Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε το πρωί της Τρίτης, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Βερολίνο λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης α λα Νίκαια που πραγματοποιήθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Μπράιντσαϊντπλατς –δεν έλαβε λοιπόν την προσοχή που ενδεχομένως της έπρεπε. Διότι έδειξε για πρώτη φορά πως ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ και νυν «ανεξάρτητος» υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι πλέον πιο δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων από τον δεξιό του αντίπαλο Φρανσουά Φιγιόν: ένα ποσοστό 35% απέσπασε ο πρώτος, 31% ο δεύτερος.

Ενα 24ωρο αργότερα, προχθές, άλλη δημοσκόπηση ανακήρυξε τον επικεφαλής του «υπερκομματικού» κινήματος Εμπρός! «πολιτικό πρόσωπο της χρονιάς» που κλείνει: 48% των ερωτηθέντων «ψήφισαν» Μακρόν, 44% «ψήφισαν» Φιγιόν, κι ας έκανε ο τελευταίος την έκπληξη της χρονιάς καταφέρνοντας να εξουδετερώσει τόσο τον Νικολά Σαρκοζί όσο και τον Αλέν Ζιπέ στην primaire της Δεξιάς. Λίγοι τολμούν να το πουν δημοσίως, συνοψίζει την κατάσταση η «Monde», στα παρασκήνια όμως πολλά ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών θεωρούν τον σοσιαλφιλελεύθερο πρώην τραπεζίτη που ονειρεύεται να συσπειρώσει «το στρατόπεδο των προοδευτικών» ως τον πλέον επικίνδυνο αντίπαλο στα αριστερά τους.

«Δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε επιπόλαια» προειδοποίησε πρόσφατα ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μπενουά Απαρί, αναγνωρίζοντας πως η δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από τον Μακρόν τον «εντυπωσιάζει». «Υποτίμησα τις δυνατότητές του» παραδέχθηκε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός του Σαρκοζί, Λικ Σατέλ. «Οφείλω να αναγνωρίσω πως η καμπάνια του πηγαίνει καλά, δεν το φανταζόμουν όταν εγκατέλειψε την κυβέρνηση» τον περασμένο Αύγουστο. «Ο Μακρόν έχει πολλά προσόντα: είναι λαμπερός, ευφυής, αδογμάτιστος. Και, επιπλέον, ξέρει πώς να γίνεται συμπαθής» δήλωσε άλλο ηγετικό στέλεχος της Δεξιάς, ομολογώντας πως αν δεν είχε ήδη ταχθεί δημοσίως στο πλευρό του Φιγιόν, θα έμπαινε στον πειρασμό να στηρίξει τον Μακρόν –κάτι που έκανε ήδη ο Ρενό Ντιτρέιγ, πρώην υπουργός του Ζακ Σιράκ.

Πολλοί στη Δεξιά φοβούνται πως το πρόγραμμα του δεξιού υποψηφίου για την προεδρία, ακραία φιλελεύθερο καθώς είναι στα οικονομικά και συντηρητικό σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτισμού, αφήνει στον Εμανουέλ Μακρόν άπλετο χώρο για να «φλερτάρει» τους ψηφοφόρους του Κέντρου και της μετριοπαθούς Δεξιάς. Οι πιο απαισιόδοξοι μάλιστα βλέπουν ήδη μπροστά τους ένα μαύρο, για τον Φρανσουά Φιγιόν, σενάριο: την εκλογή ενός ακραιφνώς αριστερού υποψηφίου, όπως ο προκάτοχος του Μακρόν στο υπουργείο Οικονομίας Αρνό Μοντμπούρ ή ο πρώην υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν, στην primaire των Σοσιαλιστών τον Ιανουάριο, κάτι που θα επέτρεπε στον Μακρόν να τραβήξει κοντά του στις προεδρικές εκλογές και τους ψηφοφόρους της μετριοπαθούς Αριστεράς.

«Αν ο κόσμος της Αριστεράς πιστέψει πως είναι ο μοναδικός υποψήφιος που μπορεί να φτάσει στον δεύτερο γύρο, μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά και να αλλάξει τους συσχετισμούς των δυνάμεων», ανησυχεί ένας συνεργάτης του Φιγιόν, που θεωρεί τον Μακρόν ως «τον καλύτερα τοποθετημένο στη σκακιέρα της Κεντροαριστεράς. Πιστεύω πως έχει περισσότερο μέλλον από τους υποψηφίους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο Μανουέλ Βαλς ή ο Αρνό Μοντμπούρ, που είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με τη θητεία του Ολάντ και θα δυσκολευτούν περισσότερο να ενσαρκώσουν την ανανέωση» εκτιμά. Επί του παρόντος, οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τον Εμανουέλ Μακρόν στην τρίτη θέση όσον αφορά τον πρώτο προεδρικό γύρο, πίσω από τον Φρανσουά Φιγιόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, με ποσοστά που φτάνουν και το 18%. Αλλά η προειδοποίηση που απηύθυνε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν ήταν ξεκάθαρη: «Ο Εμανουέλ Μακρόν ταράζει τα νερά στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το ίδιο μπορεί να κάνει και με αυτούς που σήμερα προπορεύονται, τόσο τη Μαρίν Λεπέν όσο και τον Φρανσουά Φιγιόν».