«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει πολιτικού αφηγήματος, επενδύει στον διχασμό» διαμηνύει η Ντόρα Μπακογιάννη δικαιολογώντας πλήρως τον εκλογικό συναγερμό της ΝΔ, καθώς εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει και το εκλογικό σενάριο πάνω στο τραπέζι: «Θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία όσο περισσότερο μπορεί. Ομως, επειδή η κατάσταση των Ελλήνων θα επιδεινώνεται και η πραγματική οικονομία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, προετοιμάζει και ηρωική έξοδο» είναι το δικό της μήνυμα.

Η πρώην υπουργός θεωρεί επιβεβλημένη την πολιτική αλλαγή για να βγει η χώρα από την κρίση, υποστηρίζοντας ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα προσερχόταν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους με κύριο χαρακτηριστικό την αξιοπιστία για «ουσιαστικές εμπροσθοβαρείς διαρθρωτικές αλλαγές», ώστε με περισσότερα εφόδια να ζητήσει στη συνέχεια μείωση της φορολογίας. Η ίδια δίνει έμφαση στην ανάγκη ενός νέου μεταρρυθμιστικού σχεδίου στην εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στο πεδίο αυτό αναγνωρίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία, όπως αναφέρει, δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Η νέα τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ επικρίνει τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για «επιπολαιότητα» σχετικά με τη διαδικασία διανομής του κοινωνικού μερίσματος και την επιστολή αναδίπλωσης που ακολούθησε, ενώ επιμένει ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης που δεν διαπραγματεύθηκε με τους εταίρους τη χορήγηση του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για τη δική της μετακίνηση, εξάλλου, από τον τομέα των εξωτερικών θεμάτων στον τομέα της ανάπτυξης, αρκείται να αναφέρει ότι η ανάπτυξη αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ελλάδα.

Κυρία Μπακογιάννη, ας ξεκινήσουμε από το θέμα που κλείνει τη χρονιά: Τι γεύση αφήνει η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος;

Λυπήθηκα πολύ που ένας έλληνας υπουργός υποχρεώθηκε σε μια τέτοια επιστολή και πλήρωσε εξ ονόματος των Ελλήνων, με τόσο βαρύ τίμημα, την επιπολαιότητα και την προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι οι λεονταρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό και η έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας μεγαλώνουν ακόμα πιο πολύ το κόστος το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Τελικώς έκανε λάθος η κυβέρνηση που έδωσε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους;

Το λάθος της κυβέρνησης δεν είναι ότι έδωσε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το λάθος είναι ότι δεν το είχε διαπραγματευθεί και λίγες ημέρες μετά υποχρεώθηκε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων εάν δεν πετύχει τους στόχους της. Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα, η περίφημη εξαγγελία για τη 13η σύνταξη κ. Τσίπρα.

Η νέα χρονιά φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις; Ο εκλογικός συναγερμός στη ΝΔ είναι πραγματικός ή πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας;

Η νέα χρονιά θα φέρει πολιτικές εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες θα καθορίσουν την πορεία μας τα επόμενα χρόνια. Η ΝΔ πιστεύει ότι επιβάλλεται να υπάρξει άμεσα πολιτική αλλαγή για να μπορέσουμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ξέρετε, η επόμενη μέρα στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι πιο δύσκολη για τη χώρα μας.

Για ποιον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας να καταφύγει αυτή την περίοδο στις κάλπες;

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάνω στο τραπέζι δύο σενάρια. Θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία για όσο περισσότερο μπορεί. Ομως, επειδή η κατάσταση των Ελλήνων θα επιδεινώνεται και η πραγματική οικονομία θα βυθίζεται όλο και περισσότερο λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης, προετοιμάζει και ηρωική έξοδο. Γι’ αυτό και τη μία μέρα ψυχαναλύει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και την άλλη υπογράφει επιστολές μετάνοιας.

Η πολιτική όξυνση που φουντώνει,

ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που διαφαίνεται, σας ανησυχεί ή βολεύει τη ΝΔ, ενισχύοντας τη συσπείρωσή της;

Με ανησυχεί πάρα πολύ. Με διχασμένη την κοινωνία, ο τόπος μόνο ήττες γνώρισε. Η ΝΔ επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία και συναίνεση και θέλει να εκφράσει όσο το δυνατόν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει πολιτικού αφηγήματος, αφού όλα έχουν διαψευστεί, επενδύει στον διχασμό σε μια ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης της βάσης του.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει ή θα μείνει ανοιχτή, μεταξύ άλλων, και για εκλογικό ντεκόρ;

Εύχομαι να κλείσει για το καλό της ελληνικής οικονομίας και για το καλό των ελλήνων πολιτών. Είναι ίσως το μοναδικό πράγμα στο οποίο συμφωνώ με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος έλεγε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει πριν από το τέλος του χρόνου, διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα. Κάθε μέρα που περνάει, το επιχειρηματικό περιβάλλον επιδεινώνεται σταθερά, επενδύσεις και ανάπτυξη δεν μπορούν να έρθουν και η χώρα βυθίζεται. Βεβαίως, επειδή, όπως σας είπα, το σενάριο της ηρωικής εξόδου είναι πάνω στο τραπέζι, ενδέχεται η δεύτερη αξιολόγηση να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή ρήξης και εκλογών.

