Η σοβαρότερη επιπλοκή μιας σχετικά συχνής αρρυθμίας της καρδιάς που λέγεται κολπική μαρμαρυγή είναι η εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αποτραπεί με τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων που παρεμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων μέσα στον αριστερό κόλπο της καρδιάς και που με την κυκλοφορία του αίματος φτάνουν στον εγκέφαλο και φράζουν τις αρτηρίες του.
Ομως η χορήγηση των αντιπηκτικών φαρμάκων στην πράξη πολλές φορές αποδεικνύεται αναποτελεσματική και έτσι δεν επιτυγχάνεται η επιδιωκόμενη προστασία. Οι λόγοι είναι πολλοί, ο κυριότερος είναι η αδυναμία ή ανεπάρκεια ελέγχου της πηκτικότητας του αίματος.
Οι άρρωστοι με κολπική μαρμαρυγή που κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες. Είναι οι άρρωστοι με καρδιακή ανεπάρκεια, με υπέρταση, με σακχαρώδη διαβήτη, με προγενέστερο εγκεφαλικό επεισόδιο, με ηλικία άνω των 65 ετών, με γενικευμένη αγγειακή νόσο. Είναι οι άρρωστοι του λεγόμενου αυξημένου κινδύνου.
Εκείνο που πρέπει επίσης να τονιστεί είναι ότι οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή είναι περισσότερο επιρρεπείς σε εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τα άτομα της μαύρης φυλής είναι πλέον επιρρεπή σε εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο. Για αυτό η λήψη των αντιπηκτικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Μία μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC) ασχολείται με το θέμα αυτό. Στη συγκεκριμένη τυχαιοποιημένη μελέτη συμπεριλήφθηκαν περί τους 500.000 ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών με πρόσφατη κολπική μαρμαρυγή, εκ των οποίων το 7% περίπου ανήκε στη μαύρη φυλή.
Αυτό το οποίο τελικά αποδείχθηκε ήταν ότι τα άτομα της μαύρης φυλής είχαν κατά 30% αυξημένη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Σημειωτέον ότι οι ασθενείς αυτοί δεν ελάμβαναν αντιπηκτικά. Ομως εκείνο το οποίο οι ερευνητές τονίζουν είναι ότι τόσο οι λευκοί όσο και οι μαύροι πρέπει να παίρνουν αντιπηκτικά παρότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία των μαύρων σε εγκεφαλική αιμορραγία.
Γενικά, οι άρρωστοι με κολπική μαρμαρυγή πρέπει να παίρνουν ή τα κλασικά αντιπηκτικά των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ ή τα νεότερα, ακόμα και όταν η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται κατά παροξυσμούς, κάτι που διαπιστώνεται από την 24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (HOLTER), χωρίς μάλιστα πολλές φορές η μαρμαρυγή να γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή.