Είκοσι έως τριάντα πολυτελή ξενοδοχεία στην Κίνα προβλέπει ότι θα δημιουργήσει μέσα στη νέα χρονιά η αλυσίδα ξενοδοχείων Trump Hotels σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post».

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει αποκαλέσει τη χώρα «εχθρό» της Αμερικής, ωστόσο η αλυσίδα ξενοδοχείων του σχεδιάζει ένα γενναίο επενδυτικό άνοιγμα το 2017 στην Κίνα. Πρόκειται για επιχειρηματικό άνοιγμα που παλεύει εδώ και χρόνια και εφόσον ευοδωθεί τότε η Trump Hotels θα προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνα, το οποίο ο ίδιος ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει αναξιόπιστο.

Είχε προηγηθεί στις 12 Δεκεμβρίου ανάρτηση του Τραμπ στο twitter ότι στη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε «νέες επιχειρηματικές συμφωνίες». Από την πλευρά τους, τόσο η μεταβατική ομάδα εξουσίας του νεοεκλεγέντος προέδρου όσο και ο όμιλος Trump Organization αρνήθηκαν να σχολιάσουν το άρθρο της εφημερίδας.

Εάν πάντως η Trump Hotels επιμείνει στις προσπάθειές της για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κίνα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου θα καταστούν ακόμη πιο περίπλοκες. Και αυτό καθώς οι διμερείς σχέσεις θα χρωματιστούν από τις επιχειρηματικές κινήσεις του νέου αμερικανού προέδρου. Είναι πολύ δύσκολο για έναν ξένο πολιτικό να έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κίνα λέει στην «Washington Post» η Λιου Σουεμέι, αντιπρόεδρος της επενδυτικής New World Development’s Huamei Real Estate Development.

Σημειωτέον ότι προ μερικών εβδομάδων και σε μια προσπάθεια να επαναδιαπραγματευθεί τις εμπορικές σινοαμερικανικές σχέσεις, ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος άνοιξε μέτωπο με την Κίνα. Μίλησε για επανεξέταση της πολιτικής της «μίας Κίνας» φωτογραφίζοντας αλλαγή στάσης στο θέμα της Ταϊβάν.