Με τον κουραμπιέ στο στόμα και το μελομακάρονο στο χέρι επιστρέφουν σήμερα στα γραφεία τους οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες. Ο λόγος; Η κλειστή –για τις ημέρες των εορτών έως τις αρχές Ιανουαρίου –Βουλή ανοίγει για λίγες ώρες. Προκειμένου δηλαδή στις 12.30 να τους δοθούν από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής τα πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων σε μορφή CD.

Και οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες μπορεί τη δουλειά να μην τη φοβούνται, αλλά με τον εμπαιγμό δυσκολεύονται ιδιαίτερα από όσο μαθαίνω. Κι αυτό επειδή μόνο ως καψώνι μπορεί να εκληφθεί το εσπευσμένο μοίρασμα των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των δύο τελευταίων ετών, μες στις διακοπές των Χριστουγέννων. Αντε και ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας μήπως και καπελώσει με αυτό τον τρόπο την επιστολή μετάνοιας του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές. Ελα όμως που ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα…

Τα ρίχνουν στη Ζωή

Η επίσημη απάντηση που έδιναν βέβαια χθες άνθρωποι από το Προεδρείο της Βουλής ήταν πως ο Νίκος Βούτσης είχε δεσμευθεί –και τήρησε την υπόσχεσή του –ότι θα δώσει τα πόθεν έσχες έως το τέλος του έτους. «Και γιατί δεν τα έδωσε μία εβδομάδα νωρίτερα που ήταν ανοιχτή η Βουλή ή μία εβδομάδα αργότερα που θα ξανανοίξει;» ήταν το ερώτημά μου σε έναν από τους ανθρώπους του Προέδρου. «Αμάν, πουθενά δεν σας βρίσκουμε εσάς τους δημοσιογράφους. Τόσο καιρό μας κυνηγούσατε γιατί δεν τα δίνουμε και τώρα δεν σας αρέσει» ήταν η απάντηση.

Τέτοια «συνέπεια» πάντως είχε χρόνια να ζήσει το Κοινοβούλιο. Αφού επί δύο συναπτά έτη δεν έδωσαν τίποτα ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στην κακοδιαχείριση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τώρα χριστουγεννιάτικα εμφανίζουν υπερβάλλοντα ζήλο. Τόσο τυχαίο! Δεν θα πω τη γνωστή παροιμία με τον τρελό διότι είναι μπανάλ, αλλά αρμόζει.

Καμπανάκι για τις Δομές Φτώχειας

Τέλος εποχής μπορεί να σημάνει με το τέλος του έτους για τις 256 Δομές Φτώχειας και τα 89 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), τα οποία λειτουργούν με ευθύνη των δήμων.

Αυτό τουλάχιστον προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης σε επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου καθώς και στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Η λειτουργία των Δομών Φτώχειας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η αρμοδιότητα να περάσει στις περιφέρειες. Ωστόσο, όπως λένε δημοτικοί παράγοντες, οι διαδικασίες για την ένταξη των Δομών αυτών στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και στο ΕΣΠΑ είναι «εξαιρετικά χρονοβόρες». Γι’ αυτό προτείνεται να συνεχιστεί η λειτουργία τους στους δήμους μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Ούτε προσχέδιο απόφασης

Καμπανάκι κινδύνου σημαίνει η ΚΕΔΕ και για τα ΚΔΑΠμεΑ, τα οποία μάλιστα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Το πρόβλημα εδώ εντοπίστηκε όταν ανακλήθηκαν άδειες λειτουργίας από κάποια Κέντρα –σημειωτέον, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια –με την αιτιολογία ότι εξυπηρετούν περισσότερα παιδιά με αναπηρία από όσα προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση.

Υστερα από διαβουλεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία, η ανάκληση των αδειών πάγωσε μέχρι το τέλος του 2016. Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των Κέντρων, μέχρι σήμερα ούτε προσχέδιο απόφασης δεν έχουν δει οι δήμαρχοι.

Τι θα σημάνει αν η κυβέρνηση κωφεύσει στις προειδοποιήσεις; Το 2017 θα κάνει ποδαρικό με χιλιάδες οικογένειες, που έχουν πληγεί από την κρίση και ζουν στο όριο της φτώχειας, να μην μπορούν να επωφεληθούν από τις δράσεις των αντίστοιχων Δομών, ενώ και περίπου 1.700 παιδιά με αναπηρία θα χάσουν τη στήριξη και φροντίδα από τα ΚΔΑΠ.