Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ δεν θα παραμείνει στην κεφαλή της Ομοσπονδίας όσο καιρό πίστευαν στην αρχή οι υποψήφιοι για την προεδρία της, μα δεν πρόκειται να μείνει στο Γουδή ούτε για τον χρόνο που ήλπιζε η ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού. Οπου ηγεσία, βάλτε μαζί τον τέως υφυπουργό Σταύρο Κοντονή και τον νυν, Γιώργο Βασιλειάδη.

Οι μεγάλες ΠΑΕ και οι δύο υποψήφιοι αρχικά θεώρησαν πως η ΠΔΕ σε ένα δίμηνο θα τους αδειάσει τη γωνιά. Αργότερα αντιλήφθηκαν ότι ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος συνειδητοποίησε πως είχε βρεθεί ανάμεσα σε βουβάλια, επιθυμούσε να καθυστερήσουν οι εκλογές όσο το δυνατόν περισσότερο. Η λογική ήταν ότι όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μείνει η ΠΔΕ τόσο πιθανότερο είναι να ξεριζωθεί η καχυποψία που έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου.

Ούτε δύο μήνες έμεινε, μα ούτε 2-3 χρόνια, όπως προέβλεψε ο Διονύσης Ψωμιάδης, θα διαρκέσει η θητεία της Επιτροπής. Εκείνο που θα καθορίσει το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν ο Γιάννης Δρόσος και οι συνεργάτες του στην ΠΔΕ, στη διοίκηση της ΕΠΟ είναι το ζήτημα που καίει όλους τους ενδιαφερόμενους. Ολους όσοι επιζητούν το 50-50, αλλά κανείς τους δεν το αντέχει.

Διαιτησία Vs καταστατικού

Σωστά καταλάβατε. Η διαιτησία και το μοντέλο με το οποίο θα λειτουργήσει είναι το ένα και μοναδικό θέμα που θα κρίνει τα πάντα. Τα λοιπά θέματα, αργά ή γρήγορα, θα διευθετηθούν. Ηδη το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Η Deloitte θα ολοκληρώσει τον διαχειριστικό έλεγχο και θα παραδώσει τα ευρήματα, το καταστατικό θα τροποποιηθεί. Το θέμα είναι η διαιτησία.

Στο υφυπουργείο η σκέψη που έχει εκφραστεί είναι για ίδρυση σχολής διαιτητών, από την οποία θα βγαίνουν επαγγελματίες διαιτητές. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μεταξύ ρακής και γαμοπίλαφου, ο Γιάννης Δρόσος εστίασε στο θέμα λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένα μοντέλο το οποίο θα δώσει λόγο και στις ΠΑΕ. «Ενα μοντέλο που θα διαμορφώνεται ενδεχομένως και από βαθμολόγηση των διαιτητών από τις ομάδες. Να αξιολογούνται οι διαιτητές. Σίγουρα πρέπει να γίνει κάτι ώστε να μην ελέγχονται όσοι επιλέγουν και ορίζουν τους διαιτητές» είπε ο πρόεδρος της ΠΔΕ, χωρίς βεβαίως να έχει κατασταλαγμένη άποψη. Ωστόσο φαίνεται ότι συμπλέει με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.

Επομένως το θέμα είναι πότε θα καθήσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι ο εκπρόσωπος της Πολιτείας, η Διοικούσα Επιτροπή, ο διαμεσολαβητής Κωστάκης Κουτσοκούμνης και οι διεθνείς Συνομοσπονδίες (FIFA/UEFA) προκειμένου να βρουν τη φόρμουλα για την ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας. Τότε θα καταλήξουν σε εκλογικό σύστημα για την ΕΠΟ, θα προκηρυχθούν εκλογές και θα επανέλθει η κανονικότητα στην Ομοσπονδία και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μισή τροπολογία

Εκείνο που προέκυψε από όσα είπε ο Δρόσος στο τραπέζι, είναι ότι υπάρχει θέμα στην επικοινωνία της ΠΔΕ με το υφυπουργείο, λόγω της αλλαγής ηγεσίας με τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Τούτο φάνηκε στο ζήτημα που προέκυψε με τις εκλογές του εκπροσώπου της ΕΠΟ στην ΕΟΕ και την τροπολογία που κατέθεσε τελικά ο Βασιλειάδης την ύστατη στιγμή.

