Στα 8,8 δισ. ευρώ αντί για 5 δισ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση, ανεβάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κεφάλαια που πρέπει να βρει η Monte dei Paschi. Και αυτό καθώς η ρευστότητα της ιταλικής τράπεζας έχει επιδεινωθεί σοβαρά στο διάστημα μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 21 Δεκεμβρίου, όπως διαπίστωσε η ΕΚΤ.

Το ποσό των 8,8 δισ. ευρώ βασίζεται στα αποτελέσματα των stress tests του 2016, τα οποία η Monte dei Paschi απέτυχε να περάσει, όπως ανακοίνωσε η ίδια η τράπεζα παραθέτοντας δύο επιστολές της ΕΚΤ.

Η ώρα της αλήθειας για την τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα πλησιάζει ταχύτατα. Την Παρασκευή η κυβέρνηση Τζεντιλόνι ενέκρινε διάταγμα για τη διάσωση της προβληματικής τράπεζας έπειτα από την αποτυχία της τελευταίας να εξασφαλίσει τη στήριξη των επενδυτών για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα η Monte dei Paschi ζήτησε και επίσημα από την ΕΚΤ την έγκριση για «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», που συνεπάγεται κρατική παρέμβαση σε μια προβληματική τράπεζα. Εφόσον το αίτημά της γίνει δεκτό, θα υπάρξει ένα μέτριο κούρεμα των επενδυτών, ενώ η κυβέρνηση θα μπορεί να αγοράσει μετοχές ή ομόλογα, μόνο όμως με όρους αγοράς που θα εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες.

Ακολούθησε η απάντηση της ΕΚΤ ότι τα κεφάλαια που θεωρεί ότι χρειάζεται η τράπεζα μετά και τα νέα ευρωπαϊκά stress tests, στα οποία απέτυχε η Monte dei Paschi, ανέρχονται σε 8,8 δισ. ευρώ αντί για τα 5 δισ. ευρώ των αρχικών υπολογισμών.

Και αυτό καθώς, όπως ανέφερε η ΕΚΤ, η ρευστότητα της τράπεζας επιδεινώθηκε τάχιστα τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Monte dei Paschi έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να κατανοήσει τις μεθοδολογίες των υπολογισμών της ΕΚΤ, ώστε να εισαγάγει τα απαραίτητα μέτρα για μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση.

Παρέμβαση είχαμε και από την Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι Βρυξέλλες προτίθενται να συνεργαστούν με τη Ρώμη προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο πληρούνται ή μη οι προϋποθέσεις διάσωσης της Monte dei Paschi.

Δεν είναι πάντως λίγοι όσοι διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το σχέδιο διάσωσης της ιταλικής τράπεζας. Ανάμεσά τους και το μέλος της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν, ο οποίος και επεσήμανε ότι πριν από οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί ενδελεχώς το σχέδιο διάσωσης, καθώς παραμένουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ηδη πάντως – και μέχρι να αποσαφηνιστούν οι όροι της κρατικής διάσωσης – οι μετοχές και οι τίτλοι της Monte dei Paschi di Siena βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης.