«Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής». «Επιστολή ντροπής». «Επιστολή μετάνοιας – μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας». Αυτούς τους χαρακτηρισμούς απέδωσαν στην επιστολή Τσακαλώτου ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι αντίστοιχα. Παρά την επιλογή διαφορετικών προσδιορισμών, λοιπόν, τα κόμματα του λεγόμενου φιλευρωπαϊκού τόξου συμφωνούν στην ουσία: πως, δηλαδή, η κυβέρνηση παρά τις κορόνες εσωτερικού περί 13ης σύνταξης, στο εξωτερικό μιλά για «εφάπαξ» βοήθημα και δηλώνει πιστή στις μνημονιακές της υποχρεώσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διάβασαν επίσης καθαρά, όπως λένε στελέχη τους, στην επιστολή τη δέσμευση Τσακαλώτου για ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016. Αλλά και ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά είναι ένα μέτρο που θα ισχύσει μόνο για το 2017. Εξού και η ΝΔ την αποκάλεσε και «επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, μάλιστα, σε εξαιρετικά σκληρό ύφος, υποστήριξε ότι «από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας». Σύμφωνα δε με πηγές της Πειραιώς, το Μαξίμου αποφάσισε να δώσει την επιστολή στη δημοσιότητα χθες το μεσημέρι, ύστερα από τρεις μέρες, εξαιτίας των πιέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, βουλευτές της οποίας είχαν καταθέσει από χθες –πριν δημοσιοποιηθούν επίσημα όσα έγραψε ο υπουργός Οικονομικών στους δανειστές –ερώτηση στη Βουλή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητώντας του να ενημερώσει το Σώμα αλλά και τους πολίτες για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των εταίρων.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη πήγαν κι ένα βήμα παραπέρα. Οταν τελικά η κυβέρνηση αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής, αποφάσισαν να αντιπαραβάλουν, με ένα δελτίο Τύπου, όσα έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός σχετικά με το θέμα –αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος –με αυτά που γράφει ο Τσακαλώτος. Θυμίζουν, ας πούμε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 Δεκεμβρίου έλεγε «κάναμε πράξη την παλαιότερη δέσμευσή μας για τη 13η σύνταξη», αλλά τώρα ο Τσακαλώτος στην επιστολή γράφει ότι το βοήθημα «είναι εφάπαξ πληρωμή και δεν έχει σχέση με το Συνταξιοδοτικό» καθώς και πως «εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις». Ή ότι στις 20 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός, στη μίνι περιοδεία του στην Κρήτη, δήλωνε «δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανένα», ενώ στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά «απόλυτη δέσμευσή μας είναι να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας».

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Η Σεβαστουπόλεως, έπειτα από μια ακτινογραφία των γραφομένων Τσακαλώτου, κατέληξε στην ειρωνική διαπίστωση πως οι ποταμικοί δεν περίμεναν τίποτα διαφορετικό από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, «οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις». Εξίσου σκωπτικό ήταν και το τιτίβισμα του Σταύρου Θεοδωράκη. «Είμαστε άδικοι με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο. Και ο Χότζας έβαζε στα σπίτια γαϊδούρια και μετά τα έβγαζε και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε» έγραψε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο twitter.