Με τα σημερινά smartphones και tablets να αποτελούν πανίσχυρους υπολογιστές παλάμης, μέσω των οποίων οι χρήστες τους διεκπεραιώνουν σχεδόν το σύνολο των εργασιών που εκτελούν και από τον επιτραπέζιο υπολογιστή τους, το ενδιαφέρον των χάκερ είναι πλέον έντονο για το πολύτιμο περιεχόμενο των συσκευών αυτών. Αλλωστε, οι συγκεκριμένες συσκευές χρησιμοποιούνται καθημερινά και έχουν στη μνήμη τους πολλά σημαντικά δεδομένα, όπως μηνύματα, e-mails και φωτογραφίες, αλλά και τα «συνθηματικά» για πολλούς λογαριασμούς (τραπεζικοό, πιστωτικές κάρτες, social media κ.λπ.) του ιδιοκτήτη τους. Το γεγονός αυτό τις καθιστά υπ’ αριθμόν ένα στόχο για κάθε επίδοξο υποκλοπέα (hacker).
Πώς όμως ο ιδιοκτήτης ενός smartphone ή tablet μπορεί να αντιληφθεί ότι η συσκευή του έχει παραβιαστεί;
Το smartphone ή tablet ανταποκρίνεται με καθυστέρηση
Η συσκευή στέλνει ή δέχεται περίεργα μηνύματα
Αν οι επαφές που είναι αποθηκευμένες στο κινητό αρχίσουν να δέχονται από αυτό μηνύματα ερήμην του ιδιοκτήτη τους, κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο ισχύει και με τα e-mails. Ακόμα και η λήψη μηνυμάτων, τα οποία δεν προορίζονται για τον χρήστη του κινητού, αποτελούν αρνητική ένδειξη.
Γίνεται εγκατάσταση νέων εφαρμογών χωρίς να το επιλέγει ο χρήστης
Παρότι ο κατασκευαστής της συσκευής έχει το δικαίωμα να εγκαταστήσει κάποια νέα εφαρμογή κατά τη διάρκεια ενός update του λογισμικού της, αν κάποια εμφανιστεί σε άσχετο χρόνο, αυτό είναι ανησυχητικό σημάδι. Ο χρήστης δεν πρέπει να ανοίξει τη νέα εφαρμογή, πριν κάνει ένα Google Search ώστε να βεβαιωθεί περί τίνος πρόκειται.
Η μπαταρία της συσκευής τελειώνει πολύ γρήγορα
Σίγουρα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας πέφτει με τον καιρό, αλλά αν παρατηρηθεί κάποια απότομη αλλαγή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιο κακόβουλο λογισμικό τρέχει στο background, εξαντλώντας πιο γρήγορα την μπαταρία.
Η συσκευή ζεσταίνεται πιο πολύ από το συνηθισμένο
Οταν κάποιο κακόβουλο λογισμικό τρέχει συνεχώς στο background, προκαλεί τη θέρμανση του επεξεργαστή σε επίπεδα που πλέον γίνεται αντιληπτό ότι κάτι συμβαίνει.
Κάποια websites φαίνονται διαφορετικά από πριν
Πολλά malware προγράμματα «διαμεσολαβούν» ανάμεσα στον browser της συσκευής και το Διαδίκτυο, «διαβάζοντας» έτσι όλα τα δεδομένα που στέλνει και λαμβάνει ο ιδιοκτήτης της. Αυτή η λειτουργία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση ορισμένων websites.
Κάποιες εφαρμογές σταματούν να λειτουργούν κανονικά
Αν αυτό συμβεί, ενδέχεται το malware να προσπαθεί να υποκλέψει δεδομένα από τις εφαρμογές, επηρεάζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία τους.
Ο λογαριασμός της κινητής τηλεφωνίας έρχεται φουσκωμένος
Οι επιτήδειοι υποκλοπείς μπορούν να εκμεταλλευτούν κάποια αδυναμία της συσκευής και να κάνουν κλήσεις σε γραμμές του εξωτερικού που χρεώνουν υπέρογκα ποσά. Το ίδιο ισχύει και για τα μηνύματα.
Παράθυρα «pop – up» εμφανίζονται χωρίς λόγο
Οπως και στα PC, έτσι και στις φορητές συσκευές, τα προγράμματα malware χρησιμοποιούν «pop – up» παράθυρα για να ζητήσουν από τον χρήστη να προβεί σε κάποιες ενέργειες.
Τα εξερχόμενα e-mails από την συσκευή μπλοκάρονται από spam filters
Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας
Οταν κάποιος υποψιάζεται ότι η συσκευή του έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό θα πρέπει αμέσως να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για τα χρήσιμα αρχεία του, να επαναφέρει τη συσκευή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και να εγκαταστήσει κάποια anti-malware εφαρμογή. Αν και αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, πρέπει να επισκεφθεί κάποιον ειδικό.