Μια μίνι περιοδεία με στόχευση το Προσφυγικό, όπως καταλαβαίνετε, περιλαμβάνει το άμεσο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα επισκεφθεί την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου την Κω και την Ψέριμο. Δεν ξέρω βέβαια πώς θα την εκλάβει ο Πάνος Καμμένος που θεωρεί τα ακριτικά νησιά προνομιακό του χώρο!

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή τα Χριστούγεννα, επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ, όπου ήθελε να ευχηθεί στους εργαζομένους και να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο τόσο ευαίσθητος τομέας της καθημερινότητάς μας.

Η Γεννηματά,

και οι Κορυσχάδες

Η Φώφη Γεννηματά έκανε Χριστούγεννα οικογενειακά στο Καρπενήσι. Χθες, λοιπόν, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε να κάνει και μια μίνι εκδρομή στις Κορυσχάδες. Εικάζω ότι πήγε γιατί το εν λόγω χωριό της Ευρυτανίας είναι συνδεδεμένο με την Εθνική Αντίσταση καθώς εκεί ορκίστηκε η περίφημη Κυβέρνηση του Βουνού.

Η Φώφη λοιπόν, συνοδεία του γραμματέα της νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας Γιάννη Παπαδόπουλου, επισκέφθηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης –όπου την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης –και έγραψε και στο βιβλίο επισκεπτών, ανάμεσα σε άλλα, «εμείς δεν ξεχνάμε ούτε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ούτετο ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Γεννηματά, που αναγνώρισαν τον αγώνα τους και έβαλαν τέλος στον εθνικό διχασμό».

Γνώστες της Ευρυτανίας πάντως μου επισήμαναν ότι έδρα της Κυβέρνησης του Βουνού ήταν ένα άλλο χωριό του νομού, η Βίνιανη. Θα πρότεινα στη Φώφη να το επισκεφθεί την επόμενη φορά.

Ο Κουτσούμπας κοντά στα παιδιά του ΚΚΕ

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του δημοτικού ήταν αφιερωμένο και το φετινό 7ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην έδρα της ΚΕ του κόμματος στον Περισσό, όπου για τις ανάγκες της γιορτής το φουαγέ της μεγάλης αίθουσας συνεδρίων είχε στολιστεί έτσι ώστε να θυμίζει ένα… καλικαντζαροχωριό!

Δεν θα πω κακία ότι το ΚΚΕ επενδύει στο μέλλον του και θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη Κουτσούμπα που το επισκέφθηκε, χαρακτηρίζοντάς το «πραγματική όαση χαράς, ξεγνοιασιάς, κεφιού, δημιουργίας, γνώσης για τα παιδιά μας σε δύσκολες εποχές, σε εποχές οικονομικής κρίσης».

Μαζί με τα καθιερωμένα «Χρόνια πολλά» ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε και την (επίσης καθιερωμένη) πολιτική δήλωση ότι «αυτές τις μέρες η σκέψη όλων μας βρίσκεται κοντά στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν για όγδοη συνεχή χρονιά από την οικονομική καπιταλιστική κρίση».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «ως ΚΚΕ έχουμε το καθήκον, την υποχρέωση, να οργανώσουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τη λαϊκή πάλη, την αντεπίθεση, προϋπαντώντας το 20ό Συνέδριό μας».

Ο Θεοδωράκης

και το δαχτυλίδι

Δεν ξέρω αν ευθύνεται η χαλαρότητα των εορτών, αλλά είδα ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε στο πλατό της Τατιάνας χθες –εννοώ φυσικά τη Στεφανίδου. Οπως καταλαβαίνετε, η συνέντευξη ήταν μια κλασική του είδους, είχε από ιστορίες για τα παιδικά του χρόνια στην Αγία Βαρβάρα και τις δουλειές που έκανε ως πιτσιρικάς μέχρι εκμυστηρεύσεις για τις σχέσεις του με τις γυναίκες –σύμφωνα με τα λεγόμενά του, από το σχολείο ήταν «ο καλύτερος φίλος των γυναικών» –ή γιατί φοράει δαχτυλίδι.

«Ημουν» είπε στην οικοδέσποινα του «σε μια εταιρεία που έκανε διανομή τάπερ. Τότε ήταν μόδα τα τάπεργουερ. Πηγαίναμε με το φορτηγό στα αυθαίρετα στο Αιγάλεω, φορτώναμε στον ώμο το κιβώτιο και ανεβαίναμε την πλαγιά για να παραδώσουμε τις παραγγελίες. Οσο πιο φτωχή ήταν μια νοικοκυρά τόσα πιο πολλά τάπερ ήθελε».

Να σημειώσω, βέβαια, ότι όποιος μιλάει με τον Θεοδωράκη έχει σίγουρα ακούσει την ιστορία με τα τάπερ, για κάποιο λόγο τον έχει μάλλον σημαδέψει. Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι μίλησε ακομπλεξάριστα για τη δυσλεξία του.

«Τότε δεν έλεγαν “έχει δυσλεξία”» είπε «έλεγαν “δεν τα παίρνει τα γράμματα”. Διάβαζα όλο το βράδυ την προπαίδεια και το πρωί στο σχολείο μου λέγανε “5 επί 5” και εγώ έκανα πρόσθεση για να το βρω. Και τώρα αυτό κάνω. Προσθέτω, δεν κάνω πολλαπλασιασμό και γράφω μόνο κεφαλαία. Αυτό τους εκνεύριζε πολύ. Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω όλα τα μαθήματα και χανόμουν. Κάθε χρόνο, όμως, ερωτευόμουν και άλλη δασκάλα και στο δικό της μάθημα ήμουν πολύ καλός. Μια χρονιά Φυσική, την άλλη χρονιά Γαλλικά και έτσι πέρασε το γυμνάσιο χωρίς να νιώσω ότι μειονεκτώ».

Οσο για το δαχτυλίδι; Είναι μια συνήθεια που κόλλησε από τον πατέρα του. «Οι φτωχοί άνθρωποι έχουν ανάγκη μια πολυτέλεια για να κρατηθούν» σύμφωνα με τον Σταύρο. «Ο πατέρας μου λοιπόν ακόμα και στα πολύ δύσκολά του φορούσε πάντα ένα φανταχτερό, για την εποχή του, δαχτυλίδι».

Δεν ήταν ο μόνος

Θέλω να υπενθυμίσω ότι από την Τατιάνα είχε περάσει και ο Κυριάκος όταν διεκδικούσε την αρχηγία της ΝΔ –και πιστός στο ύφος της εκπομπής αποκάλυψε ότι έχει επανασυνδεθεί με τη σύζυγο του Μαρέβα και πως «έσωσε τον γάμο του» –ενώ προ ημερών βρέθηκε απέναντι της και η Ντόρα Μπακογιάννη. Οχι για να μη νομίζετε.

Ο Σταύρος μετά ποστάρισε και τις απαντήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook για όσους έχασαν τη συνέντευξη. Δεν θα κατακρίνω κανέναν τους γιατί, ως γνωστόν, η Στεφανίδου έχει κοινό –το οποίο είμαι σίγουρος ότι δύσκολα μπορούν να προσεγγίσουν μέσω πιο παραδοσιακών διαύλων.