Με τις πληγές ακόμη ανοιχτές από τη φονική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Μπράιτσαϊντπλατς στο Βερολίνο, στη γειτονική Ολλανδία ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (ακριβέστερα, εθνικός συντονιστής για την αντιτρομοκρατία και ασφάλεια) Ντικ Σχόοφ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή νέων επιθέσεων από τζιχαντιστές.
«Ο ισλαμικός στρατός είναι αποφασισμένος να εκτελέσει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά κύριο λόγο στη Δυτική Ευρώπη και ιδιαιτέρως στην παρούσα φάση που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις συμμαχικές δυνάμεις στη Συρία και στο Ιράκ» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο ολλανδός αξιωματούχος. Για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είχε ενταθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις πόλεις σε χώρους γιορταστικών εκδηλώσεων.
συναγερμού
Από τη θέση του στην πρώτη γραμμή των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών στην Ευρώπη η διαπίστωσή του αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος. Η Ολλανδία διατρέχει υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων μαζί με τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Βρετανία, ενώ οι συλλήψεις δραστών του ISIS τον περασμένο Μάρτιο και Ιούλιο στο Ρότερνταμ φανερώνουν ότι διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αλλωστε αρκετοί ολλανδοί ισλαμιστές μαχητές που έχουν επιστρέψει από Συρία και Ιράκ εκτιμάται ότι μπορεί να δέχονται προτροπές για επιθέσεις, ενώ στη χώρα βρίσκονται εκατοντάδες οπαδοί και αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές του τζιχάντ.
«Αν το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του ISIS καταρρεύσει, τότε ο αριθμός των ξένων μαχητών που θα επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές χώρες θα αυξηθεί περαιτέρω» προειδοποιεί ο Σχόοφ και προβλέπει ότι κάποιοι θα ενισχύσουν τζιχαντιστικό κίνημα. Εκτιμά, άλλωστε, ότι δεκάδες στελέχη των ισλαμιστών έχουν σταλεί στην Ευρώπη ενώ ο αριθμός δυνητικών δραστών μπορεί να αυξηθεί καθώς «έχει γίνει ακόμη δυσκολότερη η μετάβαση υποστηρικτών του ISIS στο χαλιφάτο». Πιστεύει πως ενδεχομένως οι ξένοι μαχητές επιστρέφουν ριζοσπαστικοποιημένοι, ετοιμοπόλεμοι και διασυνδεδεμένοι με εκτενή εξτρεμιστικά δίκτυα που τους ενθαρρύνουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Θεωρούμε όσους επιστρέφουν απειλή για την ασφάλεια, τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά και τα παιδιά» εξηγεί. «Στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσαν να επιστρέψουν με την εντολή να πραγματοποιήσουν επιθέσεις» δηλώνει κατηγορηματικά.
νομικό πλαίσιο
Στην Ολλανδία έχουν επιστρέψει 40 ολλανδοί μαχητές, οι περισσότεροι μέχρι το 2015 και πολύ λιγότεροι το 2016, όμως οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανή αλλαγή της τάσης αυτής ενώ τροποποιήσεις στο ποινικό δίκαιο κάνουν αυστηρότερη την κατασταλτική δράση επίδοξων τρομοκρατών. Συγκεκριμένα όσοι επιστρέφουν τίθενται σε προσωρινή κράτηση και ανακρίνονται, ενώ τελούν υπό δικαστική έρευνα.
Τελευταίο παράδειγμα ενίσχυσης του ποινικού δικαίου η υπό συζήτηση «ποινικοποίηση παραμονής σε περιοχή ελεγχόμενη από τρομοκρατική οργάνωση», παρέχοντας επιπλέον λόγους για ποινική δίωξη όταν δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι αυτοί που επιστρέφουν έχουν διαπράξει συγκεκριμένα τρομοκρατικά εγκλήματα, συνεχίζει ο Σχόοφ, ο οποίος βρέθηκε τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη σε συνάντηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών. Συνολικά 270 ολλανδοί τζιχαντιστές έχουν μεταβεί σε Συρία και Ιράκ.
της τρομοκρατίας
Αλλά η ανησυχία των Αρχών, παρότι η Ολλανδία δεν έχει δεχτεί ακόμη ισχυρό χτύπημα από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές σε αντίθεση με τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, δεν οφείλεται μόνο σε όσους επιστρέφουν από Συρία και Ιράκ. «Οι τζιχαντιστές που διαμένουν στην Ολλανδία μπορεί να ανταποκριθούν στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του ISIS και της Αλ Κάιντα για τρομοκρατικές ενέργειες» δηλώνει ο Σχόοφ. Στις αρχές Δεκεμβρίου συνέλαβαν έναν 30χρονο με την υποψία ότι ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση υποκινούμενος από τον ISIS. Μία επιπλέον σημαντική απειλή προέρχεται από «ευάλωτα άτομα που επηρεάζονται εύκολα και στοχοποιούνται από τον ISIS».
Πέρα από την απειλή των τζιχαντιστών, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας εκτιμά ότι η Ολλανδία, αλλά και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες σε προεκλογική περίοδο διατρέχουν επιπλέον κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικής βίας από ακροδεξιούς και ακροαριστερούς εξτρεμιστές. Η διαμάχη γύρω από το Ισλάμ και τους μετανάστες, παρότι το κύμα μεταναστών έχει μειωθεί σημαντικά, ενδέχεται να προκαλέσει εστία έξαρσης βίαιων επεισοδίων. «Μεγαλύτερη πόλωση αναμένεται την προεκλογική περίοδο» λέει ο Σχόοφ, ενώ θεωρεί αυξημένο και τον κίνδυνο επιθέσεων από μοναχικούς λύκους.