Δεν δείχνει οξύμωρο η ΝΔ να ζητεί από τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσει

άμεσα η αξιολόγηση και ταυτόχρονα να απαιτεί εκλογές; Για ποιον λόγο

ο Πρωθυπουργός να ρισκάρει με

κάλπες εάν έχει βρει πεδίο σύγκλισης με τους δανειστές;

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να κάνει το εθνικά σωστό και ωφέλιμο και αυτό είναι να κλείσει την αξιολόγηση. Ομως η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή άμεσα, διαφορετικά οι θυσίες των Ελλήνων πηγαίνουν στον βρόντο, γι’ αυτό και η ΝΔ επιμένει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές. Το κόστος μιας τέτοιας επιλογής είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της κυβερνητικής ανικανότητας.

Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα, προσφέροντας ζωτικό χώρο και στην κυβέρνηση;

Θα είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα, το οποίο όμως δεν θα λύσει τα προβλήματα. Για να αποδώσει, χρειάζεται κυβέρνηση αποφασισμένη να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και να φέρει επενδύσεις στη χώρα.

Τι διαφορετικό θα έκανε στην παρούσα φάση η ΝΔ;

Θα προσερχόταν στη διαπραγμάτευση με τελείως διαφορετικό πακέτο και με κύριο χαρακτηριστικό την αξιοπιστία. Με ουσιαστικές εμπροσθοβαρείς διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ώστε αξιόπιστα να ζητήσουμε στη συνέχεια μείωση της φορολογίας που είναι βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Σας ικανοποιεί το επιχείρημα ότι μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα πιεστεί τόσο από τους δανειστές επειδή θα είναι πιο αξιόπιστη;

Σίγουρα δεν φτάνει μόνο αυτό, όμως η αξιοπιστία είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η διαπραγμάτευση να έχει θετικό αποτέλεσμα. Ξέρετε, κάποιος που έχει υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα και στη συνέχεια υποχρεώνεται να υπογράψει τα πάντα, σίγουρα δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με πυγμή.

Γιατί να δώσουν στη ΝΔ οι εταίροι ετήσιο στόχο πλεονασμάτων στο 2% όταν επιμένουν για 3,5%; Δεν έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας όταν λέει ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά η υποχρέωση για τα πλεονάσματα ήταν στο 4,5%;

Η υποχρέωσή μας επί κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία ήταν δυσβάσταχτη, ήταν για μικρό χρονικό διάστημα. Για μικρό χρονικό διάστημα μεγάλα πλεονάσματα ενδεχομένως είναι εφικτά, για μεγάλο χρονικό διάστημα μεγάλα πλεονάσματα είναι παντελώς αδύνατο να επιτευχθούν. Πιστεύω ότι οι αποφάσεις θα είναι διαφορετικές εάν έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα συμφωνηθέντα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης Τσίπρα;

Το πρόβλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ότι δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, είναι ιδεοληπτική και ταυτόχρονα αναπαράγει όλες τις κακοδαιμονίες της Μεταπολίτευσης.

Η δική σας στροφή από τα εξωτερικά στον τομέα της ανάπτυξης από ποια ανάγκη υπαγορεύθηκε;

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη από ευχή να γίνει πράξη, και δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται πολύ οργανωμένη και συντονισμένη δουλειά για να κινηθεί γρήγορα η οικονομία και να αρχίσει να μειώνεται σταθερά η ανεργία που είναι η μεγάλη πληγή της χώρας μας.

Ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου στο υπουργείο Ανάπτυξης τι δείγμα γραφής έχει δώσει;

Αποφεύγω να κάνω εύκολα κρίσεις. Ομως οφείλω να πω ότι με ανησυχεί πολύ η ταχύτητα με την οποία άλλαξε τις απόψεις του, μεταβαίνοντας από τη θέση του καθηγητή στη θέση του υπουργού.

Η ΝΔ πρέπει κάτι να αλλάξει;

Πρέπει να είναι αποφασισμένη ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος και θα χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ο φόβος του πολιτικού κόστους και οι επιλογές λαϊκισμού που δημιούργησαν προβλήματα και στην προηγούμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εκλείψουν. Το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι συγκεκριμένο, σαφές και νομίζω ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας το αποδέχεται.