Ρουμανίας.

Στην Ξάνθη φαίνεται ότι περνάει καλά. Εχει τη στήριξη της διοίκησης, η οποία μάλιστα είναι έτοιμη να αρχίσει συζητήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του που λήγει το καλοκαίρι. Αλλωστε, τον περασμένο Οκτώβριο απέρριψε μια δελεαστική πρόταση από τη Σαουδική Αραβία (Αλ Χιλάλ), ένα συμβόλαιο 4 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια. Οπως έγινε γνωστό, θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ξάνθη μόνο για να εργαστεί σε σύλλογο που μετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η ουσία είναι ότι η Ξάνθη φέτος είναι ομάδα με προσωπικότητα, που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα, ενώ και ο κάθε παίκτης γνωρίζει τον ρόλο του. Και να σκεφτεί κανείς πως αυτή η ομάδα ξεκίνησε το πρωτάθλημα με δύο ήττες (4-1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και 2-0 στα Πηγάδια από τον Πανιώνιο). Από τότε, δεν ξαναέχασε. Ακολούθησαν έξι νίκες και τέσσερις ισοπαλίες με αποτέλεσμα να βρεθεί στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας μαζί με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο νίκησε στη Λεωφόρο.

Ο πατέρας του Μιρτσέα Λουτσέσκου δήλωσε ότι τον είχε συμβουλέψει να μη δεχτεί την πρόταση της Ξάνθης. «Καλά έκανε και δεν με άκουσε» παραδέχτηκε στη συνέχεια. Και ο Ραζβάν είναι ένας προπονητής που θέλει πάντα να έχει όνειρα. «Ολα είναι πιθανά στο ποδόσφαιρο. Οπως όλοι μας έχω κι εγώ όνειρα, αλλά δεν θέλω να λέω κάτι συγκεκριμένα ώστε να μη φορτώνω με πίεση τους παίκτες» είχε πει το καλοκαίρι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της πόλης «Εμπρός». Εχει πει, επίσης, αρκετές φορές ότι η επιμονή στη δουλειά, η συνεχής ενημέρωση και φυσικά η αγάπη για το ποδόσφαιρο, μπορεί να οδηγήσουν έναν προπονητή και μια ομάδα σε επιτυχίες. Προς το παρόν, απολαμβάνει την καλή παρουσία στη φετινή Σούπερ Λίγκα και το μόνο που σκέπτεται είναι να έχει η ομάδα την ίδια φρεσκάδα όταν επιστρέψει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις αρχές Ιανουαρίου.