Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση του Ισραήλ μετά το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδικάζει την πολιτική της εποικιστικής δραστηριότητας της χώρας. Σημαντική ήταν η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον στην ψηφοφορία καθώς δεν έθεσε βέτο όπως συνήθιζε μέχρι σήμερα αλλά αποφάσισε να απέχει –μια απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για το γεγονός προτού ανακοινώσει ότι αλλάζει η πολιτική της χώρας απέναντι στον ΟΗΕ και πριν εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα την οποία κατηγόρησε ότι επέφερε στο Ισραήλ «ένα επαίσχυντο πλήγμα στα Ηνωμένα Εθνη». Μάλιστα υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «παραβίασε τη δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ΗΠΑ από την εποχή του προέδρου Τζίμι Κάρτερ να μην υπαγορεύονται όροι ειρήνης στο Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να απέχει από την ψηφοφορία. Η αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Σαμάνθα Πάουερ τόνισε πως οι ΗΠΑ «έστελναν ιδιωτικά και δημοσίως το μήνυμα ότι οι εποικισμοί έπρεπε να σταματήσουν εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες. Η διαρκής εποικιστική δραστηριότητα υπονομεύει σοβαρά την ασφάλεια του Ισραήλ» πρόσθεσε. «Κανείς δεν μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζει την επέκταση των εποικισμών του Ισραήλ και τη λύση των δύο κρατών που θα έδιναν τέλος στην σύγκρουση. Κάποιος έπρεπε να επιλέξει μεταξύ εποικισμών και διαχωρισμού».

Πάντως, η κρίση με την Ουάσιγκτον δεν προβλέπεται να διαρκέσει πολύ καθώς στις 20 Ιανουαρίου ορκίζεται ο νεοεκλεγείς Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατηρεί πολύ καλή σχέση με τον Νετανιάχου και μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα ορίσει νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ έναν υπέρμαχο του εποικισμού.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τους επέπληξε για την υποστήριξη στην καταδικαστική απόφαση για τη δημιουργία οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Παράλληλα έδωσε οδηγίες στους υπουργούς της –σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο –να περιορίσουν τα ταξίδια τους τις επόμενες ημέρες στις χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ισπανία.

Παρότι το ψήφισμα δεν θα έχει κάποια άμεση επίδραση, οι Ισραηλινοί ανησυχούν ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων ή άλλων μέτρων εις βάρος τους από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι χαιρέτισαν το ψήφισμα ως μια καθυστερημένη κίνηση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για την διατήρηση των συνόρων του 1967, καθώς καταγγέλλουν ότι η δημιουργία οικισμών διαβρώνει τα ιστορικά τους εδάφη. Ακόμα και οι χώρες – σύμμαχοι του Ισραήλ στη Δύση, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση Ομπάμα, τα τελευταία χρόνια εκφράζουν ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα που παραβιάζει τους διεθνείς νόμους και αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο για τη δημιουργία βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Η υπερσυντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεχόμενη πίεση από υπουργούς κατέθεσε στην Κνεσέτ νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση οικισμών που έχουν φτιάξει μόνοι τους διάφοροι έποικοι σε περιοχές βορείως της Δυτικής Οχθης, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς απομακρύνουν κατά πολύ τη λύση των δύο κρατών. Ορισμένοι υπουργοί μάλιστα ζητούν την προσάρτηση σχεδόν της μισής Δυτικής Οχθης που βρίσκεται υπό ισραηλινή δικαιοδοσία. Η κυβέρνηση Νετανιάχου αναμένεται να λάβει ανανεωμένη υποστήριξη από το Λευκό Οίκο μετά την ορκωμοσία Τραμπ και ξένοι διπλωμάτες θεωρούν πως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν προέβαλε βέτο ώστε να δημιουργηθούν νέες νομικές παράμετροι για την προοπτική της λύσης των δύο κρατών πριν αποχωρήσει.