Αυστηρότερος γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο κόφτης της ρύθμισης εκατό δόσεων για όσους φορολογουμένους καθυστερούν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους ενεργοποιείται η διάταξη με βάση την οποία χάνεται αυτόματα η ρύθμιση για φορολογουμένους οι οποίοι έχουν κάνει χρήση του δεκαπενθήμερου περιθωρίου εξόφλησης νέων οφειλών στη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου, εφόσον δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους στην Εφορία.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου 2016 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των εκατό δόσεων δεν τη χάνουν, εφόσον εξοφλήσουν (ή εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων) το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία πληρωμής κάθε νέα οφειλή τους προς την Εφορία. Πρακτικά, λοιπόν, φορολογούμενος ο οποίος έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των εκατό δόσεων και οφείλει έως τις 31 Δεκεμβρίου την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ δεν θα χάσει τη ρύθμιση, ακόμα και αν πληρώσει τη δόση του φόρου ακινήτων εκπρόθεσμα (με την προβλεπόμενη προσαύξηση) στις 14 Ιανουαρίου.

Με τις νέες διατάξεις, οι οποίες ενεργοποιούνται από την πρώτη μέρα του Ιανουαρίου, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, για να μη χάσει τη ρύθμιση, θα πρέπει στη διάρκεια του προηγουμένου εξαμήνου (από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο) να μην έχει κάνει χρήση του περιθωρίου των 15 ημερών. Αν για παράδειγμα καθυστέρησε σε σχέση με την προθεσμία να καταβάλει τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) κατά 15 ημέρες, νέα καθυστέρηση κατά 15 ημέρες θα οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης. Η ευελιξία της καθυστέρησης κατά 15 ημέρες στην εξόφληση ή τη ρύθμιση νέων οφειλών θα παρέχεται πλέον μία φορά το εξάμηνο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΟΦΕΙΛΕΣ 6,6 ΔΙΣ. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σήμερα μέσω διάφορων ρυθμίσεων (εκατό δόσεων, πάγια ρύθμιση 12-24 δόσεων, ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας του 2013), οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ληξιπρόθεσμες ρυθμισμένες οφειλές συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ. Το ύψος των οφειλών που είχαν ενταχθεί αρχικά σε όλα αυτά τα σχήματα δόσεων ανέρχονταν σε 11,6 δισ. ευρώ και από αυτό το ποσό έχουν εισπραχθεί περίπου 3 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι φορολογούμενοι από το 2013 έως σήμερα έχουν χάσει ρυθμίσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές με ρυθμό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον Οκτώβριο έδειξαν ότι μόνο οι φορολογικές ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ αν συνυπολογιστούν όλες οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες έγιναν ληξιπρόθεσμες, τότε καταγράφεται αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους έχουν δημιουργηθεί 11,4 δισ. ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.