Επί χρόνια, ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει υιοθετήσει διττή στάση. Στο εσωτερικό συναγωνίζεται με τους πιο συντηρητικούς αντιπάλους του για την υποστήριξη του εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ενώ στο εξωτερικό διακηρύσσει την υποστήριξή του για τη λύση των δύο κρατών με τους Παλαιστινίους, παρατηρεί η Ιζαμπέλ Κέρσνερ στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, που καταδικάζει τους εποικισμούς υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία νομιμότητα, ισραηλινοί πολιτικοί από όλο το φάσμα θεωρούν πως πλέον ο Νετανιάχου δεν μπορεί να παίζει το ίδιο παιχνίδι. Η ισραηλινή Δεξιά που βγαίνει ενισχυμένη από τη νίκη Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, πιέζει τον Νετανιάχου να εγκαταλείψει την ιδέα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους δίπλα από το Ισραήλ – η λύση των δύο κρατών θεωρείται η πιο βιώσιμη για την επίλυση της διαμάχης.

Ο Ναφταλί Μπενέτ, επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Πατρίδα που τάσσεται υπέρ των εποικισμών και συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό – από τον οποίο ο Νετανιάχου και το κόμμα του Λικούντ διεκδικούν ψήφους -, τον πιέζει να υιοθετήσει πιο ακραίες θέσεις όπως η προσάρτηση μερών της Δυτικής Οχθης. Αυτό δημιουργεί στο Ισραήλ την αίσθηση ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να πάρει επιτέλους θέση και να αποφασίσει τι θα υποστηρίξει, ξεκάθαρα.

«Θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Μπενέτ» εξηγεί ο Σλόμο Αβινερί, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. «Δεν είναι εύκολη επιλογή, αλλά πρέπει να την κάνει» προσθέτει. «Θα αποξενωθεί το Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα για χάρη της εποικιστικής δραστηριότητας; Αυτό είναι το μέγα ερώτημα».

Από την Παρασκευή, οπότε και εγκρίθηκε το ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφους 14-0 και τις ΗΠΑ να απέχουν, ο Νετανιάχου έχει αποδυθεί σε συνεχείς επιθέσεις κατά της κυβέρνησης Ομπάμα, κατηγορώντας τη δημόσια ότι εκείνη ενορχήστρωσε την απόφαση, παρά τις διαψεύσεις της Ουάσιγκτον. «Από τις πληροφορίες που έχουμε, δεν μας έχει μείνει αμφιβολία πλέον ότι ήταν ιδέα της κυβέρνησης Ομπάμα, εκείνη βρισκόταν από πίσω, εκείνη συντόνισε τις διατυπώσεις και απαίτησε την έγκρισή του» είπε ο Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο. Αναφερόμενος στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πρόσθεσε: «Οπως είπα στον Τζον Κέρι, οι φίλοι δεν πάνε τους φίλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Φυσικά ολοκλήρωσε λέγοντας πως αδημονεί να συνεργασθεί με τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ. Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ο Νετανιάχου, που είναι και υπουργός Εξωτερικών, διαμαρτυρήθηκε στον αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σαπίρο. Επίσης ο υπουργός Αμυνας, ο ακροδεξιός Αβιγκντορ Λίμπερμαν έδωσε εντολή στις ισραηλινές υπηρεσίες να αναστείλουν κάθε επαφή με τους εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Με την ισραηλινή κατοχή να συμπληρώνει 50 χρόνια και την ειρηνευτική διαδικασία παγωμένη, ο βετεράνος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαέμπ Ερεκάτ κάλεσε το Ισραήλ να «εκμεταλλευθεί την ευκαιρία, να αφυπνισθεί, να σταματήσει τη βία, να σταματήσει τους εποικισμούς και να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις».

Το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνεται ότι κατέλαβε εξαπίνης την ισραηλινή κυβέρνηση. «Ελπίζω, για το καλό του Νετανιάχου (και το δικό μας)» έγραψε στην εφημερίδα «Μααρίβ» ο πολιτικός σχολιαστής Μπεν Κάσπιτ, «ότι γνωρίζει την αλήθεια κατά βάθος – ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσης αποτυχίας». Πολλοί ισραηλινοί αναλυτές θεωρούν ότι το ψήφισμα αντανακλά την ιστορία των αντιπαραθέσεων μεταξύ Νετανιάχου και Ομπάμα σχετικά με τους εποικισμούς και τον θυμό του ισραηλινού πρωθυπουργού για τη συμφωνία της Ουάσιγκτον με το Ιράν. Επίσης τονίζουν την ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη που προσφέρει ο Νετανιάχου στους εποικισμούς, μεταξύ των οποίων και το νομοσχέδιο που αναδρομικά νομιμοποιεί όλους τους οικισμούς που έχουν χτιστεί σε παλαιστινιακή γη και επιβάλλει στους νόμιμους δικαιούχους να αποδεχθούν αποζημίωση. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία και μπορεί να οδηγήσει στην παραπομπή ισραηλινών αξιωματούχων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – αν περάσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισραήλ.

Η Τζίπι Λίβνι, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και επικεφαλής της κεντροαριστερής Σιωνιστικής Ενωσης, έγραψε: «Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι κακό για το Ισραήλ και αποτελεί το αποτέλεσμα της παράδοσης του Νετανιάχου στην Ακροδεξιά». «Ο Νετανιάχου βιάζεται να ψηφίσει το ακραίο νομοσχέδιο» προσθέτει ο Κάσπιτ. «Λόγω του Μπενέτ. Ο φόβος της πιθανότητας να μην έχει τη στήριξη του Μπενέτ μετά τις επόμενες εκλογές τον έκανε να φερθεί ως ιδιοκτήτης μανάβικου αντί ως ηγέτης».