Επιλογή ισορροπίας και συναίνεσης, μου λένε οι κατάσκοποί μου στα του Πολιτισμού, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης.

Με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου όρισε τον διαπρεπή συνθέτη στη θέση αυτή. Για την ακρίβεια θα αναλάβει στις 3 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η θητεία του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη (που πάντως συνδεόταν με τη Νέα Δημοκρατία).

Και λέω επιλογή ισορροπίας αφού ο Κουμεντάκης δεν είναι στενή κομματική επιλογή της Κουμουνδούρου, περιγράφεται ως πιο απολιτίκ κοσμοπολίτης –με σχέσεις και με τον Κώστα Καραμανλή –που παρ’ όλα αυτά τον ήθελαν πολύ και οι κομισάριοι του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ (και άρα και η τάση των 53+).

Από σαμαρικό σε καραμανλικό διευθυντή; Υπερβολές, μου λένε.

Διαβουλεύσεις

Να πω πάντως πως έμαθα ότι με αφορμή τη μεταφορά της Λυρικής από την Ακαδημίας στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις Τζιτζιφιές που ξεκινάει με την Πρωτοχρονιά, ο Κουμεντάκης ήδη δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τα σωματεία των εργαζομένων ενόψει του νέου καταστατικού νόμου του φορέα.

Ο ίδιος ήταν μέχρι τώρα υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, ενώ η Κονιόρδου ευχαρίστησε τον Μιχαηλίδη για τις δύο διαδοχικές θητείες του στο τιμόνι του κορυφαίου στη χώρα μας λυρικού θεάτρου.

Οι πρώτες αντιδράσεις για τον Κουμεντάκη πάντως ήταν διακομματικά θετικές. Και λόγω καριέρας. Και λόγω χαμηλού προφίλ. Να θυμίσω μόνο πως ο γεννηθείς στο Ρέθυμνο το 1959 πολυγραφότατος συνθέτης συνεργάστηκε στενά με τον χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου (μαζί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004), ενώ έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού συνόλου Νίκος Σκαλκώτας, του Kyklos Ensemble, του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, καθώς και υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.