Οπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, έγινε χθες με κάθε επισημότητα το καθιερωμένο ετήσιο (ή σχεδόν ετήσιο…) πανηγύρι με τίτλο «βρες τον ψεύτη» ή, αλλιώς πώς, «δηλώσεις πόθεν έσχες».

Ιδιαίτερη νότα στο πανηγύρι αυτό αποτέλεσαν τα χιλιάδες σχόλια στα social media, όπου οι στρατοί των τρολ ένθεν κακείθεν έδωσαν αληθινές μάχες για το ποιος είναι ο… φτωχότερος! Ο δικός τους ή ο δικός μας. Πραγματικά τις απόλαυσα, μέχρι κάποια ώρα, αυτές τις μάχες. Μετά βαρέθηκα και τα παράτησα. Δεν είχε και νόημα άλλωστε.

Αφού να σκεφτείς, αυτός ο ανταγωνισμός για το ποιος εκ των πολιτικών αρχηγών πρωτίστως, και των πρωτοκλασάτων στελεχών δευτερευόντως, είναι φτωχότερος μου δημιούργησε τέτοιο άγχος, που έτοιμος ήμουν να τον ιδρύσω τον σύλλογο «υπέρ των αναξιοπαθούντων πολιτικών αρχηγών και στελεχών». Και να διοργανώσω εν συνεχεία τον πανελλήνιο έρανο για την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι θυσιάζονται με αυταπάρνηση για τη χώρα, ζουν στην ψάθα και όλοι εμείς, μουλάρια κανονικά, δεν το αναγνωρίζουμε.

Ελπίζω να είναι κατανοητό ότι κινούμουν από καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους. Διότι αρνούμαι κατηγορηματικά να τους δω γονατιστούς, με το χέρι απλωμένο έξω από τις εκκλησίες κυριακάτικα πρωινά, να λένε με φωνή που μόλις θα ακούγεται «ελεήστε τον φτωχό», μήπως και συγκινήσουν κανένα πιστό. Αν είναι να συμβεί αυτό, να τον κάνω τον σύλλογο να πάει στο διάολο!..

Για βιβλίο

Ασε δε το άλλο, που σχεδόν όλοι έχουν ως μόνο έσοδο τη βουλευτική αποζημίωση και όλοι, μα όλοι πια, έχουν καταθέσεις μερικών εκατοντάδων ή λίγων χιλιάδων ευρώ. Μία δε, η υπουργός Γεροβασίλη δήλωσε, λέει, καταθέσεις 60 ευρώ! Ούτε για τα τσιγάρα μισού μήνα, δηλαδή!

Αυτή πια δεν είναι Βουλή, είναι μια σύγχρονη Σπιναλόγκα στο κέντρο της Αθήνας. Οπου έχουν συγκεντρωθεί αναξιοπαθούντες από τις τέσσερις γωνιές της χώρας. Πένητες. Ναυάγια της ζωής. Ρακένδυτοι κατεστραμμένοι, που δεν έχουν πού την κεφαλή κλίναι. Ή μήπως… πλύνε;!

(Τα χέρια ρε παιδιά, τα χέρια, όχι την κεφαλή. Μήπως και έχουν απομείνει τίποτε «ίχνη» του χρήματος, όπως αυτά που αφήνει η πυρίτιδα όταν χρησιμοποιείς όπλο….)

Μήπως, πάλι, αντί για σύλλογο, να γράψω ένα βιβλίο ο καλλιτέχνης, για όλο αυτό το καλαμπούρι, να σκίσω τη Χίσλοπ και το «Νησί» της;

Οχι, μπράβο!

Υπό την έννοια αυτή, ήτοι του ανελέητου συναγωνισμού των φτωχοπρόδρομων της ελληνικής πολιτικής ζωής για το ποιος πένεται περισσότερο του άλλου, δεν μπορώ παρά να απονείμω δημόσια εύσημα στο υπουργικό ζεύγος Ράνιας Αντωνοπούλου – Δημήτρη Παπαδημητρίου, που κόντρα στο ρεύμα δήλωσαν καταθέσεις εκατομμυρίων!

Τους δηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου και τους θεωρώ μοναδικά παραδείγματα μεταξύ ενός πολιτικού προσωπικού που κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τους κακόμοιρους ψηφοφόρους του ότι… με το ζόρι τα βγάζουν πέρα –ακριβώς όπως και οι περισσότεροι έλληνες.

Απέναντι λοιπόν στον διαγωνισμό της ψευτιάς και της παραπλάνησης, δύο υπουργοί, ο κύριος Παπαδημητρίου και η σύζυγός του κυρία Αντωνοπούλου, δηλώνουν καθαρά ότι διαθέτουν εκατομμύρια σε καταθέσεις και κατέχουν ικανό αριθμό ακινήτων.

Οχι μόνο δεν ντρέπονται δηλαδή να δηλώσουν ότι είναι πλούσιοι, σε μια Βουλή όπου όλοι υποδύονται τους φτωχούς και τους καταφρονεμένους, αλλά δεν κάνουν και καμία προσπάθεια να το κρύψουν. Ε, αυτό εμένα κάτι μου λέει. Εξού και τα εύσημα, που αισθάνθηκα την ανάγκη να τους απονείμω…

«Ξαφνιάστηκα»

Στο μεταξύ συνεχίζεται, στα μουλωχτά ομολογώ, η συντήρηση του προεκλογικού κλίματος εκ μέρους του Προέδρου Αλέξη και των υπουργών του. Δεν πάει εκείνος να δηλώνει ότι τα περί πρόωρων εκλογών είναι ανοησία; Οι κινήσεις τους άλλα δείχνουν. Ετσι χθες στο εντελώς τυχαίο είδαμε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Τζανακόπουλο να παίρνει από το χέρι έναν Κορίνθιο την καταγωγή γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ονόματι Κασίμη, και να πραγματοποιεί περιοδεία στην Κόρινθο. Και εκατό χιλιόμετρα πιο πέρα, στην Πάτρα, να έχουμε μια κανονική περιοδεία του αγαπημένου υπουργού Παππά σε δομές και πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης. «Ετσι ξαφνικά…» που λέει και ο φίλος μου ο Ρέμος.

