Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρκετούς λόγους για να τηλεφωνήσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν παραμονές Πρωτοχρονιάς. Από τη μια η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, από την άλλη η δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αγκυρα Αντρέι Καρλόφ και ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει στον Πούτιν τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού.

Μαθαίνω πως η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα.

Πρωθυπουργός και ρώσος πρόεδρος συζήτησαν για τη Διάσκεψη όσον αφορά τη Συρία, όπως επίσης και για την επικείμενη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη. Βεβαίως, στο συγκεκριμένο θέμα, όπως πληροφορούμαι, υπάρχει μια εμπλοκή καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης ζητάει τη συμμετοχή στην Πολυμερή των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που αρνείται πεισματικά τουλάχιστον προς το παρόν ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Οι δύο μίλησαν και για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που κατασκευάζουν οι Ρώσοι σε συνεργασία με την Τουρκία και διερεύνησαν για μία ακόμη φορά την πιθανότητα διέλευσής του από την Ελλάδα προκειμένου να βρει έξοδο στην Ευρώπη.