Περισσότερες από 100 εταιρείες –κυρίως τράπεζες και όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο –εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν μετά το Brexit από τη Βρετανία στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας προσέλκυσης επενδύσεων της Ιρλανδίας Μάρτιν Σάναχαν που μίλησε στην «Γκάρντιαν», οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που σκέφτονται να μετακομίσουν εδρεύσουν σήμερα στο Σίτι του Λονδίνου.

Η υπηρεσία προσέλκυσης επενδύσεων –Industrial Development Agency ή IDA –έχει θέσει στόχο τη δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μέχρι το 2019. Οι περισσότερες από τις θέσεις αυτές αναμένεται να προέλθουν από αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να ανοίξουν θυγατρικές στην Ιρλανδία, αλλά και –πλέον –από βρετανικές εταιρείες που μπορεί να μετακομίσουν εκεί. Ο Σάναχαν ανέφερε πως παρότι η χώρα του προσπαθεί τώρα να κερδίσει από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ιρλανδία δεν επιθυμούσε να γίνει Brexit.

Μεγάλο πλεονέκτημα της Ιρλανδίας στην προσέλκυση επενδύσεων είναι η χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων, μόλις 12,5%. Αυτό είναι ουσιαστικά το κλειδί της επιτυχίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας, που τη βοήθησε μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Παρά την κριτική που έχει δεχτεί η Ιρλανδία από χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία για τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων, ο Σάναχαν προέβλεψε ότι το φορολογικό καθεστώς για τις εταιρείες δεν θα αλλάξει. Προσπάθειες προκειμένου η Ιρλανδία να αυξήσει τη φορολογία επιχειρήσεων είχαν καταβάλει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του Μνημονίου αρκετές χώρες, αλλά το Δουβλίνο δεν ενέδωσε στις πιέσεις.

Πλέον η Ιρλανδία έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα. Μετά την απόφαση για Brexit θα μείνει η μόνη χώρα στην ΕΕ όπου επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά. Αυτό είναι πλεονέκτημα για της προσπάθειες που κάνει η IDA να προσελκύσει νέες επενδύσεις στη χώρα. Ο Σάναχαν εκτιμά επίσης ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα ανακόψει τις αμερικανικές επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία.