Οπως σας έγραφα χθες, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο επικεφαλής του Ποταμιού έβαλαν το Προσφυγικό στην ατζέντα με δύο επισκέψεις. Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Ελαία» στην Παιανία, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης στον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα. Και οι δύο εξήραν τις δομές που επισκέφθηκαν, αλλά όπως είχα προβλέψει δεν έχασαν την ευκαιρία να την πέσουν στην κυβέρνηση για –τι άλλο; –την αδυναμία της να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Κυβερνητική ανεπάρκεια

«Θέλω» είπε ο Κυριάκος «να επισημάνω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να μη χάνεται ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, για να δημιουργούνται δομές φιλοξενίας και υποστήριξης όπως αυτή που είχα τη χαρά να επισκεφθώ σήμερα. Και δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία γιατί οι πόροι, οι οποίοι έχουν διατεθεί στην Ελλάδα, δεν μπορούν να απορροφηθούν για λόγους γραφειοκρατικούς, που έχουν να κάνουν με την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης».

Τους πήγαν και δώρα

Ο Σταύρος, πάλι, που συνοδευόταν από τους βουλευτές Γιώργο Αμυρά και Γιώργο Μαυρωτά, τον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού Γιώργο Τσαούση και ένα μέλος του εν λόγω τομέα, την Κορίνα Καζάλα αλλά και την Ντάλια Παπαδάκη, γραμματέα της Τοπικής Φιλοθέης – Ψυχικού, είπε «πιέζουμε την κυβέρνηση όσο μπορούμε να απορροφήσει τα απαραίτητα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να υπάρξουν συνθήκες για να ζουν αυτοί οι άνθρωποι κανονικά, να μην υποφέρουν από το κρύο».

Να υποσημειώσω εδώ ότι το ποταμικό κλιμάκιο προσέφερε παιχνίδια, είδη διατροφής και ένδυσης που είχαν μαζέψει οι εθελοντές του κόμματος όπως έμαθα, ενώ μου επισήμαναν –για να μην υποθέσω ότι το αποφάσισαν λόγο εορτών –ότι η χθεσινή ήταν η 15η επίσκεψη κλιμακίου του Ποταμιού σε δομή φιλοξενίας.Παρεμπιπτόντως, ενημερώθηκα αρμοδίως πως η μίνι περιοδεία Μητσοτάκη σε Κω και Ψέριμο, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ματαιώθηκε. Ιστορικός χιονιάς και μποφόρ γαρ.