Ξέρουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν σκέψεις ή σχόλια του τύπου «Μα και γιατί θα πρέπει να τονίσετε τη διαφορετικότητά σας;». Η Idra Kayne, ο MC Yinka, o Jerome Kaluta και οι Word of Mouth στήνουν το πάρτι τους απόψε στο PassPort Κεραμεικός για να δώσουν την απάντησή τους. Τα υπερδραστήρια αυτά τυπάκια είναι παιδιά μεταναστών από αφρικανικές χώρες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Και βρήκαν χρόνο να παραμερίσουν λίγο τη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους για να παρουσιάσουν ό,τι αγάπησαν ως παιδιά. Τότε που έκαναν αφίσες στα δωμάτιά τους τα είδωλά τους. Τότε που από κανέναν τοίχο δεν έλειψαν οι U2, Μπομπ Μάρλεϊ, Μάικλ Τζάκσον, οι Beatles, οι AC/CD, ο Πολ Σάιμον, οι Animals ή ο Black. Ετσι, αυτά που τραγουδούσανε μικροί μπροστά στον καθρέφτη με το μικρόφωνο-βούρτσα θα το κάνουν στους δικούς τους φαν.

«Πολλή συζήτηση για τη διαφορετικότητα γίνεται» λέει το κορίτσι της παρέας. Για την Idra που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από ουγκαντέζο πατέρα και ελληνίδα μητέρα, «η εποχή είναι εχθρική και δειλή απέναντι στο διαφορετικό. Η έκρηξη του Προσφυγικού μάς θύμισε με πολύ σκληρό τρόπο ότι αν ταραχθεί η βολή μας, μπορούμε πολύ εύκολα να σταθούμε επιθετικά απέναντι ακόμη και σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Η διαφορετικότητα αποκτά εχθρούς όταν ταραχθεί η ησυχία μας». Ομως η αποψινή γιορτή είναι υπέροχη ευκαιρία, όπως λέει, «να σταθούμε απέναντι στη βάρβαρη αυτή ατμόσφαιρα γιορτάζοντας την άλλη μισή καταγωγή μας».

Στο μέρος που της αναλογεί, στην παράσταση (συνέχεια εκείνης που παρουσίασαν στον Κήπο του Μεγάρου το καλοκαίρι του 2015 υπό τον τίτλο «Painted Black»), θα ερμηνεύσει κομμάτια όπως τα «Love, Love, Love», «Water» και «What Is Going On» –από το ντεμπούτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2012 –αλλά και από τον επερχόμενο δίσκο της με τραγούδια δικά της όπως και του Δημήτρη Νάσιου δίπλα σε αυτά της αφρικανικής καταγωγής της.

ΗΧΟΙ ΑΦΡΙΚΗΣ. Οι ήχοι της Μαύρης Ηπείρου ή της Καραϊβικής θα γίνουν η πρώτη ύλη, δίπλα στη δική τους δισκογραφία, και για τους υπόλοιπους της παρέας. Για τους Word of Mouth, το διακεκριμένο δίδυμο των ελλήνων beatboxers Bitman και El Pap Chico, που από το 2007 καταπλήσσουν το κοινό υπηρετώντας την τέχνη του human beatbox. Για τον MC Yinka, μέλος της hip-hop κολεκτίβας Αντίξοες Παραγωγές, του electro dub συγκροτήματος Direct Connection, της soul μπάντας Street Buzz και της world pop μπάντας Imam Baildi. Αλλά και τον Jerome Kaluta που αυτόν τον καιρό συνεργάζεται με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου και τον Φωκά Ευαγγελινό στην παράσταση «Μάνα θα πάω στο Hollywood». Ο επί σειρά ετών συνεργάτης του Σταμάτη Κραουνάκη (μέλος της ομάδας Σπείρα Σπείρα) έχει εμφανιστεί σε δύο μουσικά ντοκιμαντέρ για το hip-hop («Ρυθμοί και ρίμες», «Ανοιχτά μικρόφωνα») στις Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ έχει καταφέρει να συνδυάσει τις αφροευρωπαϊκές μουσικές επιρροές του, καθώς γαλουχήθηκε με funk, soul, reggae και disco, και να τις εντάξει στη μουσική παραγωγή και ερμηνεία του, τη γνωστή και ως Urban Soul.\

INFO

PassPort Κεραμεικός, Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος, απόψε στις 22.00. Προπώληση: viva.gr