Το ίδιο «ξαφνικά» ο Πρόεδρος Αλέξης επισκέπτεται σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μια δομή της Εκκλησίας για παιδιά, διότι με κάποιο τρόπο πρέπει να επανασυνδεθεί με το χριστεπώνυμο πλήρωμα, σχέση η οποία κλονίστηκε σοβαρά επί υπουργίας Φίλη. Αν είναι να πάει σε εκλογές, σίγουρα δεν μπορεί να πάει αν προηγουμένως δεν έχει λύσει κάτι τέτοια λεπτά ζητήματα…

(Παρεμπιπτόντως, σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι τις προάλλες, στο οποίο ήμουν καλεσμένος, εις εκ των συνδαιτυμόνων, που τυχαίνει να είναι και εκ των τακτικών συνομιλητών του Αρχιεπισκόπου, ανέφερε στην ομήγυρη ότι ο Μακαριότατος «όλως τυχαίως» γνώριζε από την παραμονή του ανασχηματισμού, όχι μόνο ότι θα γίνει ανασχηματισμός αλλά και ότι ο Φίλης θα πάει σπίτι του. Για να μην τον καρφώσω τον άνθρωπο, δεν θα πω τίποτε περισσότερο, φυσικά. Το αναφέρω απλώς για να δείξω την… αυτονομία των κινήσεων του Προέδρου Τσίπρα, ειδικά σε θέματα αιχμής, όπως εν προκειμένω το Εκκλησιαστικό.)

Ποιος ξέρει;

Κατά τα λοιπά, οφείλω να χαιρετίσω την παρρησία τού «πολλά βαρύ και όχι» υπουργού Πολάκη, να διαβεβαιώσει χθες το πανελλήνιο με νέα ανάρτησή του στο facebook ότι «εμείς δεν κλέβουμε ρεεεε». Αν και στην εύανδρο Ηπειρο για κάτι τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις λέμε το all time classic «μεγάλη μπουκιά τρώγε, μεγάλο λόγο μη λες», δεν μπορώ παρά να αναδείξω αυτό το σημαντικό μήνυμα που κατά τη γνώμη μου, εμπεριέχει στον πυρήνα του τη «συλλογική ευθύνη». Ο τύπος μιλάει εξ ονόματος όλων, άρα ή τον έχουν εξουσιοδοτήσει να το κάνει ή έχει την απαραίτητη γνώση να το υποστηρίζει.

Για του λόγου το αληθές, μεταφέρω το νέο πόνημα του περί ου ο λόγος κυρίου υπουργού (διατηρώ ως έχει τη σύνταξη, την ορθογραφία κ.λπ.):

«ΜΕ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ: Τα 629 εκατομ στους συνταξιούχους,τα 580 εκατομ απο τον Εοππυ προς τα δημόσια νοσοκομεία ,τα μεγαλα οδικά έργα που τελειώνουν με 700 εκατομ λιγότερα απο αυτα που είχαν συμφωνήσει οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ,έγιναν πραγματικότητα για ΕΝΑ λόγο:

ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΜΕ ΡΕΕΕΕ!!!

Γι αυτο ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ,Γι αυτο ο λαός σε μας ΕΛΠΙΖΕΙ ,Γι αυτο στο τέλος ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΥΓ …μετά τις γιορτές …Novartis………….»

Αυτό το υστερόγραφο, δεν το καταλαβαίνω απολύτως. Προφανώς αναφέρεται στο σκάνδαλο με την εταιρεία Novartis που διερευνούν οι αμερικανικές Αρχές. Αν έχει και αυτός στοιχεία εις βάρος της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας γιατί δεν τα στέλνει τώρα, σήμερα, στον εισαγγελέα, παρά περιμένει να περάσουν πρώτα οι γιορτές; Ο τρόπος που το αναφέρει είναι τουλάχιστον παρεξηγήσιμος, έχω να επισημάνω…

Πολύ κρίμα

Υποθέτω ενθυμείστε ότι πρώτος εγώ είχα επισημάνει τον κίνδυνο να σκάσει η συμφωνία για τη διάσωση του Μαρινόπουλου, εξαιτίας της με ταχύτητα χελώνας κινούμενης Δικαιοσύνης, η οποία σχεδόν τρεις μήνες τώρα δεν εκδίδει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας.

Χθες κατέστη πανελληνίως γνωστό ότι το ναυάγιο είναι πλέον πιο πιθανό από ποτέ, με κίνδυνο να μείνουν στον δρόμο 13.000 εργαζόμενοι. Ο μπαρμπ’ Αλέκος Φλαμπουράρης διαβεβαίωνε ότι θα αποτραπεί το μοιραίο, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτά που έλεγε μοιάζουν περισσότερο με ευχές, παρά έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Κάνει όμως κι αυτός λάθη. Ας έβαζε μέσα λίγο… Γεωργίου (της ΕΛΣΤΑΤ), εκεί θα έβλεπε με πόση ταχύτητα θα παρενέβαινε η ηγεσία της Δικαιοσύνης!