Σε μια χρονιά που η άνοδος του λαϊκισμού δημιούργησε πολλές εκπλήξεις σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου όχι μόνο δεν έχασαν, αλλά κατάφεραν να δουν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 237 δισ. δολάρια ή κατά 5,7%, φτάνοντας πλέον τα 4,4 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη εκατομμυριούχων του Bloomberg.

Το μεγαλύτερο χαμόγελο έχει πλέον ο μεγαλοεπενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος είδε φέτος την περιουσία του να αυξάνεται κατά 11,8 δισ. δολάρια. Η επενδυτική του εταιρεία Berkshire Hathaway ήταν η μεγάλη κερδισμένη από τη θετική πορεία που ακολούθησαν εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών και των τραπεζών στον απόηχο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Μπάφετ, που δίνει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες, βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση της λίστας του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς η περιουσία του διαμορφώνεται σε 74,1 δισ. δολάρια. Ο Μπάφετ κατάφερε να κερδίσει τη θέση αυτή από τον Αμάνσιο Ορτέγκα που είναι ο ιδρυτής της αλυσίδας ειδών ένδυσης Zara. Ο Ορτέγκα παραμένει ο πλουσιότερος Ευρωπαίος και η περιουσία του διαμορφώνεται στα 71,2 δισ. δολάρια ύστερα από μείωση 1,7 δισ. δολαρίων. Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου εξακολουθεί να είναι ο ιδρυτής της Microsoft και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς, η προσωπική περιουσία του οποίου ανέρχεται, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, σε 91,5 δισ. δολάρια.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι από τους αμερικανούς δισεκατομμυριούχους, περιλαμβανομένου και του Μπάφετ, ήθελαν να δουν τη Χίλαρι Κλίντον ως τη νέα πρόεδρο της χώρας. Ομως οι εταιρείες τους επωφελήθηκαν σημαντικά μετά τη νίκη του Τραμπ, επειδή οι αγορές θεωρούν πως η εξέλιξη αυτή θα ωφελήσει την αμερικανική οικονομία.

Σημαντικά κέρδη μέσα στο 2016 κατέγραψε και ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 7,1 δισ. δολάρια και να διαμορφώνεται πλέον στα 38,9 δισ. δολάρια. Η εταιρεία του, η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, έχει καταγράψει αύξηση στις πωλήσεις, ιδιαίτερα σε νέες αγορές ειδών πολυτελείας όπως είναι η Κίνα.