Επικίνδυνη για την υγεία είναι ακόμα και η χαμηλότερη δυνατή ενεργητική έκθεση στον καπνό των τσιγάρων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οπως έδειξε, ακόμα και λιγότερο από ένα τσιγάρο να καπνίζει κάποιος καθημερινά έχει πολλαπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Ακόμα κι αν κόψει αυτό το ένα και μοναδικό τσιγάρο στα 50 του χρόνια, θα διατρέχει κατά 44% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine» και υποδηλώνουν ότι είναι μύθος η άποψη που ενστερνίζονται ακόμα και γιατροί ότι ένα τσιγάρο την ημέρα δεν κάνει κακό.
Οπως γράφει η εφημερίδα «New York Times», στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 290.000 άνδρες και γυναίκες, τους οποίους ρώτησαν οι εθελοντές την περίοδο 1995-1996 για τις καπνιστικές συνήθειές τους και την κατάσταση της υγείας τους.
Οι ερωτήσεις αυτές επαναλήφθηκαν την περίοδο 2004-2005, όταν οι εθελοντές είχαν πια ηλικία 59-82 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 71 έτη), ενώ οι ερευνητές συνέχισαν την παρακολούθησή τους έως το 2011.
Εκτός από το ιατρικό ιστορικό, τον αριθμό και τα έτη καπνίσματος, οι ερευνητές είχαν καταγράψει πολλές άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την υγεία, μεταξύ των οποίων το μορφωτικό επίπεδο, το σωματικό βάρος σε συνάρτηση με το ύψος, η κατανάλωση αλκοόλ και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας.
Οπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η θνησιμότητα ήταν γενικώς αυξημένη κατά 64% στους εθελοντές που κάπνιζαν λιγότερο από ένα τσιγάρο ημερησίως, ενώ σε όσους κάπνιζαν 1-10 τσιγάρα την ημέρα ήταν αυξημένη κατά 87%, σε σύγκριση με εκείνη στους μη καπνιστές.
Οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονταν σε διάφορες αιτίες αλλά ιδιαιτέρως αυξημένος ήταν ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα. Ετσι, σε σύγκριση με τους εθελοντές που ουδέποτε είχαν καπνίσει (μη καπνιστές) όσοι κάπνιζαν έστω και ένα τσιγάρο την ημέρα είχαν εννεαπλάσιες πιθανότητες θανάτου και όσοι κάπνιζαν έως 10 είχαν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.
Οσοι κάπνιζαν 1-10 τσιγάρα την ημέρα όλη τους τη ζωή είχαν επίσης 50% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εξαπλάσιο κίνδυνο πνευμονοπάθειας σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
Τα καλά νέα είναι πως οι πρώην καπνιστές κινδύνευαν λιγότερο από ό,τι όσοι επίμονα κάπνιζαν έστω και λίγα τσιγάρα – και όσο πιο νωρίς είχαν κόψει το κάπνισμα τόσο το καλύτερο.
«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι περιορίζονται στο κάπνισμα μονοψήφιου αριθμού τσιγάρων την ημέρα και πολλοί πιστεύουν ότι έτσι προστατεύουν την υγεία τους» δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Νιλ Ντ. Φρίντμαν, επιδημιολόγος στο Εθνικό Ιδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ. «Η μελέτη μας θέλησε να διερευνήσει αυτήν ακριβώς την άποψη και διαπιστώσαμε πως δεν ισχύει. Ακόμα και οι λάιτ καπνιστές έχουν πολλά να κερδίσουν αν απαλλαγούν από το μοναδικό τσιγάρο της ημέρας».