Ανεξάρτητος ο Πιτσιλής

Ταμπέλα ΑΑΔΕ δεν θα έχει την 1η Ιανουαρίου ο Γιώργος Πιτσιλής, αλλά μαθαίνω ότι η μετεξέλιξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά ομαλά. Οι ταμπέλες θα αλλάξουν σε όλες τις εφορίες και τις λοιπές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντός του Ιανουαρίου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η αναζήτηση κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας όπου θα στεγαστεί η ανεξάρτητη πλέον Αρχή. Κάπως έτσι, υπουργείο Οικονομικών και ΓΓΔΕ παίρνουν διαζύγιο. Συναινετικό και διά νόμου.

Πήραν πίσω τον μποναμά

To σκέφτηκαν λίγο εκεί στο μακρινό Λουξεμβούργο, μαθαίνω, να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) απάντηση των θεσμών στην επιστολή Τσακαλώτου, με την οποία κρίνονται επαρκείς οι εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών και αίρονται οι επιφυλάξεις τους. Παράλληλα, θα δημοσίευαν και την ίδια την επιστολή Τσακαλώτου, βεβαίως.

Στη συνέχεια όμως, αφού διαβουλεύθηκαν με τους άλλους θεσμούς, φαίνεται πως επικράτησε η άποψη ότι δεν είναι και απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ έχει γνωστοποιήσει δημοσίως μέσω twitter τη θετική αντίδραση των θεσμών στην επιστολή. Ετσι περιμένουμε για το επίσημο πράσινο φως στο EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου.

Κρίμα, πάντως, γιατί θα ηταν ένας καλός πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για την κυβέρνηση, μετά τις δύσκολες ώρες που σίγουρα θα πέρασε για να συντάξει την επιστολή προσήλωσης στο Μνημόνιο.

Τους τα χάλασε ο χιονιάς (;)

Εφη Αχτσιόγλου, Τάσος Πετρόπουλος, Στέλλα Βρακά (γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και Αθανάσιος Μπακαλέξης (διοικητής ΕΦΚΑ) είχαν προγραμματίσει χθες συνέντευξη Τύπου για να μας εξηγήσουν πόσο καλός είναι αυτός ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ο οποίος μας έρχεται από την 1η Ιανουαρίου. Παιδί του Κατρούγκαλου, αλλά αυτός έφτιαξε τον νόμο και άφησε άλλους να βγάλουν τώρα τα κάστανα από τη φωτιά, παρακολουθώντας εκ του μακρόθεν, από το γραφείο του υπουργείου Εξωτερικών, το δράμα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.

Η συνέντευξη αναβλήθηκε λόγω χιονιά (ανακοίνωσαν) για την ερχόμενη Τρίτη. Κατόπιν εορτής δηλαδή, αφού ο ΕΦΚΑ κάνει πρεμιέρα την Πρωτοχρονιά. Αυτό είναι το λιγότερο, διότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα καμιά ντουζίνα εγκυκλίων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό τοπίο θα είναι ομαλή. Για το ίδιο το τοπίο, κλάψ’ τα.

Τι αποδείξεις να μαζέψω, Ευκλείδη;

Το θέμα των καθυστερήσεων με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους και τις αποφάσεις δεν αφορά μόνο το υπουργείο Εργασίας. Αν διατρέξει κανείς τις διατάξεις νόμου για το πλαστικό χρήμα, οι οποίες ψηφίστηκαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες και τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, θα διαπιστώσει ότι μια σειρά από κρίσιμες λεπτομέρειες πρέπει να διευκρινιστούν μέσω αποφάσεων και εγκυκλίων. Για παράδειγμα, ο νόμος λέει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος ίσες με το 10%-20% του εισοδήματός τους, αλλά κανείς δεν ξέρει μέχρι τώρα ποιες αποδείξεις μετράνε. Περιμένουμε να βγει η απόφαση του Ευκλείδη. Θα μου πείτε, χάθηκε ο κόσμος αν δεν βγει πριν από την 1η Ιανουαρίου και εκδοθεί η απόφαση στις 10 του μήνα; Μάλλον όχι. Αλλά κάποτε δεν πρέπει να τελειώσει αυτό το στόρι με τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις; Αν δεν μπορούν να τις κόψουν, τουλάχιστον ας τις βγάζουν στην ώρα τους.

Αναμονή στην Πειραιώς

Ξέρω ότι σας έχει φάει η αγωνία για το τι γίνεται στην Πειραιώς, όπου εξακολουθεί να εκκρεμεί η εκλογή διευθύνοντος συμβούλου. Σας καθησυχάζω λοιπόν ότι τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, ενώ το επόμενο διοικητικό συμβούλιο έχει οριστεί για το τέλος Ιανουαρίου. Μένει ένας ολόκληρος μήνας λοιπόν για να φουντώσουν οι μηχανορραφίες, τα πολιτικά και άλλα παιχνίδια και να ανακυκλωθούν τα γνωστά ονόματα. Μέρες που είναι, τζόγος να γίνεται…

Μην περιμένεις ειδήσεις στις γιορτές…

Τα ενεργειακά ειναι βασική εκκρεμότητα της αξιολόγησης, αλλα φαίνεται ότι και αυτή παγώνει μέχρι νεωτέρας. Ουδείς γνωρίζει, για παράδειγμα, αν οι δανειστές έχουν βάλει νερό στο κρασί τους ως προς την απαίτηση για περισσότερες δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, τι θα γίνει με την προκήρυξη νέου διαγωνισμού στον ΔΕΣΦΑ ή την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ως προς τον λιγνίτη. Ούτε έχουμε κάποια ένδειξη για το τι έχει προκύψει από τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια.

Αυτά δεν απασχολούν επί του παρόντος τον πάντα ψύχραιμο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος διαμηνύει, όπως μου λένε, στους συνομιλητές του να μην ανησυχούν γιατί στις γιορτές δεν θα υπάρχουν εξελίξεις…