Τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ιταλία και το Βατικανό, μετά τον θάνατο του νεαρού Τυνήσιου που φέρεται ότι ευθύνεται για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είναι δρακόντεια.

Ενώ οι αρχές προσπαθούν να καθορίσουν αν ο Άνις Άμρι είχε συνεργούς στην Ιταλία και αφού έγινε γνωστό ότι τρεις άνδρες που σχετίζονταν μαζί του συνελήφθησαν στην Τυνησία, οι ιταλικές υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη.

Στη Ρώμη απαγορεύτηκε σε ημιφορτηγά και νταλίκες να μπαίνουν στο κέντρο της πόλης. Πάνοπλοι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής, με καλυμμένα τα πρόσωπα, έχουν στήσει μπλόκα σε δρόμους που οδηγούν σε τουριστικά αξιοθέατα ή σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη στις γιορτές.

Στους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό περιπολικά της αστυνομίας και τζιπάκια του στρατού έχουν αναπτυχθεί κάθε 100 μέτρα.

Τα μέτρα έχουν ενισχυθεί επίσης στο Μιλάνο και σε άλλες πόλεις, ιδίως κοντά σε μεγάλες εκκλησίες όπου συγκεντρώνονται πολλοί πιστοί.

Συλλήψεις υπόπτων

Οι τυνησιακές αρχές συνέλαβαν τρεις υπόπτους, μεταξύ των οποίων και των ανιψιό του Άμρι, που επικοινωνούσε μαζί του με κρυπτογραφημένα μηνύματα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγκνάθιο Θόιδο, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών ερευνά τη σχέση που είχε ο Άμρι με έναν Ισπανό υπήκοο.

Ο Άνις Άμρι έφτασε στη Λαμπεντούζα το 2011, μαζί με άλλους μετανάστες. Πέρασε τέσσερα χρόνια σε ιταλικές φυλακές επειδή προσπάθησε να πυρπολήσει ένα σχολείο στη Σικελία.

Οι γερμανικές αρχές διαμαρτύρονται επειδή αγνοούσαν το εγκληματικό παρελθόν του υπόπτου. “Οι καταδικασμένοι εγκληματίες από όλες τις χώρες πρέπει να καταγράφονται σε μια ευρωπαϊκή βάση δεδομένων ώστε να γνωρίζουμε πότε και πού βρίσκονται όταν περνούν τα σύνορα ή ζητούν άσυλο”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Οι Ιταλοί από την άλλη έχουν συγκλονιστεί από την τραγική ιστορία της 31χρονης Φαμπρίτσια ντι Λορέντσο: η άτυχη Ιταλίδα επέζησε αφού υποβλήθηκε σε δύο εγχειρήσεις στην καρδιά και έχασε άδικα τη ζωή της στο Βερολίνο όπου ζούσε, στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Άμρι. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα πήγε σήμερα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τσαμπίνο της Ρώμης για να συλλυπηθεί την οικογένειά της, που περίμενε να παραλάβει τη σορό της. Η “επιστροφή” της Φαμπρίτσια μεταδόθηκε απευθείας από την ιταλική τηλεόραση…

Φρούριο και η Γαλλία

Περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί στη Γαλλία προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πιστών, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την τζιχαντιστική επίθεση στο Βερολίνο.

“Η επίθεση στο Βερολίνο υπενθύμισε σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες εκτιμήσεις, να φροντίσουν ότι όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές και όλες οι βραδινές λειτουργίες θα είναι ασφαλείς”, σχολίασε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν.

Ο κίνδυνος μιας επίθεσης είναι υπαρκτός, μολονότι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια συγκεκριμένη απειλή, πρόσθεσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche.

Σε όλη τη Γαλλία έχουν τεθεί σε επιφυλακή σχεδόν 91.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο καθεδρικό του Στρασβούργου τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια: έλεγχοι, έρευνες σε τσάντες και σακίδια, περιορισμένη πρόσβαση. Παρόμοια θα είναι τα μέτρα και σε άλλες εκκλησίες, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, εξήγησε ο Φαλκόν.

Ο αρχιεπίσκοπος της Ρουέν Ντομινίκ Λεμπρέν χαιρέτισε τα μέτρα, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι “ανησυχίες” που εκφράζουν οι πιστοί. Παραδέχτηκε πάντως ότι “είναι αδύνατον να προστατευτούν όλες οι εκκλησίες”, αναφερόμενος στην επίθεση στο Σεντ-Ετιέν-ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, όπου δύο τζιχαντιστές εκτέλεσαν έναν ιερέα, στα τέλη Ιουλίου.

Στη Λιλ, στα βόρεια, έχουν κινητοποιηθεί 1.250 αστυνομικοί και στρατιώτες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Έχουν ενισχυθεί τα μέτρα σε ορισμένα σημεία στρατηγικής σημασίας στο κέντρο της πόλης καθώς και γύρω από το πελώριο εμπορικό κέντρο Euralille.