Ο Δρόσος έχει ενστάσεις. Θεωρεί πως η τροπολογία δεν έπρεπε να περιορίζεται στις συγκεκριμένες εκλογές, αλλά να αφορά γενικώς τις εκλογές. Μάλιστα απαντώντας στην εύλογη απορία πώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με όσα είχε κατορθώσει να επιβάλλει με την πολιτική του ο Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος της ΠΔΕ άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο τέως υφυπουργός είχε στα σκαριά τροπολογία για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να μη λαμβάνεται υπόψη ο νόμος Ορφανού αλλά όσα ορίζει το καταστατικό. Κι εδώ είναι το «κλειδί» από ό,τι φαίνεται και ίσως θα καταλάβατε με όσα διαβάσατε έως εδώ.

Αν η τροπολογία επανέφερε το εκλογικό σύστημα του καταστατικού πώς θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τη διαιτησία και το μοντέλο που θα την καταστήσει πιο ανεξάρτητη; Εκεί καταλήγουν όλα. Οταν γίνει το ένα, θα γίνει και το άλλο. Και τούμπαλιν.

Μπρα ντε φερ για τον Ιρανό

Μεγάλο σίριαλ, θα γίνει με τον Ανσαριφάρντ. Ο επιθετικός του Πανιωνίου έχει εκπληκτικές επιδόσεις και σπουδαίες εμφανίσεις, οπότε είναι λογικό να έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ομάδων. Στην πιάτσα κυκλοφορεί ότι ο ιρανός άσος θα καταλήξει στην ΑΕΚ, αλλά το «The Shot» δεν δίνει μεγάλη τύχη στους Κιτρινόμαυρους. Τα πράγματα έχουν ως εξής: την καλύτερη πρόταση στον Πανιώνιο, έμαθα από τη Νέα Σμύρνη, την έχει κάνει ο ΠΑΟΚ. Ομως την καλύτερη πρόταση στον παίκτη την έχει καταθέσει ο Ολυμπιακός. Δεν κλείνει εδώ το θέμα. Στην Ελλάδα έχει έρθει και ο εκπρόσωπος του παίκτη Ρέζα Φαζέλι, που εγείρει τεράστιες απαιτήσεις γιατί έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του. Ο Φαζέλι φιλοδοξεί να πάει τον παίκτη στο εξωτερικό. Ελπίζει σε ομάδα της Μπουντεσλίγκα και για αυτό δεν βιάζεται να κλείσει από τώρα τον παίκτη. Εκείνος όμως δεν μπορεί να περιμένει και θα γίνει μάχη!

Μεγάλο το άνοιγμα

Από οικονομικής πλευράς ο Ιωάννης Δρόσος έδωσε είδηση. Προσδιόρισε το ακριβές ποσό της οικονομικής τρύπας. Είναι 15 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται τα 3,37 εκατ. της Εθνικής Factors ΑΕ που προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση των εταιρικών λογαριασμών της ΕΠΟ. Χθες, πάντως, η ΠΔΕ πέτυχε την οικονομική ενίσχυση των ΕΠΣ και του Γιώργου Μπίκα με 80.000 ευρώ για τον εμπρησμό της οικίας του.

Κουίζ

Τις εξελίξεις για τον Ανσαριφάρντ σάς τις αποκαλύπτω κάτω, στο τέλος του βασικού κειμένου. Εδώ όμως θα σας δώσω την είδηση ότι θα γίνει άλλη μια κόντρα για παίκτη. Πρόκειται για παίκτη για τον οποίο θα «χτυπηθούν» ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός. Παίζει στην Ελλάδα. Στα Χανιά. Είναι λευκός. Αλλά δεν είναι Ελληνας. Ποιος είναι;