«Η συνθήκη εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι σε ισχύ και μετά τη λύση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είχε δηλώσει προηγουμένως, αναφερόμενος στην επικείμενης Διάσκεψη της Γενεύης, ότι αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως εκείνο που θα γίνει είναι η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος και πως δεν μπορεί να είναι απούσα η Κυπριακή Δημοκρατία από τη Διάσκεψη στη Γενεύη. Αυτό είπε, ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι θέμα το οποίο είναι ξεκάθαρο και διασφαλίζεται μέσα από πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες της λύσης.
Παράλληλα, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «αν θέλουμε όλοι να έχουμε αποτέλεσμα, θα πρέπει να στηρίξουμε την παρουσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ».
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο διαπραγματευτών.
Διαφορετική άποψη ωστόσο εξέφρασε και στο θέμα αυτό ο Μουσταφά Ακιντζί. Όπως είπε μιλώντας σε Τουρκοκύπριου δημοσιογράφους, κατά τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη θα βρίσκονται αρχικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δύο πλευρές και μετά τις 12 Ιανουαρίου θα παρακαθίσουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων προσθέτοντας ότι «και δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό».
Όσον αφορά τη συμμετοχή των Βρυξελλών, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε προ ημερών επικαλεστεί τις διπαραγματεύσεις στο Μπούργκενστοκ το 2004, όπου η ΕΕ συμμετείχε ως παρατηρητής.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι πάνω από 100 ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν στη Γενεύη, εκ των οποίων τα 8-10 είναι τα πιο δύσκολα. Στην περίπτωση που υπάρξει κατάληξη στο εδαφικό, τότε θα δοθούν οι χάρτες και στη συνέχεια θα συζητηθούν οι εγγυήσεις, δήλωσε ο Μ. Ακιντζί.
Νέα συνάντηση των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί προγραμματίζεται για τις 4 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται άλλη συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη.
Αντιδράσεις κομμάτων
Οι δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τη Διάσκεψη στη Γενεύη, προκάλεσαν αντιδράσεις από κόμματα.
ΑΚΕΛ: Να είμαστε φειδωλοί στις τοποθετήσεις μας
«Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της Γενεύης και με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, το ΑΚΕΛ θεωρεί χρήσιμο να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι αυτό το διάστημα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να επικεντρωθούν στην ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαπραγματευτική διαδικασία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
ΔΗΚΟ: Πού βασίζεται η βεβαιότητα Αναστασιάδη;
Σε γραπτή δήλωσή του το ΔΗΚΟ αναφέρει τα ακόλουθα:
Μετά τις απαράδεκτες και καταδικαστέες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, για τη σύνθεση της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώριο ικανοποίησης της πάγιας θέσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνή διάσκεψη για το κυπριακό, είναι εκ των ων ουκ άνευ, διερωτόμαστε:
Που βασίζεται η βεβαιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης;
Πότε θα συζητηθεί αυτό το καίριας σημασίας ζήτημα;
Επίσης είμαστε υποχρεωμένοι να διερωτηθούμε:
Εάν η τουρκική πλευρά επιμένει αδιάλλακτα στη πενταμερή σύνθεση της διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης θα ακυρώσει τη συμμετοχή του στην διάσκεψη ή μήπως επιδιώκει να εξαπατήσει το λαό με σοφιστείες και πολιτικές αλχημείες, για να δοθεί η εντύπωση ότι ικανοποιούνται οι διακηρύξεις του, ενώ στην ουσία θα έχει απεμπολήσει μια πάγια θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς;
ΕΔΕΚ: Επιβεβλημένη η παρουσία των μονίμων μελών και της Δημοκρατίας
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρει επίσης πως «η σαφής εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη διάσκεψη από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα επιβάλλει άμεσα την υποχρέωση στην Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσει αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για πρόσκληση στη διάσκεψη όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της.
Από τη στιγμή που στη διάσκεψη θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι τις δύο κοινότητες, η παρουσία οποίων στην ουσία υπονομεύει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Συμμαχία Πολιτών: Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου
Από πλευράς της η Συμμαχία Πολιτών αναφέρεται ότι «αυτό καθιστά πιο σοβαρό και επείγον όπως διασφαλιστεί με τρόπο σαφή και αποτελεσματικό η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης. Αυτό βέβαια, εξαρτάται απόλυτα πλέον από τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος ελπίζουμε ότι συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα του θέματος και δεν θα διστάσει να πράξει αυτό που οφείλει προκειμένου να αποφύγει τις τουρκικές αντιδράσεις».
«Αναμέναμε από τον κ. Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο ενός των εορτών για την καλύτερη προετοιμασία για τις θέσεις που θα κατατεθούν αλλά και την τακτική που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη. Δυστυχώς όπως φαίνεται ο Πρόεδρος αποφάσισε να συγκαλέσει μόνο μια συνεδρία και αυτή λίγο πριν την αναχώρηση για τη Γενεύη» σημειώνει η Συμμαχία Πολιτών.
Θεοχάρους: Δεν αντέχουν οι ώμοι του Προέδρου
«Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα είναι Πενταμερής και ότι η όποια συμφωνία δεν θα υπογραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από εκείνους που θα φτιάξουν το νέο συνεταιρισμό, την Ομοσπονδιακή Κύπρο. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη. Τι ισχύει αλήθεια; Πλήρης σύγχυση».
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους και προσθέτει: «Ο Πρόεδρος μόνος του οδηγεί την Κύπρο σε περιπέτειες και αποδεικνύει ότι είχε δίκιο όταν είπε ότι οι ώμοι του δεν μπορούν μόνοι τους να αντέξουν το βάρος του Κυπριακού. Δυστυχώς, όμως, αυτοαναιρέθηκε και λύγισε και μαζί λυγίζει καθημερινά και η Κυπριακή Δημοκρατία. Την οποία εμείς θα στηρίξουμε ακόμη και χωρίς τη συνδρομή του Προέδρου της».