Εχω ακούσει για γράμματα και γράμματα. Ερωτικά, επαγγελματικά, απόρρητα, φιλικά, απειλητικά, εχθρικά. Αλλά αυτό που έστειλε στους θεσμούς ο Ευκλείδης «ευτυχώς έπεσε βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη, και μπορώ να καταπλήξω πάλι με τα τρέντι κασκόλ μου» Τσακαλώτος ξεπερνάει κάθε περιγραφή. Απ’ ό,τι αντελήφθην είναι όλα τα προηγούμενα μαζί και ταυτοχρόνως, που λέει ο λόγος, και γι’ αυτό η κυβέρνηση το κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό. «Δώστε το στη δημοσιότητα» ζητούσε όλο το τριήμερο των αργιών η αντιπολίτευση, «δεν το δίνουμε που να χτυπιέστε κάτω» απαντούσε η κυβέρνηση.

Και αν δεν πρόκειται πάλι για κανένα κυβερνητικό κόλπο του τύπου φουσκώνει το θέμα, εκτίθενται αντιπολίτευση και Τύπος με εικασίες για το περιεχόμενό της, και μετά βγαίνει η κυβέρνηση και λέει «ορίστε, αυτή είναι η επιστολή και ντροπή σας που τα λέγατε όλα αυτά», φοβάμαι πως οι τύποι κάτι προσπαθούν να κρύψουν.

Πεποίθηση που (μου) εδραιώθηκε χθες το απόγευμα όταν, αποκαμωμένος σχεδόν από το μεσημεριανό φαγητό, τηλεφώνησα σε φίλο μου (παλαιόθεν…) στο Μέγαρο Μαξίμου, εξ αυτών που συνομιλούν συχνά πια με τον πρόεδρο Αλέξη, και έχουν αίσθηση τι συμβαίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

–Μα, γιατί δεν τη δίνετε την επιστολή, να λυθεί κι αυτό το μυστήριο; τον ρώτησα.

–Γιατί να τη δώσουμε;

–Δεν πρέπει να ξέρουμε τι υπογράψατε πάλι;

–Σε διαβεβαιώ ότι η επιστολή δεν λέει τίποτε περισσότερο από το non paper που εκδώσαμε και το οποίο περιγράφει το περιεχόμενο της επιστολής. Μη σου πω κιόλας ότι το non paper είναι μεγαλύτερο και πιο επεξηγηματικό από την ίδια την επιστολή.

(Πρόκειται για το κείμενο που εξέδωσε η κυβέρνηση για να μας ενημερώσει ότι ο Ευκλείδης με τα όπως πάντα τρέντι κασκόλ του ανέλαβε τη δέσμευση ότι αν το επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους έχει την οποιαδήποτε επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη, τον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως ο κόφτης στις συντάξεις –άρα, τους δίνουν με το νέα χέρι όσα θα τους πάρουν σε λίγους μήνες με το άλλο. Τόσο απλά).

Επίμονος εγώ, εκεί, στις ερωτήσεις:

–Αφού δεν λέει τίποτε περισσότερο από το non paper και δεν δεσμεύεται για τίποτε άλλο πλην του κόφτη, γιατί δεν τη δίνετε στη δημοσιότητα;

–Εμείς δεν τη δίνουμε, αν θέλουν ας την δώσουν οι ίδιοι…

Σιωπή

Η αλήθεια είναι τώρα πως ούτε η Κομισιόν δίνει επί του παρόντος την επιστολή στη δημοσιότητα. Το κάνει γιατί δεν έχουν επιστρέψει από τις (ιερές γι’ αυτούς εκεί στις Βρυξέλλες) διακοπές των Χριστουγέννων; Το κάνει για να μην τους εκθέσει διότι προφανώς η επιστολή είναι υπόδειγμα (ένα ακόμη…) σκληρής (σαν την καρδιά του μαρουλιού ένα πράγμα) διαπραγμάτευσης; Τους το ζήτησαν (πάντα στα όρια της αξιοπρέπειας –εμένα μου λες;) οι δικοί μας για να ισορροπήσουν κάπως τα πράγματα στην Ελλάδα;

Αγνοώ. Το θέμα είναι ότι η επιστολή, προφανώς, εμπεριέχει το κατιτίς παραπάνω από αυτό που με επιμονή η κυβέρνηση θέλει να πιστέψουμε ότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν. Μέχρι να μάθουμε λοιπόν τι συμβαίνει ή μέχρι να αποφασίσει ο χερ ντόκτορ Σόιμπλε να την δώσει εκείνος στη δημοσιότητα την επιστολή (αν δεν το έχει κάνει ήδη…), εισηγούμαι προς ακρόαση από το YouTube άσμα της δεκαετίας του ’60 υπό τον διακριτικό τίτλο «Μου ‘στείλαν ένα γράμμα» σε στίχους και μουσική

Γ. Μανισαλή, το οποίο τραγούδησε για μια και μοναδική φορά ο Πέτρος Αναγνωστάκης. Ενδεικτικά μεταφέρω εδώ τα δυο πρώτα τετράστιχα:

«Μου ‘στείλαν ένα γράμμα

φαρμάκι και φωτιά

μου γράφουν πως σε είδαν

σε ξένη αγκαλιά.

