Πότε θα μπορούσε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας; Η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα έχει ξεκινήσει επισήμως τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η διαδικασία θα διαρκέσει δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον Αλεξ Σάλμοντ, προκάτοχο της πρωθυπουργού και σήμερα βουλευτή στο Κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ, το χρονοδιάγραμμα αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος πρέπει να ληφθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2018. Και το ίδιο το δημοψήφισμα να οργανωθεί λίγο πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προβλέπεται για τον Μάρτιο του 2019.

Η διαδρομή της Βρετανίας μετά το Brexit περιεπλάκη χθες ακόμη περισσότερο μετά την άποψη που εξέφρασε ανώτατη δικηγόρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία υπογράφει η ΕΕ με άλλες χώρες πρέπει να εγκρίνεται από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών. Η άποψη αυτή της Ελίανορ Σάρπστον εκφράστηκε με αφορμή μια συμφωνία της ΕΕ με τη Σιγκαπούρη. Και παρόλο που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, το Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο ακολουθεί κατά κανόνα τις απόψεις των δικηγόρων του.

Εάν το Δικαστήριο δεχθεί αυτή την άποψη, κάτι που αναμένεται για τις αρχές του 2017, μια συμφωνία της ΕΕ με χώρα που δεν είναι μέλος της θα πρέπει να εγκρίνεται από τουλάχιστον 38 εθνικά και περιφερειακά Κοινοβούλια, περιλαμβανομένων των 28 εθνικών Κοινοβουλίων της ΕΕ, τουλάχιστον πέντε περιφερειακών Κοινοβουλίων του Βελγίου και τουλάχιστον πέντε Ανω Βουλών, μεταξύ των οποίων και εκείνες της Γερμανίας και της Ιταλίας.