Οι γιορτές μπορεί να είναι χαρούμενες και απολαυστικές, αλλά ταυτοχρόνως ιδιαίτερα στρεσογόνες κυρίως για όσους αναλαμβάνουν τις οικογενειακές συνεστιάσεις.
Το στρες των μεγάλων, όμως, εύκολα μπορεί να περάσει στα παιδιά και στους εφήβους, ενώ αντιθέτως όταν οι ενήλικες βρίσκουν εποικοδομητικούς τρόπους να το αντιμετωπίσουν, τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν το ίδιο, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ).
Πώς μπορείτε να το επιτύχετε αυτό; Η ΑΑΡ λέει ότι οι στρατηγικές που ακολουθούν μπορεί να βοηθήσουν:
* Περιορίστε όσο μπορείτε τις αλλαγές. Όσο είναι δυνατόν, να αφήνετε τα παιδιά να τηρούν το καθιερωμένο, σχολικό πρόγραμμα ιδίως όσον αφορά τις ώρες του ύπνου και της πρωινής έγερσης, τη φροντίδα του εαυτού (π.χ. βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα) κ.λπ.
* Καταρτίστε ένα ήρεμο πρόγραμμα. Να εστιάζεστε σε ένα πράγμα κάθε φορά και να του δίνετε την αμέριστη προσοχή σας. Να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Να προγραμματίζετε σωστά τον χρόνο σας, ώστε να μην αναλώνεστε σε ατελείωτες δουλειές, αλλά να μένει και λίγη ώρα για να περνάτε με την οικογένειά σας.
* Φροντίστε άλλα άτομα. Διαθέστε λίγο χρόνο και ενέργεια για να φροντίσετε άτομα που χρειάζονται έξτρα βοήθεια, ζητώντας από τα παιδιά σας να συμμετάσχουν σε αυτή την εθελοντική προσφορά.
* Μην απαιτείτε την ανεμελιά. Οι γιορτές δεν είναι υποχρεωτικώς χαρούμενες για όλους, διότι λ.χ. υπάρχουν πολλοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολεύονται να νιώσουν χαρά. Είναι σημαντικό να το έχετε αυτό κατά νου και να προσαρμόζετε κατάλληλα τις κινήσεις σας.
* Μην το παρακάνετε. Δεν είναι υποχρεωτικό να ξοδεύετε ασύστολα ή περισσότερα από τις δυνατότητές σας για τα δώρα ή/και το τραπέζι που ετοιμάζετε, και καλό είναι να διδάξετε στα παιδιά σας να μην το παρακάνουν ούτε αυτά. Ένα ή δύο μικρά δώρα, είναι υπεραρκετά για τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους, ενώ και το τραπέζι πρέπει να είναι συμβατό με τον τρόπο ζωής και την τσέπη σας.