Μετά το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Νίκαια και το Βερολίνο, ήρθε η σειρά του Λονδίνου; Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία είναι «ορατός όσο ποτέ» και το ερώτημα που τίθεται είναι «πότε» και όχι «αν» εξτρεμιστές θα επιχειρήσουν να χτυπήσουν τη χώρα.
Η επίθεση της περασμένης Δευτέρας στη γερμανική πρωτεύουσα σήμανε συναγερμό στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες θεωρούν εξαιρετικά πιθανή μια επίθεση «τύπου Νίκαιας και Βερολίνου» σε πολυσύχναστα σημεία του Λονδίνου.
Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες επαναξιολογούν πληροφορίες που έχουν λάβει για πιθανά χτυπήματα, βάζουν στο μικροσκόπιο καταλόγους υπόπτων και εξετάζουν σενάρια αποτροπής επιθέσεων σε συγκεκριμένα σημεία (εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, κεντρικούς δρόμους, χώρους εορταστικών εκδηλώσεων κ.ά.).
«Η ασφάλεια των βρετανών πολιτών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Μετά τα γεγονότα του Βερολίνου, οι Αρχες θα επανεξετάσουν τα σχέδια αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν καταρτίσει» είπε στα «ΝΕΑ» αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Από το 2014 το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στη Βρετανία βρίσκεται στην τέταρτη εκ των πέντε βαθμίδων, που σημαίνει ότι μια τέτοια επίθεση θεωρείται «εξαιρετικά πιθανή». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποτραπεί 12 τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία (τρεις μέσα στο 2016). Πριν από 11 ημέρες η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προχώρησε σε συλλήψεις έξι ατόμων τα οποία εικάζεται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα «σχετιζόμενο με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».
«Θα υπάρξουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία» είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας MI5 Αντριου Πάρκερ. «Η κλίμακα της τρομοκρατικής απειλής για τη Βρετανία είναι άνευ προηγουμένου» υπερθεμάτιζε λίγες εβδομάδες αργότερα ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας MI6 Αλεξ Γιάνγκερ, ενώ ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάου δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια τον περασμένο Ιούλιο: «Ξέρω ότι θέλετε να σας διαβεβαιώσω πως μπορούμε να προλάβουμε μια τέτοια επίθεση, αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορώ να το κάνω πλήρως».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σκότλαντ Γιαρντ είχε μελετήσει ενδελεχώς πριν από το χτύπημα στο Βερολίνο το σενάριο «επίθεσης με μεγάλο όχημα σε πλήθος» που θα είχε στόχο την πρόκληση όσο το δυνατόν περισσότερων θυμάτων. Η Βρετανία έχει ήδη εμπειρία από τέτοιου είδους επιθέσεις: το 2007 δύο ισλαμιστές εξτρεμιστές είχαν ρίξει ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με φιάλες προπανίου επάνω στην είσοδο του τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης. Πάντως, ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτραπούν επιθέσεις σε χώρους συνάθροισης κοινού. Τα άτομα που τις εξαπολύουν είναι πιθανό να μην έχουν απευθείας επαφές με στελέχη του ISIS και να δρουν αυτοβούλως, ανταποκρινόμενα στις δημόσιες προτροπές της οργάνωσης προς τους «πιστούς» να επιτεθούν σε στόχους της Δύσης. Το γεγονός αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατη την παρακολούθησή τους από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
«Εχουμε ήδη καταρτίσει λεπτομερή σχέδια για την προστασία των πολιτών σε δημόσιες εκδηλώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επειτα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο εξωτερικό, επανεξετάζουμε τα σχέδια αυτά» ανακοίνωσε η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου. Την περίοδο των γιορτών η βρετανική πρωτεύουσα παραδοσιακά κατακλύζεται από τουρίστες. Περισσότερα από 100.000 άτομα αναμένεται να παρακολουθήσουν το φαντασμαγορικό υπερθέαμα πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις όχθες του Τάμεση. «Υψιστη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών» δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.
Παράλληλα, ενισχύονται προληπτικά τα μέτρα ασφαλείας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η αστυνομία θα κλείνει τους δρόμους μπροστά από το παλάτι για μία ώρα και 45 λεπτά κατά τη διάρκεια της τελετής αλλαγής φρουράς που γίνεται κάθε δύο ημέρες και συγκεντρώνει εκατοντάδες τουρίστες. Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί επιπρόσθετα προστατευτικά κιγκλιδώματα γύρω από τα ανάκτορα.
Εκτακτα μέτρα λαμβάνονται και σε άλλες βρετανικές πόλεις. Η αστυνομία του Μάντσεστερ ενίσχυσε την παρουσία ενόπλων στις χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης. Οι Αρχές των Ουέστ Μίντλαντς ανακοίνωσαν ότι αξιολογούνται από την αρχή τα μέτρα ασφαλείας στις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μπέρμιγχαμ τοποθετήθηκαν τσιμεντένια οδοφράγματα για να αποτραπούν τυχόν επιθέσεις με οχήματα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που δεν χαίρονται με τα αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης. Η αστυνομία της Νορθάμπρια δέχθηκε επικρίσεις από πολίτες για την παρουσία ενόπλων στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Νιούκαστλ. «Δεν θέλω να βλέπω όπλα στο μέγεθος του παιδιού μου όταν είμαστε έξω για να κάνουμε τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας» έγραψε στο facebook ο κάτοικος της πόλης Νικ Κινγκ.