Από τον θάνατό του το 2011, ο Στιβ Τζομπς έχει γίνει πρωταγωνιστής σε μια σειρά ντοκιμαντέρ, ταινιών, τηλεταινιών, μέχρι και κόμικς. Τώρα η ζωή του ιδρυτή της Apple θα αναβιώσει σε μια παράσταση όπερας που προγραμματίζεται για το ερχόμενο καλοκαίρι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η Οπερα της Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό θ’ ανεβάσει τον Ιούλιο την παράσταση «The (R)evolution of Steve Jobs», προσπαθώντας να παρουσιάσει την πνευματική εξέλιξη μιας από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής. Η σύνθεση φέρει την υπογραφή του Μέισον Μπέιτς, ενώ το λιμπρέτο είναι του βραβευμένου με Πούλιτζερ το 2012 Μαρκ Κάμπελ.

Η ιστορία αρχίζει μ’ έναν δεκάχρονο Στιβ στον οποίο ο πατέρας του Πολ δωρίζει έναν πάγκο με εργαλεία και τον οποίο ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσει προκειμένου να διαλύσει διάφορα αντικείμενα ώστε να δει πώς λειτουργούν. Στη συνέχεια, το νήμα της πλοκής φτάνει μέχρι την κομβική ομιλία του 2007, οπότε ο εφευρέτης παρουσιάζει τη «μόνη συσκευή που κάνει τα πάντα». Γενικότερα, η αφήγηση θα πηγαίνει μπροστά και πίσω στην πορεία της παράστασης ώστε να καλυφθούν τα διάφορα σημαντικά κεφάλαια στη ζωή του –οι σχέσεις του, η ανάδειξή του ως κολοσσού στον τεχνολογικό τομέα και ο γάμος του με την αγαπημένη του Λόρενς –σε 19 συνολικά πράξεις.

Το καστ θα περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως ο βαρύτονος Εντουαρντ Παρκς, η μέτζο σοπράνο Σάσα Κουκ, ο μπάσος Γουέι Γου και ο τενόρος Γκάρετ Σόρενσον. Η παράσταση περιέχει όλα τα κλασικά στοιχεία της όπερας. Ετσι, το κοινό θα δει τον Τζομπς να τραγουδά άριες όπως στη σκηνή που συνειδητοποιεί ότι οι υπολογιστές μπορούν να εξανθρωπιστούν. Ή ανσάμπλ κατά την αναπαράσταση της παρουσίασης του πρώτου iPhone το 2007. Ο Μπέιτς, ωστόσο, μεταφέρει τη φρενίτιδα που επικρατεί στη Σίλικον Βάλεϊ χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική μουσική. Παρ’ όλα αυτά, καμία συσκευή της Apple δεν θα κάνει την εμφάνισή της στη σκηνή, ούτε το εμπορικό σήμα της εταιρείας θα ακουστεί στους διαλόγους των μουσικών.

Η αυλαία επίσημα θ’ ανοίξει στις 7 Ιουλίου στο Νέο Μεξικό, συνεχίζοντας μια τακτική των τελευταίων χρόνων να τιμούν ξεχωριστές προσωπικότητες του τεχνολογικού σύμπαντος. Ωστόσο, μια πρώτη γεύση της παράστασης θα δοθεί στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης στις 9 και 10 Απριλίου στο πλαίσιο των δράσεων «Works & Process». Στο θέατρο χωρητικότητας 285 ατόμων θα παρουσιαστεί η όπερα για δύο βραδιές. Παράλληλα, θα στηθεί και μια συζήτηση του κοινού με τη δημιουργική ομάδα του σόου προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πλευρές της παραγωγής.