Αυτή τη στιγμή, το κυριότερο που μπορεί να πει κάποιος για τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή τη Δευτέρα στην Αγκυρα από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας, είναι πως δεν έχει καταστρέψει τις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας. Με δεδομένες τις εντάσεις του παρελθόντος και την αντίδραση της Αγκυρας στον ρόλο του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Συρία, θα μπορούσε. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν επιλέξει μια πιο προσεκτική προσέγγιση και έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν ακόμα και για το πιθανό τέλος στον πόλεμο της Συρίας –όσο μακρινό κι αν φαίνεται αυτό.

Παρά τη δολοφονία, πραγματοποιήθηκε κανονικά στη Μόσχα η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση οι τρεις συμφώνησαν να παραταθεί η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να διευκολυνθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης της Δαμασκού. Συμφώνησαν επίσης να λειτουργήσουν ως εγγυητές σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι η δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ την ώρα που μιλούσε σε γκαλερί της Κωνσταντινούπολης από ένοπλο αποτελεί «σοβαρό πλήγμα στο γόητρο της Τουρκίας». Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει πει στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η κυβέρνησή του και η Μόσχα πιστεύουν ότι ο δολοφόνος ανήκε στους υποστηρικτές του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου και νυν ορκισμένου εχθρού του Ταγίπ Ερντογάν, που ζει στις ΗΠΑ. Χθες, όμως, όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Πεσκόφ απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς να αντληθούν συμπεράσματα για το ποιος σχεδίασε τη δολοφονία.

Αλλωστε τα στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα. Ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς που σκότωσε με εννέα σφαίρες τον πρεσβευτή Καρλόφ φωνάζοντας «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι», είχε προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας για τον πρόεδρο Ερντογάν οκτώ φορές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των τούρκων αστυνομικών, ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της Αγκυρας και τα τελευταία δυόμισι χρόνια υπηρετούσε σε μονάδα αντιμετώπισης ταραχών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Χουριέτ» ο δράστης ανήκε στη δεύτερη γραμμή ασφαλείας του τούρκου προέδρου μετά την προσωπική του φρουρά. Επίσης αναφέρεται ότι ο Αλτιντάς την ημέρα του πραξικοπήματος είχε δηλώσει ασθένεια στην υπηρεσία του, δεν είναι όμως σαφές τι έκανε εκείνο το βράδυ. Οι αρχές ασφαλείας έχουν συλλάβει 13 άτομα που πιθανώς συνδέονται με την επίθεση, ανάμεσα στους οποίους και στενούς συγγενείς του δράστη. Εν τω μεταξύ ομάδα 18 ρώσων ερευνητών έφθασε στην Αγκυρα για να συμμετέχει στην έρευνα που διεξάγεται για τη δολοφονία του πρεσβευτή.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, τούρκοι εισαγγελείς προσπαθούν να βρουν γιατί οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην γκαλερί μετά τη δολοφονία, επέλεξαν να σκοτώσουν τον δράστη και όχι να τον συλλάβουν ζωντανό. Οι αρχικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι εκείνος συνεχώς πυροβολούσε προς τους αστυνομικούς φωνάζοντας: «Δεν μπορείτε να με συλλάβετε ζωντανό». Οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στα πόδια, αλλά εκείνος συνέχισε να πυροβολεί έχοντας πέσει στο πάτωμα όπως αναφέρεται. Ο πρόεδρος Ερντογάν υπεράσπισε τη στάση της αστυνομίας υπενθυμίζοντας ότι έξω από το στάδιο Μπεσίκτας σκοτώθηκαν δεκάδες αστυνομικοί όταν εξερράγησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ένας άνδρας, τον οποίο προσπάθησαν να συλλάβουν ζωντανό.

14 τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχες γύρω από την πόλη αλ Μπαμπ της Βόρειας Συρίας, την οποία κατέχουν οι τζιχαντιστές, και 38 τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι έξι σοβαρά στην πιο αιματηρή μάχη για τις τουρκικές δυνάμεις εδώ και τέσσερις μήνες, όταν ξεκίνησαν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Βόρεια Συρία.