Μα εγώ να το πιστέψω

ακόμα δεν μπορώ

γιατί δεν είχες λόγο

να τό ‘κανες αυτό».

Γράμμα στον Θεό

Αν και αργότερα που το έψαξα περισσότερο το πράγμα βρήκα ότι για την περίσταση (επιστολή, Σόιμπλε, λεφτά κ.λπ.) θα ταίριαζε περισσότερο άσμα βαρύ λαϊκό, του ’52 παρακαλώ, υπό τον τίτλο «Γράμμα θα στείλω στον Θεό», ερμηνευμένο από την τεράστια Σωτηρία Μπέλλου, σε στίχους Αλ. Γκούβερη και μουσική Μπ. Μπακάλη. Παρακαλώ όποιος διαφωνεί ας διαβάσει τους παρακάτω στίχους του τραγουδιού, για να με δικαιώσει:

«Γράμμα θα στείλω στο Θεό

με λόγια πικραμένα,

θα του ζητήσω να σκεφτεί

λιγάκι και για μένα.

Θα του μιλήσω όμορφα

ντόμπρα παλικαρίσια,

όταν μοιράζει τον παρά

να τον μοιράζει ίσια»!

Ευχαριστώ…

Ο Σόιμπλε φταίει

Ο πρόεδρος Τσίπρας (και οι περί αυτόν) διαψεύδει επιμόνως ότι προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές σύντομα τουλάχιστον, αλλά είναι μερικά πράγματα που δύσκολα μπορείς να ξεπεράσεις εύκολα.

Αίφνης, αυτή η επιμονή που δείχνουν όλοι με την αναγόρευση του Σόιμπλε ως του υπέρτατου κακού για τη χώρα. Ολα όσα μας συμβαίνουν από αυτόν ξεκινούν και με αυτόν ολοκληρώνονται. Για ό,τι προκύπτει εις βάρος μας, ένας είναι ο υπεύθυνος, και αυτός ονομάζεται Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν ξέρω τι μπορεί να μας κοστίσει όλο αυτό γιατί και ο άλλος δεν είναι κανένας άγιος, αλλά εμένα αυτή στρατηγική που λέει ότι ο Σόιμπλε φταίει για τα πάντα με πονηρεύει να σκεφτώ ότι αργά, αλλά σταθερά, ο Τσίπρας αρχικά και οι γύρω του στη συνέχεια επιδιώκουν να προσωποποιήσουν σε αυτόν τους κακούς δανειστές που καταδυναστεύουν τη χώρα.

Γιατί γίνεται αυτό, όταν υποτίθεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσει η χώρα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Δεν μοιάζει αυτοκτονικό όταν γνωρίζουν ότι αν δεν συμφωνήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τίποτε δεν μπορεί να τσουλήσει ευνοϊκά για μας;

Εγώ πιστεύω ότι αυτό που κάνουν δεν είναι άσχετο με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις –δεν είδατε που στα social media τα συριζοτρόλ πλασάρουν το υπέροχο σενάριο (ήθελα νά ‘ξερα ποιος τα σκέφτεται αυτά ρε παιδιά…) ότι η ΝουΔού ψήφισε υπέρ της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά γιατί τηλεφώνησε ο Σόιμπλε στον πρόεδρο Κυριάκο;

Ελπίζοντας

Μίλησα για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και περίμενα πώς και πώς ότι θα ανακοινωθεί σήμερα αύριο ότι και αυτή την Παρασκευή ο πρόεδρος Αλέξης θα κάνει πάλι τίποτε εγκαίνια προεκλογικού χαρακτήρα όπως αυτά της περασμένης εβδομάδας στην Καλαμάτα.

Διερεύνησα το ενδεχόμενο. Μου απάντησαν ότι αυτή την Παρασκευή δεν έχει περιοδεία. Τι έχει; Αναστασιάδη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Ως γνωστόν, πλησιάζει η ώρα που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία η πολυμερής με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων συνάντηση για το Κυπριακό (στις αρχές του νέου χρόνου στη Γενεύη), και ο κύπριος πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και τους αρχηγούς των κομμάτων. Αμέσως μετά θα επιστρέψει στη Λευκωσία ώστε στις 4 Ιανουαρίου να συναντηθεί εκ νέου με τον Μουσταφά Ακιντζί –τελευταία συνάντηση πριν από τη Διάσκεψη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Αντε να δούμε, τι θα βγει αυτήν τη φορά…