Η Γερμανία ανησυχεί για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Monte dei Paschi και το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωσή της όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν. Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την εφημερίδα «Bild», ο Βάιντμαν ανέφερε ότι η σωτηρία της Montei dei Paschi πρέπει να ζυγιστεί προσεκτικά καθώς μένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

Σύμφωνα με προδημοσίευση της «Bild», ο Βάιντμαν ανησυχεί για το κατά πόσο τα μέτρα που έχει σχεδιάσει η ιταλική κυβέρνηση θα επιλύσουν το πρόβλημα και η χορήγηση των κεφαλαίων θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα για τη λειτουργία της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος σημαντικών αναταραχών στην οικονομία της χώρας από την κατάσταση που δημιουργείται στο τραπεζικό πεδίο και ότι όλες αυτές οι εξελίξεις και οι κίνδυνοι «πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά».

Την Παρασκευή η κυβέρνηση της Ιταλίας έδωσε το πράσινο φως για τη διάσωση της Monte dei Paschi, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα και η αρχαιότερη του κόσμου. Η κίνηση κρίθηκε απαραίτητη επειδή η τράπεζα δεν μπόρεσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να συγκεντρώσει κεφάλαια συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ. Η Monte dei Paschi βρέθηκε στην τελευταία θέση της λίστας τραπεζών που πέρασαν φέτος τα τεστ κοπώσεως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ είχε δώσει προθεσμία στην ιταλική τράπεζα έως τα τέλη του τρέχοντος έτους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί και να αναγκαστεί να κλείσει. Μετά την κρίση του 2007-2009 η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθέτησε κανονισμούς που καθιστούν τη χορήγηση κρατικής βοήθειας προς τις τράπεζες ως το ύστατο μέτρο για τη σωτηρία τους.