Είναι ένας από τους λίγους Αμερικανούς –μαζί με τον ηθοποιό Στίβεν Σιγκάλ και τον γενικό διευθυντή της ExxonMobil Ρεξ Τίλερσον, τον πιθανό επόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ –που συναντά τακτικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον γνώρισε τη δεκαετία του 1990 και έκτοτε κράτησε μια ζεστή σχέση μαζί του, ακόμα και τα τελευταία χρόνια που οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία οξύνθηκαν. Πρόσφατα μάλιστα τον παρομοίασε με «ήρωα του Ντοστογέφσκι» προς μεγάλη ικανοποίηση του Κρεμλίνου. Τώρα λοιπόν που ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει πως επιθυμεί μια στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα, πολλοί βλέπουν τον 93χρονο Χένρι Κίσινγκερ –διότι περί αυτού ο λόγος –να πλασάρεται ως ένας πιθανός ενδιάμεσος: έχει ήδη συναντηθεί με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ κατ’ ιδίαν και έχει εκφραστεί επανειλημμένως κολακευτικά γι’ αυτόν δημοσίως.

Κάποιοι, επισημαίνει το Politico, δηλώνουν έκπληκτοι που ένας «καθωσπρέπει, εγκεφαλικός» πρώην υπουργός Εξωτερικών όπως ο Κίσινγκερ μπορεί να νιώθει οποιαδήποτε συμπάθεια για έναν φωνακλά που μιλάει συχνά χωρίς να σκέφτεται όπως ο Τραμπ. Οι έμπειροι παρατηρητές του Κίσινγκερ, ωστόσο, λένε πως αυτή είναι η τυπική συμπεριφορά ενός ρεαλιστή της εξωτερικής πολιτικής που πιάνει φιλίες με κάθε είδους βασιλείς και προέδρους εδώ και δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, σχολιάζουν, ο Τραμπ μπορεί να γίνει τελικά ένα ιδανικό μέσο για τον Κίσινγκερ, τον αρχιτέκτονα της εκτόνωσης των διπλωματικών σχέσεων με τους Σοβιετικούς τη δεκαετία του 1970, προκειμένου να πραγματοποιήσει τον μακροχρόνιο στόχο του για θερμότερες σχέσεις ανάμεσα στους δύο ψυχροπολεμικούς αντιπάλους.

Χρόνια τώρα ο Κίσινγκερ επιμένει πως η προώθηση μιας καλύτερης ισορροπίας δυνάμεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία θα βελτιώσει την παγκόσμια σταθερότητα. Υπάρχει βέβαια και το αντεπιχείρημα: μια τέτοια προσέγγιση θα θυσίαζε άλλες αξίες και θα επιβράβευε τις προκλητικές συμπεριφορές του Κρεμλίνου. Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο ο Κίσινγκερ θα ωφελούνταν προσωπικά από μια νέα «επανεκκίνηση» με τη Ρωσία: η μυστικοπαθής εταιρεία συμβουλευτικής του Kissinger Associates Inc. θα μπορούσε να δει τις δουλειές της να εκτοξεύονται.

«Νομίζω πως ο Κίσινγκερ προετοιμάζει μια διπλωματική επίθεση» λέει ο Μαρσέλ βαν Χέρπεν, ένας ειδικός σε θέματα Ρωσίας και επικριτής του Πούτιν που διευθύνει το Cicero Foundation, ένα ολλανδικό θινκ τανκ. «Είναι ένας ρεαλιστής. Το πιο σημαντικό πράγμα γι’ αυτόν είναι οι διεθνείς ισορροπίες, όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα ή οι δημοκρατικές αξίες».

Κίσινγκερ και Τραμπ έχουν μιλήσει αρκετές φορές και είχαν τουλάχιστον ένα τετ α τετ μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ο Τραμπ, δήλωσε ο Κίσινγκερ στη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS News, «έχει τη δυνατότητα να περάσει στην Ιστορία ως ένας πολύ σημαντικός πρόεδρος». Λόγω της αίσθησης που υπάρχει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αποδυναμώσει την επιρροή των ΗΠΑ στο εξωτερικό, «θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί κάτι νέο και αξιόλογο να βγαίνει» από μια κυβέρνηση Τραμπ, επεσήμανε. «Δεν λέω ότι θα συμβεί. Λέω ότι είναι μια τρομερή ευκαιρία» πρόσθεσε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και υπουργός Εξωτερικών του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζέραλντ Φορντ, που έχει προσφέρει τα τελευταία 40 χρόνια συμβουλευτικές υπηρεσίες σε προέδρους και των δύο μεγάλων κομμάτων, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Οπως ο Τραμπ, έτσι και ο Κίσινγκερ έχει αμφισβητήσει το συμπέρασμα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου δηλώνοντας πρόσφατα: «Υπήρξε ηλεκτρονική πειρατεία από τους Ρώσους, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω πώς την αξιοποίησαν». Ο Κίσινγκερ έχει επίσης επαινέσει την επιλογή του Ρεξ Τίλερσον για τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απορρίπτοντας τις ανησυχίες για τις στενές σχέσεις που διατηρεί ο επικεφαλής της ExxonMobil με το Κρεμλίνο: «Θα ήταν άχρηστος στην κεφαλή της ExxonMobil αν δεν είχε φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Δεν συμμερίζομαι καθόλου αυτές τις ανησυχίες» δήλωσε. «Νομίζω πως είναι μια πολύ καλή επιλογή». Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν το όνομα ενός στενού συνεργάτη του Κίσινγκερ, του Τόμας Γκράχαμ, να συζητείται ως πιθανότητα για τη θέση του αμερικανού πρεσβευτή στη Ρωσία.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ γοητευμένο από τον Κίσινγκερ. Συνεργάτης του προειδοποίησε, ωστόσο, μέσω του Politico πως δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα: ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ «θαυμάζει τη φήμη και τη βαρύτητα του Κίσινγκερ, αλλά δεν πείθεται απαραίτητα από την κοσμοθεωρία του» δήλωσε. Το τελευταίο μπορεί να ισχύει σε ό,τι αφορά την Κίνα και το ΝΑΤΟ, σίγουρα πάντως δεν ισχύει σε ό,τι αφορά τις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Καλοδεχούμενος

Οι πληροφορίες που θέλουν τον Χένρι Κίσινγκερ να αναλαμβάνει κάποιου είδους συμβουλευτικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση Τραμπ έφτασαν γρήγορα μέχρι τη Μόσχα: «Ο Κίσινγκερ παραμένει ένας από τους σοφότερους πολιτικούς και ειδικούς ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει μεγάλη εμπειρία στις ρωσικές υποθέσεις και τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις» δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αν οι γνώσεις και η πλούσια εμπειρία που έχει αποκτήσει ανά τις δεκαετίες αξιοποιηθούν με κάποιο τρόπο, ασφαλώς και θα το καλοδεχόμασταν» πρόσθεσε. «Αλλά φυσικά η συνάφεια και η δυνατότητα αξιοποίησής τους δεν είναι δικό μας θέμα, εναπόκειται αποκλειστικά στους αμερικανούς συναδέλφους μας, δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτό».